C’t Magazine

MOOI CIJFER VOOR C'T

-

Het c’t-lezersonde­rzoek dat tot eind juni online stond, is door ruim 500 lezers ingevuld. Dat is een zeer respectabe­l aantal, zodat we in ieder geval wat kunnen met de resultaten. En het belangrijk­ste resultaat vervult ons meteen met de nodige trots: de lezers geven c’t een gemiddelde waardering van 8,27, o ewel in oude rapportcij­fers uitgedrukt een dikke 8+.

Zo’n 70 procent van de invullers is abonnee, bijna 20 procent koopt c’t los in de winkel en 8 procent leest het blad digitaal – en nee, dat is nog geen 100 procent, want er zijn ook lezers die het blad bijvoorbee­ld krijgen van iemand anders. Zo’n 50 procent leest het blad vanuit persoonlij­ke interesse, en de andere hel mede uit zakelijke interesse. Daaruit blijkt dat we met de slogan ‘IT-magazine voor de liefhebber’ goed zitten.

Meer dan 45 procent gee de mate van diepgang van c’t aan als het meest gewaardeer­de aspect – voor sommigen is het niveau nog net te behappen, maar van anderen mag het nog dieper gaan. Hetzelfde geldt voor de variatie van de onderwerpe­n: van de een mag er meer hardware in, van een ander meer tests en weer een ander wil graag meer achtergron­dverhalen. Dat zijn dilemma’s waar we als redactie ieder nummer mee te maken hebben, maar als er voor zo veel mogelijk lezers zo veel mogelijk uit een c’t te halen valt, is ons doel bereikt. We kijken we lijst met suggesties voor verbeterin­g dan ook nauwgezet door en doen daar ons (en jullie) voordeel mee.

Hetzelfde geldt voor de vormgeving. De gemiddelde waardering is een 8,1, waar met name de afdeling Vormgeving een klein vreugdespr­ongetje van maakte. De restyle die we vorige jaar hebben ingezet lijkt aan te slaan, dus voorlopig gaan we door op de ingeslagen weg. Voor ons geldt in ieder geval dat de (diepgang van de) content niet mag leiden onder de vorm, en daar lijken we een goed compromis in gevonden te hebben.

Meer dan 55 procent van de respondent­en leest c’t wel eens digitaal, en dan voornameli­jk door eerst de PDF te downloaden op digitaal. ct.nl. Die PDF kan dan ook gebruikt worden om c’t te archiveren – en handig te doorzoeken. Maar het digitaal lezen vervangt de papieren versie niet.

Iets meer dan 70 procent van de lezers komt wel eens langs bij ct.nl. Het gemiddelde

cijfer voor onze website is een 7,3 – dat blij nog wat achter bij de waardering voor het blad, maar we zijn hard bezig daar wat aan te doen. Er blijkt met name een grote behoe e aan workshops.

Bijna 40 procent van de lezers bezoekt (zakelijk) wel eens een tech-event, en bijna een kwart doet dat privé. De hel van de respondent­en zou wel interesse hebben in een door c’t georganise­erd event, dus we gaan kijken of en hoe we daar invulling aan kunnen geven.

Dat is slechts een korte weergave van de globale resultaten. Omdat we veel open vragen hebben opgenomen om van jullie zo veel mogelijk informatie te krijgen, zijn daar niet eenvoudig grafiekjes of percentage­s van te geven. Onze lezersscha­re hee een brede interesse, en dus hebben we een breed scala aan mogelijke verbeterpu­nten, maar de globale consensus van de lezers is toch wel: vooral zo doorgaan!

We willen jullie dan ook hartelijk danken voor de tijd en moeite die jullie genomen hebben het c’t-lezersonde­rzoek in te vullen. De prijswinna­ars hebben inmiddels bericht gekregen.

Noud van Kruysberge­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands