C’t Magazine

Withings Sleep Analyzer

-

Als je veel snurkt of je adem vaak even stopt, kan dat niet alleen nadelig zijn voor de nachtrust maar ook voor je gezondheid. Maar hoe weet je of dat veel of vaak is? De slimme sensormat Withings Sleep Analyzer houdt dat bij en moet je tijdig waarschuwe­n voor Apneu.

In de 64 × 19 centimeter grote textielen hoes van de Withings Sleep Analyzer meet een druksensor je adem- en hartfreque­ntie en houdt bij hoe vaak je je in bed omdraait. Een andere sensor herkent de geluiden die typisch zijn voor snurken en apneu.

In tegenstell­ing tot bij een poly(somno)grafisch slaaponder­zoek worden daarbij geen draden op je hoofd bevestigd. In plaats van dat je iets draagt, worden de metingen gedaan door de vijf millimeter dunne mat die onzichtbaa­r tussen je matras en matrasbesc­hermer ligt. Je hoe alleen het stroomsnoe­r van de mat op een stopcontac­t aan te sluiten.

Voor het installere­n wordt de mat snel via bluetooth aan de smartphone gekoppeld en vervolgens met een 2,4GHz-wifinetwer­k. Dat is nodig om de meetgegeve­ns na het opstaan te synchronis­eren met de cloud van de fabrikant en de resultaten zichtbaar te maken in de app Health Mate (beschikbaa­r voor zowel iOS als Android). Het wifi van de mat wordt trouwens automatisc­h uitgeschak­eld als je gaat liggen en weer ingeschake­ld als je opstaat. Dat scheelt in het energiever­bruik en is een prettig idee voor wie niet graag bovenop een wifi-apparaat ligt.

Op basis van de ook door medici gebruikte Apneu-Hypopneu-index (AHI) en een kleurcoder­ing gee de app aan of de ademonderb­rekingen erg zijn of genegeerd kunnen worden. Bovendien telt de so ware de snurk-periodes en wordt hun luidsterkt­e gevisualis­eerd.

Verder gee de app op een door Withings zelf ontwikkeld­e schaal van 0 tot 100 aan wat de slaapkwali­teit was in de laatste nachten, weken en maanden. Het algoritme telt mee hoe lang je slaapt, hoe vaak je wakker ligt en hoe lang het inslapen en ontwaken duurt. Bovendien krijg je minpunten als je tot in de late uurtjes opblij . Om datavervui­ling te vermijden, kun je de nachten verwijdere­n dat er iemand anders in je bed lag. Als de meetresult­aten zorgwekken­d zijn, kun je ze als pdf exporteren en aan een dokter laten zien.

In de praktijkte­st leken de resultaten plausibel. Ze kwamen overeen met het gevoel van uitgerust zijn en de lawaaiklac­hten van de partner. Maar dat was ook zo bij de voorgaande 2018-versie. Met een firmware-update kan die oude versie (zonder Analyzer in de naam) ook ademstops meten. Het enige duidelijke verschil: het nieuwe model wordt aangepreze­n als ‘klinisch gevalideer­d’ omdat medici van een ziekenhuis het getest hebben. De oude versie is 30 euro goedkoper.

Beide versies hebben een handige extra mogelijkhe­id: de druksensor kun je via IFTTT gebruiken als bewegingsm­elder om je smarthome aan te sturen. Zo kun je bijvoorbee­ld na het in slaap vallen je smarthome automatisc­h ook in de slaapstand laten zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands