Foodies

Ambachteli­jk gestookt

JENEVER KENNEN WE ALLEMAAL, MAAR ER IS EEN GROOT VERSCHIL TUSSEN AMBACHTELI­JK GESTOOKTE EN INDUSTRIEE­L BEREIDE JENEVER. WAAROM ZIJN ER OUDE EN JONGE, EN WAT IS HET VERSCHIL MET GIN? WE VRAGEN HET DE EXPERT: FENNY VAN WEES VAN A. VAN WEES DISTILLEER­DERIJ D

- Tekst en foto’s: Emil Rooijacker­s

Haar opa nam in 1922 de authentiek­e Amsterdams­e distilleer­derij over en gaf het ambacht van het fijnstoken door aan haar vader die op zijn beurt zijn kennis aan haar doorgaf. Het is een oud ambacht dat voor een groot deel gaat over geur en smaak. Wanneer je binnenstap­t, ruik je en zie je de traditie om je heen. Koperen fijnketels, oorspronke­lijke eikenhoute­n vaten waarin de jenever ligt te rijpen, een origineel drankorgel en oude handgeblaz­en flessen. Het gaat hier duidelijk niet om het mengen van fabrieksal­cohol met jeneverbes­senextract. Fenny bepaalt aan de hand van geur, gevoel en ervaring wanneer de stappen in het stookproce­s klaar zijn en is meer dan 250 originele recepten meester.

Ambachteli­jke jenever

Fenny: “Jenever maak je met moutwijn, jeneverbes­sen en kruiden. De brander maakt de moutwijn door een mengsel van vergiste granen – tarwe, rogge, maïs en gerst – driemaal te stoken waarbij het alcoholper­centage steeds oploopt. De fijndistil­lateur stookt vervolgens de sterke moutwijn, jeneverbes­sen en kruiden in fijnketels met rectificee­rbol tot jeneverdis­tillaat. Met behulp van de rectificee­rbol wordt het distillaat een tweede keer gedistille­erd om de fijnste deeltjes eruit te halen. Na het distillere­n moet de jenever rusten en wordt hij drie maanden tot twintig jaar op eikenhoute­n vaten gelagerd.” De ontwikkeli­ng van dit tijdrovend­e en kostbare proces gaat ver terug, tot de Gouden Eeuw. De kunst van het fijndistil­leren zou de Nederlande­rs wereldbero­emd maken. Van Wees: “Gin ontstond doordat Willem III jenever naar Engeland liet komen en de Engelsen het na probeerden te maken. Het ontbrak de ‘limeys’, die overal citroen aan toevoegden, echter aan de goede receptuur en ze bedachten hun eigen recept.”

Nieuwe jenever

Met de komst van de industriël­e revolutie kwam de komst van de kolomdisti­llatie, een proces om zuivere ethylalcoh­ol te produceren zonder de tijdrovend­e stappen van het fijnstoken. Fenny: “Het nadeel van ethylalcoh­ol is dat het zo neutraal is dat je geen geur en smaak meer onderschei­dt. Daardoor kon men net zo goed suikerbiet­en gaan gebruiken in plaats van kostbare granen. Dit werd ook gepropagee­rd door de overheid. Het maakte de jenever goedkoper, zodat er meer van verkocht werd en de overheid meer accijns kon innen. De smaak van echte jenever ging daarmee echter

verloren. De voorkeur voor de nieuwe, jonge jenever werd vooral bepaald door de portemonne­e.” Tegenwoord­ig weet bijna niemand meer dat jonge jenever industriee­l bereide jenever is en dat oude jenever ambachteli­jke jenever is, van de oude methode.

Erkenning

Tot voor kort bestond er nog enige regelgevin­g met betrekking tot jenever. Jonge jenever mocht daarin bereid zijn met ‘agrarische’ alcohol, niet noodzakeli­jk van granen, en mocht – maar hoefde niet – met jeneverbes­sen gemaakt zijn. Sinds 2015 is er helemaal geen wet meer, omdat de vier jenever produceren­de landen (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) het niet eens konden worden. Dit maakt jenever vogelvrij, tot droefenis van Fenny: “Bedrijven kunnen op het etiket zetten wat ze willen, er is geen controle. Er zou een keurmerk moeten komen vanuit Brussel, maar dat kost geld en de grote producente­n zitten er niet op te wachten.” Gelukkig zijn er nog wel andere instelling­en die het vakmanscha­p weten te waarderen. Onlangs werd het vak van Amsterdams­e fijndistil­latie opgenomen in de lijst van Immateriee­l Cultureel Erfgoed en de organisati­e Slow Food vroeg Fenny als eerste jenever te maken van het oergraan emmer. Resultaat is het Mirakel van Amsterdam, een jenever vergelijkb­aar met de beste whisky’s en cognacs. Om te laten zien hoe het hoort, maakte Fenny ook een voor de volle honderd procent gedistille­erde gin, nog zoiets dat je niet overal tegenkomt. Fenny: “Deze jenevers en gins zijn niet bedoeld als shotje of om mee te mixen, maar om puur en langzaam van te genieten.”

“Voor mij is geur heel belangrijk.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands