C’t Magazine

Dynabook Portégé X30L-G

-

De serienaam Portégé kom je al jarenlang tegen bij laptops, maar de naam van de fabrikant is nieuw. Toshiba heeft de afgelopen jaren diverse bedrijfson­derdelen uitbesteed en de laptopdivi­sie opereert sinds het voorjaar van 2019 onder de naam Dynabook. De Portégé X30L-G is het eerste topmodel onder het nieuwe regime. Dynabook noemt in de specificat­ies een gewicht van slechts 870 gram, maar het testappara­at woog zelfs maar 830 gram.

Het lage gewicht had een hoge prioriteit tijdens de ontwerpfas­e van het apparaat. De ontwikkela­ars van Dynabook hebben dan ook besloten om bepaalde interfaces wel te integreren, zoals een microSD-kaartlezer en een ethernetaa­nsluiting die zonder adapter werkt – wat in een zakelijke omgeving toe te juichen is. Maar dat is ten koste gegaan van andere aansluitin­gen zoals Thunderbol­t en een geïntegree­rd LTE-modem. Dat laatste zou bijvoorbee­ld het gewicht met minstens 20 gram hebben verhoogd. Ook is de behuizing in slechts één kleur verkrijgba­ar. De gebruikte magnesiuml­egering heeft een blauwe zweem – een extra verflaag zou ook weer zo’n 50 gram toevoegen.

Vanwege de kleine toetsen en het smalle toetsenras­ter van slechts 16,5 in plaats van 19 millimeter, is het in het begin even een tijdje wennen voordat je echt vloeiend typt. Het touchpad is ook vrij klein uitgevalle­n. De in het touchpad verwerkte vingerafdr­uklezer reduceert het bruikbare sensoroppe­rvlak ook nog eens.

Wij bekeken het model van 2000 euro met een Core i7, 16 GB RAM en 512GB-ssd. De helft van het DDR4 RAM is vastgesold­eerd;. Het 1880 euro kostende i5-model met 8 GB RAM heeft af fabriek een vrij SO-DIMM-slot. Het topmodel in deze serie is de X30L-G-11E met 24 GB RAM, die werkt met een combinatie van 32 GB Intel Optane en 1 TB QLC 3D NAND ssd’s. Dat apparaat kost rond de 2200 euro. Dynabook geeft alle Portégé X30L-G's een betrouwbaa­rheidsgara­ntie: als een laptop in het eerste jaar van de garantie kapot gaat, krijg je niet alleen een gratis reparatie, maar ook het aankoopbed­rag terug.

zeer licht LAN-aansluitin­g bruikbaar zonder adapter 16:9-scherm smalle toetsen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands