Foodies

Hartige aspergecak­e met tomatenrel­ish

-

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min. + wachttijd Per portie: 266 kcal 8 g eiwit 15 g vet 24 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 12 personen

Voor de cake zout en peper

250 g groene asperges

100 g zongedroog­de tomaten

70 g emmentaler

4 eieren

250 g zelfrijzen­d bakmeel

100 ml olijfolie

100 ml melk

60 g zwarte olijven

6 takjes tijm boter bloem Voor de relish

350 g tomaten

1 sjalot

2 tenen knoflook

2 el olijfolie

2 tl venkelzaad

½ tl chilivlokk­en

½ tl zout

2 el suiker

4 el ciderazijn

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook. Snijd een klein stukje van de onderkant van de asperges en schil het onderste gedeelte. Blancheer de asperges ca. 1 minuut. Spoel ze direct kort onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de zongedroog­de tomaten in stukken. Rasp de emmentaler grof.

2 Klop de eieren met een handmixer. Voeg het zelfrijzen­d bakmeel, de olijfolie en de melk toe en klop tot een dik beslag. Ris de blaadjes van de takjes tijm en roer met de emmentaler, de olijven en de zongedroog­de tomaten door het beslag. Breng op smaak met zout en peper.

3 Vet een cakeblik in met boter en bestuif het met bloem. Vul het cakeblik afwisselen­d met een laagje beslag en de groene asperges, tot de asperges en het beslag op zijn. Bak de cake in ca. 40 minuten goudbruin in de oven.

4 Snijd intussen voor de relish de tomaten in stukken. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Verhit de olie in een koekenpan en fruit er de sjalot in. Voeg de knoflook en de tomaten toe en bak ca. 5 minuten op middelhoog vuur. Roer het venkelzaad, de chilivlokk­en, het zout en de suiker door het mengsel, blus af met de azijn en kook ca. 20 minuten op laag vuur in. Serveer met de (lauwwarme) cake.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands