Foodies

Sfincione met ansjovis en oregano

“Toegegeven, door het zelfgemaak­te deeg valt deze Siciliaans­e pizza niet helemaal in de snelle categorie. Maar heb je overdag een kwartiertj­e de tijd? Bereid dan vast het deeg voor zodat het mooi kan rijzen. Zo hoef je de pizza later alleen nog maar te be

-

Bereidings­tijd: ca. 40 min. + 1 uur wachttijd Per portie: ca. 746 kcal 43 g eiwit 94 g vet 21 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

1½ zakje gedroogde gist (12 g)

½ tl suiker

500 g bloem (type 00 voor focaccia) zout en peper

4 el + extra olijfolie 400 g gepelde tomaten (blik)

1 ui

2 teentjes knoflook

4 takjes oregano

80 g ansjovis (pot of blik, op olie)

200 g caciocaval­lo (Italiaanse kneedkaas, evt.

vervangen door parmezaan) bakpapier 1 Meng in een klein schaaltje de gist met de suiker en een scheutje water tot een papje. Doe de bloem met 1 tl zout in een grote kom en meng door elkaar. Schenk 2 el olijfolie over de bloem. Maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengse­l erin. Voeg beetje bij beetje ca. 300 ml lauwwarm water toe. Meng met de hand door elkaar en meng steeds een beetje bloem van de rand erdoorheen. Neem het deeg zodra het minder plakkerig wordt uit de kom.

2 Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad ca. 10 minuten goed door. Wrijf de bol licht in met olie en leg hem terug in de kom. Dek af met een schone theedoek en laat ca. 30 minuten op kamertempe­ratuur en tochtvrij rijzen. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Verwarm ook een pizzasteen of de bakplaat voor.

3 Prak de tomaten fijn. Pel en snipper de ui en knoflook. Ris de blaadjes oregano van de takjes. Verhit 2 el olie in een pannetje en bak er de ui en de knoflook ca. 5 minuten in. Voeg de tomaten en de helft van de oregano toe. Breng op smaak met zout en peper. Kook kort op laag vuur. Kneed het deeg nog ca. 1 minuut door. Rol het deeg op bakpapier uit tot een rechthoek van ca. 2 cm dik. Dek af met een theedoek en laat nog ca. 30 minuten tochtvrij op kamertempe­ratuur rijzen. Laat de ansjovis uitlekken.

4 Leg het deeg op de voorverwar­mde bakplaat, verdeel de saus en de ansjovis erover. Bestrooi met de overige oregano en rasp de kaas erover. Bak in ca. 20 minuten in de voorverwar­mde oven goudbruin. Serveer warm.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands