Foodies

Nadia’s keuken

Mezze van Nadia & Merijn Ons nieuwe kookboek Souq komt 11 april uit! Merijn en ik doken de foodieskeu­ken in en bedachten nog meer nieuwe recepten, die zeker niet zouden misstaan in dit boek over mezze: de lekkerste Arabische hapjes.

-

Deze keer doken Nadia én Merijn de foodieskeu­ken in. Het thema: mezze, met recepten die niet zouden misstaan in hun nieuwste kookboek Souq

Nadia Zerouali ken je van 24Kitchen, het kookboek Melk en Dadels of van de Arabiakook­boeken en Nadia en Merijns productlij­n SOUQ. Deze maand: koken met specerijen­mengsels.

Saïda-style hummus met gemarineer­de koolrabi

★★ ★ Bereidings­tijd: ca. 40 min. + 1 nacht wachttijd Per portie: ca. 443 kcal 18 g eiwit 17 g vet 50 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4-6 personen 175 g gedroogde kikkererwt­en ½ tl bakpoeder 100 ml natuurazij­n zout 1 stevige koolrabi ¼ teentje knoflook 3 el + evt. extra witte tahin 1 el + evt. extra citroensap 2 el olijfolie platbrood ½ bosje verse munt 1 Week een nacht van tevoren de kikkererwt­en in ruim water met het bakpoeder. 2 Giet de volgende dag de kikkererwt­en af en kook ze ca. 30 minuten in ruim water tot ze zo gaar zijn dat je ze tussen duim en wijsvinger kunt pletten. 3 Breng intussen de azijn met 100 ml water en 1 el zout aan de kook. Neem van het vuur en laat een beetje afkoelen. Schil de koolrabi en snijd hem in dunne plakjes. Meng de koolrabi met het azijnmengs­el en laat afkoelen. 4 Laat de gekookte kikkererwt­en goed uitlekken en een beetje afkoelen. Houd 3 el kikkererwt­en apart. Maal de overige kikkererwt­en in een keukenmach­ine met de knoflook, 3 el tahin, het citroensap, een snufje zout en een scheutje water. Laat de machine draaien en proef tussendoor of er meer tahin, citroensap of zout nodig is. 5 Prak 2⁄ van de overige kikkererwt­en grof. 3 Meng de hummus als hij zijdezacht en op smaak is met de geprakte kikkererwt­en. Schep in een schaaltje en maak mooie geulen in het oppervlak. Schenk er de olijfolie overheen en bestrooi met de overige kikkererwt­en. 6 Geef het platbrood, de gemarineer­de koolrabi en wat takjes munt erbij. Dip stukjes brood in de hummus en eet er een plakje koolrabi en een blaadje munt bij. Lekker als ontbijt, lunch of als onderdeel van een uitgebreid­e mezzemaalt­ijd.

Rakakat van mozzarella met sucuk en peterselie

★★ ★ Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 502 kcal 19 g eiwit 38 g vet 21 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4-6 personen olie om te frituren + extra

(bijv. zonnebloem­olie) 1 klein bosje peterselie 250 g mozzarella 1 sucuk ( Turkse knoflookwo­rst, à 85 g) ½ rol filodeeg (koelvers) 1 Leg een schone, vochtige theedoek klaar en zet een klein kommetje met wat olie klaar. Was de peterselie, schud hem droog en verdeel hem in losse takjes. Snijd de mozzarella in dunne reepjes en laat goed uitlekken. Verwijder het vel van de sucuk en snijd de worst in dunne reepjes. 3 Neem het filodeeg uit de verpakking en bewaar het onder de theedoek. Haal 1 vel los en snijd verticaal in 2 stukken. Leg 1 stuk snel terug onder de theedoek. Leg het vel in de lengte voor je. Leg er een paar takjes peterselie op en vouw het vel dubbel – de takjes schijnen er dan mooi doorheen. Besmeer het vel nu met wat olie. Leg aan de onderkant een ‘worstje’ van reepjes mozzarella en sucuk, vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel deeg netjes op. Plak het uiteinde vast met wat olie. Herhaal met de overige vellen en de overige vulling. 4 Verhit de olie tot 180°C of tot een blokje brood in ca. 30 seconden goudbruin wordt. Frituur de rakakat goudbruin in de olie. Laat even uitlekken op keukenpapi­er en serveer direct.

Salade van komkommer, bieten en meiraap

★ ★★ Bereidings­tijd: ca. 15 min. Per portie: ca. 135 kcal 3 g eiwit 8 g vet 10 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4-6 personen 2 voorgekook­te rode bieten

(vacuüm verpakt) 2 stevige meirapen 3 kleine stevige komkommers 1 bosje peterselie ½ bosje verse munt 2 citroenen (biologisch) 3 el frisgroene olijfolie zout evt. honing, suiker of dadelsiroo­p 1 Pel de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Schil de meirapen en snijd ze in kleine blokjes. Was de komkommer en snijd hem in kleine blokjes. Was de peterselie, schud hem droog en hak fijn. Was de munt, schud hem droog, ris de blaadjes van de takjes en hak fijn. 2 Rasp de schil van 1 citroen, halveer de citroen en pers hem uit. Snijd de andere citroen met schil en al in kleine stukjes. 3 Meng de biet, de meiraap, de komkommer, de peterselie, de munt, de stukjes citroen, de citroensch­il en de olijfolie en breng op smaak met zout en het citroensap. Te zuur? Voeg eventueel wat suiker, honing of dadelsiroo­p toe.

 ??  ??
 ??  ?? Saïda-style hummus met gemarineer­de koolrabi
Saïda-style hummus met gemarineer­de koolrabi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands