C’t Magazine

Samsung Galaxy Z Flip smartphone

- Patrick Bellmer en Daniel Dupré

De Samsung Galaxy Z Flip beloo handiger te zijn dan de Galaxy Fold dankzij een gewijzigd concept en een verbeterd display.

De Galaxy Z Flip lijkt op de clamshells van weleer: compact ingeklapt zit er aan de buitenzijd­e een minidispla­y. Maar als je de smartphone openklapt, ontvouwt zich een 6,7-inch OLED-scherm met 2636 × 1080 pixels. Dat is qua formaat vergelijkb­aar met gangbare smartphone­s. Ten opzichte van de Galaxy Fold moet een nieuw glascompos­iet het scherm robuuster maken en dankzij verstevigi­ngen aan het scharnier worden de twee hel en van het display goed op hun plaats gehouden, ook als ze gedeelteli­jk geopend zijn. Het toestel is niet beschermd tegen het binnendrin­gen van stof en water.

Het OLED-scherm haalt een helderheid van meer dan 1000 cd/m2, wat voldoende is om het scherm bij zonlicht nog prima te zien. De vouw in het display zie je niet als je er recht op kijkt, maar vanuit elke andere hoek is een lichte reflectie of een onaantrekk­elijke schaduw zichtbaar. Hoe storend dat is, hangt af van de inhoud. Ook is de vouw merkbaar tijdens het bedienen.

Je kunt de smartphone half openklappe­n naar de zogenaamde Flex Mode. Apps die deze modus ondersteun­en worden dan in twee delen weergegeve­n. Bij de cameraapp zie je dan bijvoorbee­ld in de bovenste hel de zoeker, en alle bedienings­elementen zitten in de onderste hel . Youtube gee video’s in de bovenste hel weer, terwijl in de onderste commentare­n en informatie worden weergegeve­n. Het aantal compatibel­e apps is vooralsnog erg klein.

Het kleine 1,1”-display aan de buitenzijd­e hee 300 × 112 pixels en toont in gesloten toestand de gemiste oproepen en berichten. Verder gee het scherm de tijd, de datum, het laadniveau en de meldingen weer. Je kunt het ook gebruiken als kleine camerazoek­er, wat handig is voor selfies met de hoofdcamer­a. In opgevouwen toestand is de Z Flip 8,8 × 7,4 cm groot, maar met 1,7 cm redelijk dik. In het apparaat zit een krachtige Qualcomm Snapdragon 855+ met 8 GB RAM. Alles draait daarmee soepel, maar het toestel schaart zich er niet mee bij de huidige topmodelle­n. Er is 256 GB aan opslagruim­te, wat ruim is, maar daar moet je het ook mee doen want er zit geen SD-slot in om uit te breiden. Ook kan er geen tweede simkaart in. De Samsung ondersteun­t wel eSIM.

Minder puntjes zijn dat hij alleen Wi-Fi 5 ondersteun­t en geen 5G. Via het mobiele netwerk haalt de Flip maximaal 1000 Mbit/s down- en 150 Mbit/s upstream. Bovendien zit er alleen USB 2.0 achter de C-poort, terwijl de SoC USB 3.1 wel ondersteun­t. Hij stuurt ook geen videosigna­al uit, waardoor Samsungs desktopmod­us DeX niet zal werken.

Door het scharnier moet de Flip het doen met twee accu’s van in totaal 3300 mAh – de kleinere Galaxy S20+ biedt 4500 mAh. Het duurt bijna twee uur voordat de accu vol is. Onder hoge belasting haalde de Galaxy Z Flip bijna 8 uur in de test en meer dan 17 uur bij het afspelen van een lokaal opgeslagen video.

De Galaxy Z Flip hee twee camera’s aan de achterzijd­e: een groothoekc­amera (12-megapixel, f/1.8, OIS) en een ultragroot­hoekcamera (12-megapixel f/2.2). De algemene prestaties zijn goed, maar naar de randen toe zijn beide camera’s een tikje wazig. Groene tinten zijn soms wat bleek. Bij kunstlicht is er snel beeldruis zichtbaar, net als bij opnames in het donker. De Flip neemt video’s op in UHD met maximaal 60 fps – met HDR10+ wordt dat gehalveerd.

De Galaxy Z Flip hee in uitgeklapt­e toestand een groot en vooral helder display. De twee belangrijk­ste elementen, het nieuwe scharnier en het verbeterde display, komen solide over. Het is afwachten of meer apps de handige Flex Mode in de toekomst zullen ondersteun­en. Het kleine tweede display is erg handig. Qua prijs zit de Galaxy Z Flip op het niveau van een high-end smartphone, maar wat prestaties betre loopt hij ietwat achter. Daarmee betaal je flink voor het vouwmechan­isme.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands