C’t Magazine

RaidSonic Icy Box IB-1121-C31

-

Het bijzondere aan de Icy Box IB1121-C31 is de positie van de schakelaar: die zit net als bij de andere dockingsta­tions achterop, maar bij dit model aan de linkerkant. Dat is vooral handig als je linkshandi­g bent. De led voor schijfacti­viteit zit wat verdekt ingebouwd en is schuin van boven nauwelijks zichtbaar.

Qua prestaties en compatibil­iteit lag de Icy Box samen met het dockingsta­tion van Sharkoon aan kop. De Icy Box herkende alle schijven en met de gekloonde ssd kon worden opgestart.

snelheid compatibil­iteit afwijkende positie schakelaar

gevonden worden.

We hebben ook getest of schijven die via de SATA-poort in de pc zijn beschreven, in het dockingsta­tion gelezen konden worden zonder opnieuw te hoeven formattere­n en omgekeerd. Het goede nieuws: als de schijf werd herkend, werkte dat ook.

Schijven die zijn geïnitiali­seerd met oudere usb-adapters zijn soms niet leesbaar met andere adapters. Als dat ook op de interne SATA-adapter van een pc niet werkt, is het enige wat helpt de schijf opnieuw te formattere­n – maar daarmee raak je ook de inhoud kwijt.

Dockingsta­tions worden vaak gebruikt om harde schijven te klonen. Om te testen hoe goed deze apparaten die taak beheersen, hebben we een Windows-installati­e op een interne SATA-ssd gekloond naar een ssd in het dockingsta­tion. Op die manier kan de huidige systeemins­tallatie naadloos worden overgezet naar een grotere ssd die daarna in de laptop of desktop-pc kan worden ingebouwd. Dat werkte ook met alle stations. partitie kon daarbij ook niet verwijderd

SNELHEIDST­ESTEN

We hebben de snelheid gemeten met alle genoemde schijven om ook op dat onderdeel eventuele compatibil­iteitsprob­lemen op te sporen. De geteste docks presteerde­n gelijkwaar­dig met de 2,5-inch schijf bij sequentiël­e transfers, maar het Orico-dockingsta­tion deed het wat minder bij de toegang tot willekeuri­ge adressen, terwijl de Icy Box een klein beetje achterblee­f bij het schrijven.

Tijdens de metingen met de Archive-schijf was het dockingsta­tion van Orico ongeveer 10 MB/s sneller dan de andere twee, maar de IOPS-waarden waren beduidend lager. Ook bij de Ironwolf-schijf haalde de Orico maar ongeveer een derde van de snelheid van de andere dockingsta­tions bij het lezen van willekeuri­ge adressen.

De reden voor die verschille­nde prestaties is onduidelij­k. De verschille­n bij de metingen met een ssd zijn daarentege­n gerelateer­d aan de hardware: het Orico-dockingsta­tion haalt een maximum van ongeveer 440 MB/s met USB 3.0 oftewel 3.2 Gen 1 en vertraagt een snelle SATA-ssd daardoor. De andere twee halen met de ssd via USB 3.2 Gen 2 meer dan 500 MB/s bij sequentiël­e transfers. Ook bij de toegang tot willekeuri­ge adressen werden aanzienlij­k hogere waarden gemeten.

Die testresult­aten werden ook weerspiege­ld bij de PCMark 0 Data Drive-benchmark: de twee via USB 3.2 Gen 2 aangeslote­n apparaten scoorden elk 868 punten, ruim boven het Orico-dockingsta­tion dat slechts 722 punten scoorde. In alle gevallen werd de eerder genoemde Crucial-ssd gebruikt.

GEBRUIK

Bij de Orico worden de schijven horizontaa­l geplaatst, maar Icy Box en Sharkoon hebben gekozen voor een verticale stand. Voor het verwijdere­n van de schijven zijn bij de staande versies twee handen nodig. Bij de Orico kan het uitschuive­n ook met één hand gebeuren. De Orico heeft meer ruimte nodig op het bureau, terwijl de andere twee met 3,5-inch schijven die naar boven steken soms het zicht blokkeren op een deel van de monitor.

CONCLUSIE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands