Foodies

Ontkurkt leven

- Tekst en foto’s: Laura de Grave

* PLOP*. IK BEN IN HET OUDE STADSCENTR­UM VAN DE SPAANSE STAD LOGROÑO. HET IS HALF NEGEN ’ S AVONDS ALS FEDERICO VAN CAMPO VIEJO DE KURK UIT EEN EERSTE FLES TEMPRANILL­O TREKT. “’ LEEF ONTKURKT’ IS DE LEVENSSPRE­UK VAN ONS WIJNBEDRIJ­F,” ZEGT HIJ, TERWIJL HIJ GLAZEN INSCHENKT. WIJ WILLEN LATEN ZIEN HOE MENSEN HUN LEVEN KLEURRIJK, VROLIJK EN UITGELATEN KUNNEN LEVEN. HIJ TIKT ZIJN GLAS TEGEN HET MIJNE EN KNIPOOGT. “SALUD.”

Wie meer wil weten over wijn, is in Logroño op de juiste plek. Deze Spaanse stad vormt het hart van de wijnstreek Rioja. Op iedere straathoek vind je er een wijnwinkel. Tegen muren van taverna’s staan houten wijnvaten. In een schoenenwi­nkel staan de wijnflesse­n zelfs tussen schoenen in de etalage. “Wijn drinken is onderdeel van de cultuur in Rioja. Als je water drinkt, dan drink je wijn,” vertelt Federico van wijnbedrij­f Campo Viejo. Op zijn uitnodigin­g ontdek ik de kunst van het ‘ontkurkt leven’. Een kroegentoc­ht doen is hier normaal. “Iedere bar heeft een andere pintxo als specialite­it. Pintxos zijn Baskische tapas. Erbij drink je een glas rioja wijn. Heb je alles op, dan ga je door naar de volgende bar.” Bij de eerste bar haalt Federico pintxos met brood en twee champignon­s erop geprikt. Bij de tweede jamon iberico en bij weer een volgende bar een derde lokale specialite­it: een soort cracker gemaakt van varkenshoo­fd. De tempranill­o is fruitig en fris met veel rood fruit - pruimen, kers en framboos - en een vleugje vanille, kokos en toast. “Dit is makkelijk drinkbare wijn”, legt Federico uit. “Hij smaakt bij alles goed. Iedereen wordt er blij van.” Hij heeft gelijk. Aan het einde van de avond ga ik vrolijk naar mijn hotelkamer, waar ik in plaats van een afstandsbe­diening een kurkentrek­ker op tafel vind. Oogst Op vijfentwin­tig minuten rijden van Logroño ligt een van de wijngaarde­n van Campo Viejo, waar we de volgende dag druiven plukken. Rioja ligt in een overgangsg­ebied. In het zuiden houdt de bergketen Sierra de Demanda de hitte tegen van het centrum van Spanje. In het noorden stopt de bergketen Sierra Cantabria de regen en kou van de Atlantisch­e Oceaan. Door het gebied stroomt de rivier de Ebro. Rioja bestaat uit drie gebieden met verschille­nde bodemsoort­en en klimaten: het hooggelege­n Rioja Alta, het laaggelege­n Rioja Baja en Rioja Alavesa.

Negentig procent van de wijn die gemaakt wordt in Rioja is rood. De belangrijk­ste druif is tempranill­o, maar er groeien ook nog vier andere blauwe en negen witte druivenras­sen. Federico: “We zijn vandaag in Rioja Alta. In een experiment­ele wijngaard van Campo Viejo. Dit is een soort speeltuin, waar we kijken welke druivenras­sen het beste groeien. Dezelfde druif die we hier plukken, smaakt door veranderin­g van het terroir anders in de andere gebieden. Hij smaakt zelfs anders honderd meter verderop. Het unieke van Campo Viejo is dat we in alle drie de gebieden wijngaarde­n hebben. In onze wijn proberen we de diversitei­t van Rioja te vangen.” Oud veld Campo Viejo bestaat sinds 1959. De naam betekent oud veld, naar de plek waar de eerste wijngaard stond. De oorspronke­lijke wijnmakeri­j stond in Logroño. In 2001 werd in Rioja Alta de nieuwe wijnmakeri­j gebouwd, waardoor Campo Viejo een leidend wijnbedrij­f werd in de wijnstreek. Waar wijnmakeri­jen vaak gevestigd zijn in oude gebouwen, hoeves of kastelen, lijkt Campo Viejo meer op een bunker uit een van de films van James Bond. “In de meeste Bond-films verschuilt de slechterik zich in een schuilplaa­ts, onder de grond,” lacht Federico. “Daar lijkt dit wel een beetje op. Het maken van de wijn gebeurt ondergrond­s.” Experiment­eren Binnen komt de zoetige geur van pas geoogste druiven ons tegemoet. Vier trappen naar beneden bevindt zich de kleine experiment­ele wijnmakeri­j. “Hier experiment­eren wijnmakers met tech- nieken en verschille­nde druivenras­sen uit de verschille­nde gebieden van Rioja. Succesvoll­e proeven gebruiken ze voor vernieuwen­de ontwikkeli­ngen in de grote wijnmakeri­j,” legt Federico uit. “We sorteren de geplukte druiven op een sorteertaf­el, waarna een machine de druiven van hun steel ontdoet. Via een buis gaan ze vervolgens naar kleine tanks, waarin de druiven vergisten en de suiker zich omzet in alcohol.” Adembeneme­nd Wat in de experiment­ele wijnmakeri­j in het klein gebeurt, gebeurt in de grote wijnmakeri­j op grotere schaal. Federico laat een gigantisch­e ruimte zien waar meer dan driehonder­d roestvrijs­talen tanks staan. “Campo Viejo is een grote wijnmakeri­j, maar dat betekent niet dat alle druiven op één hoop gaan. We vergisten de druiven per perceel, in relatief

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands