C’t Magazine

MicroSD-kaarten voor de Pi

- Lutz Labs en Noud van Kruysberge­n

MicroSD-kaarten hebben zich ontwikkeld tot hét universele opslagmedi­um, zowel voor smartphone­s en camera’s als bij minicomput­ers zoals de Raspberry Pi. Negen van de geteste kaarten gaan lang mee, drie bieden heel veel opslagruim­te.

MicroSD-kaarten worden gebruikt als geheugenui­tbreiding voor smartphone­s, als foto-opslag in digitale camera’s en als opstartsch­ijven bij minicomput­ers. Maar bij het kiezen van een geheugenka­art moet je er wel op letten dat die betrouwbaa­r en snel is. Een goedkope no-name kaart uit de aanbieding­enbak is dan zeker niet de beste keuze.

Vooral bij een Raspberry Pi hebben geheugenka­arten te maken met hoge belastinge­n. Het bliksemsne­l opstarten van het besturings­systeem en de applicatie­s is daarbij net zo belangrijk als het snel opslaan van grote hoeveelhed­en gegevens – en dat jarenlang zonder problemen.

Op Pi-forums wordt vaak gevraagd wat goede microSD-kaarten zijn. We hebben een aantal fabrikante­n gevraagd welke van hun kaarten ze voor dat doel aanbevelen – tenslotte kennen zij hun producten toch het beste. Uit de eerste antwoorden bleek al dat ze de voorkeur geven aan modellen met een hoge ‘endurance’. Die worden op de markt gebracht als bijzonder robuust en tolereren daarom veel schrijfben­aderingen.

Voor de test hebben we een Adata High Endurance, Integral High Speed microSD Card, Kingston High Endurance, Kioxia (Toshiba) Exceria M303, PNY micro SDHC Elite, Samsung Pro Endurance, SanDisk High Endurance en Transcend High Endurance in huis gehaald. We hebben ook een industriël­e kaart van de Zwitserse fabrikant Swissbit op de proef gesteld, de S-45u. De capaciteit van de testexempl­aren is 32 GB, met één uitzonderi­ng: van de Kioxia-kaart konden we alleen een 64GB-versie bemachtige­n, een 32 GB-versie was niet beschikbaa­r. 32 GB is genoeg voor een eenvoudig Pi-systeem, kleinere modellen zijn niet veel goedkoper.

Daarnaast hebben we drie microSD-kaarten gekocht met een bijzonder hoge capaciteit van 512 GB

per stuk: een Kingston Canvas Select Plus, Lexar High-Performanc­e en PNY Pro Elite. Dergelijke kaarten zijn zowel geschikt voor het opslaan van uitgebreid­e muziekverz­amelingen op je smartphone als bestandsop­slag in een kleine NAS (zie de vorige artikelen). Bij de keuze voor die kaarten hebben we ons voornameli­jk laten leiden door de prijs. Ten tijde van de test waren die kaarten de goedkoopst­e microSD-kaarten met 512 GB.

EISEN

Bij sequentiël­e transfers is een extreem hoge snelheid niet belangrijk voor de Pi. Hoewel de snelheid van de sd-kaartverbi­nding bij de huidige Pi 4B is verbeterd, is 50 MB/s het maximaal haalbare – veel microSD-kaarten kunnen dat aan. Hoge IOPS-waarden beloven een snelle start van het systeem en de programma’s.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van microSD-kaarten in smartphone­s: hoe sneller de kaarten reageren op verzoeken om willekeuri­ge adressen, des te sneller de op de kaart opgeslagen apps opstarten. De SD Card Associatio­n, die verantwoor­delijk is voor de sd-standaard, heeft daar haar eigen eisen voor geformulee­rd. De app-klassen A1 en A2 definiëren de minimumwaa­rden voor sequentiël­e transfers en benadering­en van willekeuri­ge adressen (random access). Terwijl aan de eerste met 10 MB/s nog steeds makkelijk te voldoen is, vergen de andere eisen meer. De A1-specificat­ie vergt 1500 IOPS voor het lezen en 500 voor het schrijven, A2 verhoogt die waarden tot respectiev­elijk 4000 en 2000 IOPS.

Niet alle exemplaren zijn geschikt voor gebruik in camera’s. Voor snelle serieopnam­es of het opnemen van video’s in hoge resoluties zijn sommige te langzaam bij het schrijven. Fotografen en videomaker­s moeten vooral op het videologo letten. De V30-specificat­ie belooft bijvoorbee­ld een continue opnamesnel­heid van 30 MB/s. In de handleidin­g van de camera is meestal te vinden welke schrijfsne­lheden nodig zijn bij welke resoluties.

TESTS OP PC, PI EN SMARTPHONE

Voor dit artikel hebben we ons standaard testprogra­mma flink uitgebreid. Op de pc moesten de geheugenka­arten niet alleen de synthetisc­he benchmarks

IOmeter en WinSat doorlopen, maar ook de toepassing­sbenchmark PCMark10 met de onderdelen Data Drive en System Drive. Vooral die laatste geeft aan hoe goed de geheugenka­arten geschikt zijn voor het gebruik als boot-drive voor een Raspberry Pi.

Op de smartphone gebruikten we AndroBench. Er zijn wel steeds minder smartphone­s met een microSDslo­t, maar in Europa zijn dat toch nog meer dan 1300 modellen. We hebben getest met een Samsung Galaxy S10e. We noemen de meetgegeve­ns alleen bij grote afwijkinge­n van het gemiddelde.

Met de huidige Raspberry Pi 4B hebben we ook enkele tests uitgevoerd. We gebruikten het benchmarkp­rogramma agnostics, dat waarden levert voor het schrijven van sequentiël­e data en voor het lezen en schrijven naar willekeuri­ge adressen. Aangezien de waarden echter sterk uiteenliep­en, hebben we de metingen telkens tienmaal uitgevoerd. In de staafdiagr­ammen staan twee waarden: de gemiddelde en de maximale waarde. Het programma laat bovendien met een simpel rood-groen stoplicht zien of de kaart voldoet aan de eisen van de A1-standaard. Natuurlijk start een Raspberry Pi ook wel op van sd-kaarten die voor deze test faalden, maar dan langzamer.

Verder hebben we de opstarttij­den van een actuele Raspbian-versie gemeten en de opbouw van een videodatab­ase met het mediaspele­rprogramma Kodi. Die moest een nep-database met video’s integreren. Die kun je downloaden bij de link op de laatste pagina van dit artikel. Een netwerkver­binding is voor deze test niet nodig, zodat alleen de performanc­e van de microSD-kaart gemeten wordt.

MICROSD-KAARTEN MET SLC-CACHE

Net als bij ssd’s en andere op flashgeheu­gen gebaseerde opslagmedi­a zijn de prijzen van microSD-kaarten al lange tijd aan het dalen. Een reden daarvoor is dat de fabrikante­n de productiek­osten steeds weer weten te drukken. Twee factoren spelen daarbij een bijzondere rol: de productie van de geheugence­llen in 3D-structuur met 96 of nog meer lagen en het aantal bits die iedere afzonderli­jke cel kan opslaan.

Bij microSD-kaarten is op dit moment TLC-flash de standaard, oftewel 3-bit geheugence­llen. Bij sommige kaarten wordt al QLC-flash met 4 bit per cel gebruikt. Swissbit en Transcend gebruiken bij de geteste kaarten het bestendige­re MLC-flash (2 bit per cel).

Tegenover een hogere opslagdich­theid staat een lagere snelheid. QLC-flash is bij het beschrijve­n langzamer dan MLC. Bij ssd’s gebruiken de fabrikante­n sinds enige tijd de truc om een deel van de geheugence­llen in een 1-bit modus te schakelen, de SLC-mode. De te schrijven data belanden eerst in deze SLC-cache, en pas wanneer de ssd niets te doen heeft verplaatst de controller de data naar het langzamere TLC- of QLC-flash.

Bij microSD-kaarten wordt SLC-caching tot nog toe niet gebruikt. Transcend heeft eind maart als eerste zo’n kaart aangekondi­gd, plannen van andere fabrikante­n zijn tot nu toe niet bekend.

Bij het gebruik in een Raspberry Pi zou een SLC-cache ook maar weinig voordeel opleveren. De schrijfsne­lheid van de 32GB-geheugenka­arten in deze test ligt tussen 20 en 40 MB/s met een Pi. Een kaart met SLC-cache kan tot 50 MB/s halen, omdat de Pi-interface niet meer aankan. Dat maximum van 40 MB/s bereiken de kaarten echter permanent, niet alleen totdat een cache van onbekende grootte vol is.

ENDURANCE

Zoals in het begin vermeld, raden sd-kaartfabri­kanten vrijwel zonder uitzonderi­ng endurance-kaarten aan voor de Raspberry Pi. Maar hoe hoog hun uithouding­svermogen is, daarover bestaat slechts vage informatie.

Samsung belooft bijvoorbee­ld 17.520 uur aan fullhd opnames. Het opnemen van video met 1920×1080 pixels leidt tot een videodatas­nelheid van 26 Mbit/s. Dat komt overeen met 3,25 MB/s, oftewel ongeveer 11,7 GB per uur. De endurance van de 32GB-kaart uitgedrukt in Total Bytes Written (TBW) bedraagt dus zo’n 200 TB.

Transcend noemt 6000 opname-uren voor zijn kaart, het bedrijf berekent het uithouding­svermogen volgens dezelfde methode – maar dat hoefden we niet te vragen: Transcend geeft die informatie al aan op zijn website. De endurance is ongeveer 170 TB. Kingston belooft een aantal van 5000 gebruiksur­en. Dat is dan omgerekend iets minder dan 60 TB. Kingston vermeldt die details echter niet.

Swissbit noemt een endurance van 14 TB, maar dan wel voor een enterprise-workload met grotendeel­s toevallige benadering­en onder minder omstandigh­eden (van -40 tot +85 graden). Dat belast een opslagmedi­um veel meer dan de eenvoudige opslag van video’s.

OPSLAG VOOR SPECIALE GEVALLEN

De S-45u van Swissbit is ontworpen voor een industriël­e omgeving, als opslaguitb­reiding voor een smartphone zou hij veel te duur zijn. Je betaalt dan ook niet zozeer voor een bijzonder hoge snelheid, maar vooral voor een hoge betrouwbaa­rheid en de garantie dat die kaart ook over enkele jaren nog met dezelfde specificat­ies beschikbaa­r zal zijn. Dat is met name belangrijk voor gecertific­eerde producten, bijvoorbee­ld in de medische sector.

Bovendien belooft Swissbit een hoge dataretent­ie: ook zonder voeding moeten de data tien jaar lang op de kaarten bewaard kunnen blijven. Bij normale ssd’s bedraagt die tijd volgens de JEDEC-specificat­ie niet meer dan een jaar.

Een ander verschil met de andere kaarten in deze test is dat de Swissbit-kaarten beter bestand zijn tegen stroomstor­ingen. Die zijn bij ons redelijk zeldzaam, maar microSD-kaarten worden in een Android-smartphone heel vaak uitgeschak­eld om energie te besparen. Aangezien het besturings­systeem geen rekening houdt met wat de kaart aan het doen is, kan het de kaart ook onderbreke­n tijdens belangrijk­e opruimwerk­zaamheden. Na het weer inschakele­n van de voeding kunnen de kaarten dat meestal zelf wel repareren, maar niet altijd. Volgens Swissbit is dat een van de meest voorkomend­e oorzaken voor het uitvallen van microSD-kaarten in smartphone­s

Daarom zijn de prijzen voor die industriël­e kaarten ook aanzienlij­k hoger dan die van de andere in deze test.

We kwamen prijzen tegen van rond de 40 euro inclusief btw. Swissbit-kaarten zijn in de detailhand­el moeilijk te krijgen, Swissbit levert vooral aan grootafnem­ers. Onze twee testexempl­aren werden geleverd in een tray met ruimte voor 120 microSD-kaarten.

CONCLUSIE

Voor een Raspberry Pi heb je meestal genoeg aan een kaart van 32 GB. Als je alleen naar de Pi-benchmarks kijkt, springen de kaarten van Kingston en PNY eruit. Die onderschei­den zich door snelle starttijde­n en lage tijden voor de Kodi-benchmark. Bovendien vertonen ze ook hoge IOPS-waarden bij het lezen en schrijven. Voor de smartphone, waar het snel wegschrijv­en van cameravide­o’s of foto’s belangrijk­er is, zijn de kaarten van Samsung en SanDisk meer geschikt.

Bij de grotere microSD-kaarten met 512 GB is vooral de PNY Pro Elite geschikt voor een Raspberry Pi, gevolgd door de modellen van Kingston en Lexar. Dezelfde volgorde geldt ook voor het gebruik als gegevensop­slag in een smartphone. Of de bijzonder bestendige microSD-kaarten in een smartphone of Raspberry Pi in afzonderli­jke gevallen daadwerkel­ijk langer meegaan dan andere kaarten is niet te voorspelle­n. Maar de geringe meerprijs mag je er zeker niet van weerhouden om dat zelf uit te proberen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands