Foodies

Boek: Puur India

Altijd fijn, nieuwe inspiratie uit de prikkelend­e keuken van India – helemaal als die barst van de groente. In Puur India bewijst Meera Sodha de veelzijdig­heid van de Indiase groentekeu­ken.

-

Puur India van de Londense Meera Sodha is een ode aan de levendige groentekeu­ken van India, het land van haar voorouders

Haar veelzijdig­heid heeft de Indiase keuken te danken aan Keizer Ashoka. Toen hij in 269 v.C. in de Indiase staat Gujarat aan de macht kwam, verbood hij in naam van de vrede het slachten en offeren van welk levend wezen dan ook. Geen vlees op je bord dus. Met dank aan deze beperking ontstond in Gujarat een levendige groentekeu­ken, die heel India beïnvloed heeft. De roots van Meera, woonachtig in Londen, liggen in deze streek. Hier ligt de basis van de familierec­epten die ze in PuurIndia bundelde. “Veel van de familierec­epten in mijn boek zijn nog nooit eerder opgeschrev­en. Maar ik heb me ook laten inspireren door mijn reizen door India. Door straatverk­opers, thuiskoks en topchefs.”

Opgegroeid op het platteland van Lincolnshi­re, leerde Meera koken van haar moeder: “In de akkers achter ons huis groeiden aardappels, prei, maïs, koolzaad, mosterd, bloemkool en allerlei andere groenten. Mijn moeder nam ze op in haar culinaire repertoire en maakte er unieke gerechten mee. Van courgettek­ofta tot pronkbonen­bhajis, rabarberch­utney en snijbieten­saag, in elk gerecht zag ik de creativite­it en vindingrij­kheid van de Gujarati’s terug.” In PuurIndia vind je een bonte mix van kleurrijk eten, knallende smaken en bijzondere bereidings­wijzen met groente. “Het is een boek over groente. Of je het een vegetarisc­h kookboek wil noemen, is aan jou. Ik wil bovenal inspireren om op een andere manier Indiaas te koken. Om te vieren wat er van het land komt en te laten zien hoe honderden miljoenen Indiërs eten.” Van de recepten op de volgende pagina’s in deze foodies krijgen wij in ieder geval lekkere groentetre­k. Met een paar extra tips van Meera – bak je uien altijd zo lang mogelijk, week je rijst voor het koken 30 minuten in koud water, gebruik alleen verse specerijen, eet met je handen – komt het ook in je eigen groentekeu­ken helemaal goed.

 ??  ?? Titel: Puur India Auteur: Meera Sodha Uitgeverij: Fontaine Aantal pagina’s: 304 Prijs: 29,95 euro
Titel: Puur India Auteur: Meera Sodha Uitgeverij: Fontaine Aantal pagina’s: 304 Prijs: 29,95 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands