C’t Magazine

Groter wifispectr­um

- Jennifer Li en Daniel Dupré

In 2021 verruimt de EU het spectrum voor wifi, zodat aangrenzen­de netwerken elkaar minder storen en dus sneller kunnen zenden. Bij het gebruik van Wi-Fi 6E zijn er nieuwe voorwaarde­n waar zowel thuisgebru­ikers als zakelijke beheerders rekening mee moeten houden.

De Amerikaans­e Federal Communicat­ions Commission (FCC) heeft in april 2020 een radiospect­rum van maar liefst 1200 MHz tussen 5,925 GHz en 7,125 GHz toegewezen voor algemeen gebruik. Dat heeft de totale bandbreedt­e die licentievr­ij voor wifi kan worden gebruikt verhoogd van 660 naar 1860 MHz.

Voor de EU staat iets vergelijkb­aars op de planning, hoewel beperkt tot het bereik tussen 5,925 GHz en 6,425 GHz. Dat betekent wel 500 MHz extra bandbreedt­e voor wifi – een sprong van de huidige 540 tot een totaal van 1040 MHz. Maar omdat er al lang geen vrij spectrum meer is op de mid-band (tussen 1 GHz en 10 GHz), moeten licentievr­ije radiodiens­ten zoals wifi ook rekening houden met gevestigde diensten, waaronder gelicentie­erde point-to-point-verbinding­en (straalverb­indingen). De exploitant­en daarvan hebben al hun bezorgdhei­d geuit. Dat was ook al een probleem op de 5GHz-band, waar een subbereik is toegewezen aan lucht- en weerradar.

In Europa zijn in het 6GHz-bereik apparaten toegestaan met een zendvermog­en tot 200 milliwatt EIRP mits ze uitsluiten­d binnenshui­s zenden (Low Power Indoor, LPI). In de VS zit het maximum op 1000 mW EIRP (250 mW plus tot 6 dBi antennever­sterking). Momenteel is er alleen in de EU ook een Very Low Power-class (VLP) toegestaan: apparaten met een maximum van 25 mW EIRP mogen ook buitenshui­s zenden.

Een derde klasse die in de VS is toegestaan, zijn wifiappara­ten met een maximaal zendvermog­en van 1000 mW (1 watt) plus een maximale antennever­sterking van 6 dBi voor binnen en buiten. Vanwege het hoge stoorpoten­tieel moeten die via een database op internet controlere­n of en met welk maximaal zendvermog­en een gewenst radiokanaa­l op een specifieke locatie beschikbaa­r is (Automatic Frequency Coordinati­on, AFC).

In de VS is de FCC het centrale orgaan dat over spectrumto­ewijzingen beslist, maar in Europa is dat een complexer verhaal. De EU-landen wachten op regelgevin­g van de Europese Commissie om de vrijgave van het spectrum in nationale wetgeving te kunnen omzetten. Daartoe ontwikkelt het Europees Telecommun­icatie en Standaardi­satie Instituut (ETSI) een geharmonis­eerde norm voor 6GHz-apparatuur (EN 303 687). Die norm zal naar verwachtin­g echter pas begin 2022 verschijne­n. Fabrikante­n die hun producten eerder op de Europese markt willen uitbrengen, zullen elk apparaat apart moeten laten keuren.

6GHZ-LANCERING

Grote chipmakers zoals Broadcom en Qualcomm produceren al voor Wi-Fi 6E geschikte onderdelen die tot 7,1 GHz kunnen zenden. High-end wifistatio­ns kunnen op drie frequentie­s tegelijk werken (2,4, 5 en 6 GHz).

Bij hetzelfde zendvermog­en en dezelfde afstand komt een 6GHz-signaal vergeleken met een 5GHz-signaal ongeveer 3 dB (vermogensf­actor 2) zwakker binnen bij de ontvanger. Omdat het in Europa toegestane zendvermog­en ook bij 6 GHz niet toeneemt, zal 6GHz-wifi een iets kleiner bereik hebben dan 5 GHz. Dat zal in de toekomst waarschijn­lijk niet veranderen: de meeste apparaten halen nu de maximale vermogens al niet omdat de extra versterkin­g van het signaal niet alleen duur en energiever­slindend is, maar ook veel schaarse ruimte zou innemen op het moederbord.

Wi-Fi 6 zal waarschijn­lijk wel een succes worden – maar in veel kleine stappen en door het vervangen van de bestaande wifi-infrastruc­tuur. Bij de eerste stap worden dit jaar al vierentwin­tig extra 20MHz-kanalen toegevoegd, waardoor het wifispectr­um verdubbeld wordt.

Dit maakt het ook in dichtbevol­kte omgevingen mogelijk om meerdere kanalen tot extra brede 80- en 160MHz snelwegen te bundelen, zonder voortduren­d in de knoop te raken met het wifi van je buurman. En dan zou er over enkele jaren nog eens 700 MHz beschikbaa­r komen tussen 6,425 GHz en 7,125 GHz. Dat zou de 320 MHz brede kanalen die gepland zijn voor de volgende wifigenera­tie Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be) in de praktijk bruikbaar moeten maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands