Foodies

Winter food

Tijd voor wollen mutsen en handschoen­en. Of beter nog... blijf gewoon lekker binnen. Met deze heerlijke winterse gerechten op je fornuis is dat echt geen straf!

-

Quiche met zalm en schorsener­en

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min. + 1 uur wachttijd Per portie: ca. 862 kcal 28 eiwit 54 vet 64 koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 200 g bloem 1 tl suiker zout en peper 100 g + extra boter 1 el wittewijna­zijn 500 g schorsener­en sap van 1 citroen 350 ml kookroom (of slagroom) 250 ml melk 300 g zalmfilet (zonder huid) 1 el olijfolie 2 takjes koriander 1 ei vershoudfo­lie 1 Meng de bloem, de suiker en ½ tl zout in een kom. Voeg 100 g boter toe en kneed met de hand tot een kruimelig deeg. Meng de wittewijna­zijn met 50 ml water en voeg toe aan het deeg. Kneed kort tot een samenhange­nd deeg. Vorm het tot een bol en verpak het in vershoudfo­lie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 2 Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dik en bekleed er een met boter ingevette taartvorm mee. Plaats hem in de koelkast. 3 Schil de schorsener­en (draag eventueel handschoen­en, schorsener­en geven af ), was ze en snijd ze in stukken. Besprenkel de schorsener­en met het citroensap om te voorkomen dat ze bruin kleuren. Blancheer de schorsener­en ca. 1 minuut in kokend water. Giet af. 4 Verwarm de schorsener­en met de kookroom en de melk in een pan en gaar 45-50 minuten op laag vuur, de room mag niet koken. Giet de schorsener­en af, vang de room op en houd apart. 5 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Snijd de zalm in dikke repen en besprenkel ze met de olie. 6 Verdeel de schorsener­en en de zalm over het deeg op de bodem van de taartvorm. Was de koriander, schud hem droog, pluk de blaadjes van de takjes en hak ze fijn. Kluts het ei in een kom. Voeg de room en de koriander toe en bestrooi met zout en peper. Schenk het roommengse­l in de taartvorm. Bak de quiche ca. 45 minuten in de oven. Lekker met groene salade met citroenvin­aigrette.

Bloemkoolv­elouté met curry en garnalen

Bereidings­tijd: ca. 55 min. Per portie: ca. 492 kcal 29 eiwit 37 vet 9 koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 1 bloemkool 1 kleine ui 2 el boter 1 l groentebou­illon 2 tl currypoede­r (madras) zout en peper 250 ml slagroom 12-16 garnalen (rauw, ongepeld) 2 takjes dille 2 el olijfolie verse zwarte peper 1 Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Pel en snipper de ui. Verhit 1 el boter in een grote pan en fruit er de ui ca. 2 minuten al roerend op middelhoog vuur in. 2 Verwarm de bouillon. Voeg de bloemkool en 1 tl currypoede­r toe aan de ui en bak kort mee. Blus af met de hete bouillon. Breng de bouillon aan de kook en kook ca. 20 minuten tot de bloemkool gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de slagroom toe en pureer tot een gladde soep. 3 Pel de garnalen maar laat het staartje zitten. Was de dille, schud hem droog en hak hem grof. Verhit 1 el boter in een pan en bak er de garnalen ca. 2 minuten per zijde in. Breng op smaak met zout en peper. 4 Meng de olijfolie met het overige currypoede­r. Serveer de bloemkoolv­elouté in kommen. Verdeel er de garnalen over en besprenkel met de curry-olie. Strooi er wat verse zwarte peper en de dille over.

 ??  ?? Quiche met zalm en schorsener­en
Quiche met zalm en schorsener­en
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands