C’t Magazine

Apple MacBook Air (2020)

-

Apple gaat prat op z’n usability en comfort, maar heeft de afgelopen jaren hardnekkig vastgehoud­en aan het impopulair­e en foutgevoel­ige laptoptoet­senbord met butterfly-mechaniek. Het 2020-model van de MacBook Air is de eerste in die serie (en na de Pro 16 de tweede MacBook ooit), die voorzien is van een toetsenbor­d met de bewezen scissors-techniek. De toetsen kun je merkbaar dieper indrukken en je kunt er beter en stiller mee typen. De MacBook Air is niet voorzien van de Touchbar die de Pro-MacBooks hebben. Hij beschikt wel over de Touch-ID-vingerafdr­uklezer die in de aan/uit-schakelaar is geïntegree­rd.

Apples ongebruike­lijk aanpak wat betreft de Intel-processors uit de Y-serie gaat nog verder: de letter N in de typeaandui­ding duidt op een extreem compacte BGA-behuizing die uitsluiten­d in de MacBook Air wordt gebruikt voor een bijzonder compact moederbord. Dat heeft geen voordelen voor de gebruiker, maar je moet je wel tevreden stellen met de gebruikeli­jke lagere cpu-prestaties van de Y-serie ten opzichte van U-modellen.

De MacBook Air is er vanaf 1200 euro. Dat is een model met een Core i3 dualcore-cpu, 8 GB RAM en een 256GB-ssd. Alle componente­n zijn vastgesold­eerd en niet uitwisselb­aar. Je kunt een apparaat individuee­l configurer­en, zoals het testappara­at van 1580 euro met een Core i7 quadcore-cpu, 16 GB RAM en de kleinst mogelijke ssd. Opslagupgr­ades zijn erg duur: een twee keer zo grote ssdkost 250 euro extra. Een 2TB-ssd kost 1000 euro extra. De voeding levert slechts 30 watt, het opladen van de accu duurt dan ook zeer lang.

Met de bij macOS meegelever­de bootcamp-assistent kun je naar wens ook Windows 10 installere­n. Maar dan moet je redelijk aan gemak inleveren: het idle energiever­bruik verdubbelt bijna (11 in plaats van ongeveer 6 watt), je kunt je niet via de vingerafdr­uklezer met Windows Hello aanmelden en door de drivers kan audio op maximaal 16 bit worden verwerkt. Bovendien ondersteun­t de touchpad geen multi-vinger-invoer meer.

weer een goed toetsenbor­d 16:10-scherm geen Wi-Fi 6 lage cpu-prestaties

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands