Foodies

Keizer Karel en de discodel

Op een zondagnach­t in februari, ver na sluitingst­ijd…

- Jeroen Vesters is chef-kok van restaurant Vesters in Nijmegen (niet ver van het Keizer Karelplein).

“We bellen Max Verstappen,” zegt Daan. “Hmmjaah, ik weet niet,” stribbel ik tegen. “Ik wil naar huis en ik bel Verstappen,” zegt Daan weer. “Die rijdt als een koning.”

Toenmalig collega Daan en ik wachten de aankomst van Verstappen af in het friettentj­e op het Nijmeegse Keizer Karelplein. Het zaakje staat bekend als de kraamkamer van een door het Nijmeegse studentenc­orps geïconisee­rde snack die bestaat uit een frikandell­etje mét en een lepel discodip: de discodel. Ook vannacht staat het hier weer vol met door elkaar gillende studenten; ze willen voor honderd man discodelle­n. Om zijn werk overzichte­lijk te houden, raadt de kerel die de vetketel beheert ons aan om ook een discodelle­tje te nemen. We doen een keer gek, we nemen er twee.

Vijf minuten later staren we ontgoochel­d naar het nachtelijk­e verkeer op het plein. Hier reden we de politie bijna los toen we in de sneeuw driftend het plein opjakkerde­n. Hier hebben we met twaalf man achter in de oude tourbus van Frank Boeijen dertig rondjes rond het plein gemaakt en hier eindigde het personeels­feest waarop Daan bedacht dat het een goed idee was om, in een driesterre­ntent, op zijn kop tegen de wand staand een glas water leeg te drinken, tegen de hik. “Het Keizer Karelplein is ons leven, maar de discodel maakt daar een eind aan Daan.” Met een vertrokken gezicht peutert Daan een discodipje tussen zijn tanden weg en knikt van ja. Hij stoot me aan. “Daar heb je Verstappen.”

Een oude, gele Mercedes parkeert voor de friettent en een veertiger van Indiase komaf met een grote snor stapt uit. Op de motorkap heeft hij een sticker van Red Bull geplakt. “Drie rondjes Keizer Karel en dan naar huis Max,” bestelt Daan en we stappen in. Verstappen knalt zijn auto het plein op, stuurt hem soepel drie keer rond en neemt dan een willekeuri­ge afslag. “Eet jij weleens een discodelle­tje wanneer je een biertje te veel op hebt, Max?” Vraag ik. “Nooit,” zegt hij beslist. “Altijd kedgeree met makreel en ei. Lekker pittig. Ken je altijd eten. Knap je altijd van op. Moet je mijn geheime recept hebben?” Ik voel weer hoop, ik heb thuis nog een makreeltje in de ijskast liggen en als Verstappen zo kookt als hij rijdt, eten wij vanavond nog als een koning.

 ??  ?? Het recept voor kedgeree vind je op foodiesmag­azine.nl
Het recept voor kedgeree vind je op foodiesmag­azine.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands