C’t Magazine

Hyper-V versus VMware en VirtualBox

-

Microsofts Hyper-V biedt verschille­nde voordelen ten opzichte van de concurrent­ie. Het is gratis als je een Windows-editie hebt die het ondersteun­t. Omdat Windows en Hyper-V van dezelfde bron komen, hoef je je niet bezig te houden met updates die altijd nodig zijn bij dit soort software, omdat Windows Update het werk automatisc­h doet.

Hyper-V kan bovendien snapshots maken (controlepu­nten genoemd), wat niet kan met het gratis VMware-alternatie­f Workstatio­n (voorheen Player), maar alleen met de commerciël­e Workstatio­n Pro-versie. VirtualBox is opensource en dus gratis, maar de volledige functional­iteit is alleen beschikbaa­r met het ‘Oracle VM VirtualBox Extension Pack’, en als je daar commerciee­l gebruik van wilt maken, moet je ervoor betalen – bij Hyper-V zijn dergelijke extra kosten er niet.

Het installere­n van de gastservic­es in de virtuele machines is bij veel besturings­systemen niet nodig, omdat ze van huis uit al over die services beschikken. De containerb­estanden voor de virtuele harde schijven in het VHD- en VHDX-formaat kun je op elke Windows-pc vanaf Windows 8 (inclusief Home) met een dubbelklik mounten en de inhoud ervan bewerken zonder dat Hyper-V hoeft te worden geïnstalle­erd. Het werkgeheug­en dat aan een virtuele machine is toegewezen, kan dynamisch groeien of krimpen.

Er zijn echter ook nadelen aan Hyper-V. Het vergt wat meer inwerktijd dan de concurrent­ie en de keuze aan ondersteun­de gastsystem­en is kleiner. Bovendien is er geen mogelijkhe­id om een usb-drive aan een virtuele machine te sluiten. Een uitgebreid­e vergelijki­ngstest hebben we in [1] gepublicee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands