Krui­mels en korst­jes

Van wel­sh ra­re­bit en brood­pud­ding tot pan­grat­ta­to en pan­za­nel­la; de lek­ker­ste ge­rech­ten maak je met een in­gre­di­ënt dat je al­tijd wel er­gens hebt lig­gen: rest­jes brood. Op tot de laat­ste krui­mel!

Foodies - - FOODIES -

Gro­te kans dat je het al in huis hebt: oud brood. Een on­mis­baar in­gre­di­ënt voor on­der meer brood­pud­ding, pan­za­nel­la en pas­ta met pan­grat­ta­to

Wel­sh ra­re­bit met ei

Be­rei­dings­tijd: ca. 25 min. Per por­tie: ca. 594 kcal 33 g ei­wit 47 g vet 3 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 400 g ched­dar 300 ml stout bier (bijv. Guinness) 4 el gro­ve mos­terd (met he­le za­den) 8 snee­tjes oud brood (liefst zuur

de­sem) 3 el zon­ne­bloem­olie 4 ei­e­ren zee­zout en pe­per 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 225°C / he­te­lucht: 200°C). Rasp de ched­dar en doe hem met 50 ml bier en de mos­terd in een pan. Ver­warm de pan op mid­del­hoog vuur en laat de kaas smel­ten. Roer goed door tot een ro­mig en glad meng­sel. 2 Week in­tus­sen het brood in 250 ml bier en leg elk snee­tje in een apart oven­be­sten­dig kom­me­tje. Schenk het kaas­meng­sel op het brood en bak ca. 10 mi­nu­ten in de oven. 3 Ver­hit de olie in een pan en bak er de ei­e­ren in. Laat de ei­dooi­ers heel. 4 Neem het brood uit de oven en leg op elk snee­tje een ge­bak­ken ei. Be­strooi met zout en pe­per en ser­veer di­rect.

Pas­ta met pan­grat­ta­to, prei en olij­ven

Be­rei­dings­tijd: ca. 40 min. Per por­tie: ca. 790 kcal 27 g ei­wit 29 g vet 100 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 3 prei­en 4 el olijf­olie 70 g blan­ke aman­de­len 1 teen­tje knof­look 50 g par­me­zaan (stuk) ½ oud stok­brood 400 g ma­fal­di­ne (ver­vang evt. door ta­gli­a­tel­le) zout en pe­per 100 g klei­ne paar­se olij­ven (zon­der pit) 1 Maak de prei­en schoon en ver­wij­der daar­bij de bui­ten­ste bla­de­ren (ge­bruik ze evt. voor een bouil­lon). Snijd de prei in dun­ne plak­jes. Ver­hit 2 el olijf­olie en fruit er de prei ca. 5 mi­nu­ten in. 2 Roos­ter de aman­de­len in een dro­ge pan en maal of hak ze grof. Pel voor de pan­grat­ta­to de knof­look en pers hem uit. Rasp de par­me­zaan. Hal­veer het stok­brood in de leng­te en roos­ter het ca. 5 mi­nu­ten on­der de he­te grill kro­kant. Rasp het brood grof en meng het met de knof­look en de par­me­zaan. 3 Kook de ma­fal­di­ne vol­gens de aan­wij­zin­gen op de ver­pak­king. Giet af en be­drup­pel met 2 el olijf­olie. Breng op smaak met zout en pe­per. Meng de ma­fal­di­ne met de prei, de aman­de­len en de olij­ven. Be­strooi met de pan­grat­ta­to en ser­veer di­rect.

Pan­grat­ta­to werd vroe­ger in de Ita­li­aan­se keu­ken ge­bruikt als een goed­ko­pe ver­van­ger voor Par­me­zaan­se kaas.

Oud brood is heel goed te ver­wer­ken in een sa­la­de, waar­bij het de sma­ken van de dres­sing en de an­de­re in­gre­di­ën­ten op­neemt.

Knap­pe­ri­ge kalfs­ge­hakt­bal­le­tjes met sa­lie

Be­rei­dings­tijd: ca. 25 min. Per por­tie: ca. 495 kcal 29 g ei­wit 30 g vet 26 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten met 4 per­so­nen 1 klei­ne ui 1 teen­tje knof­look 15 blaad­jes sa­lie 100 g oud wit­brood 100 ml melk 500 g kalfs­ge­hakt zout en pe­per 50 g pa­neer­meel (zelf­ge­maakt, zie tip) 2 el olijf­olie 1 el bo­ter 1 Pel en snip­per de ui en de knof­look. Was de sa­lie, schud hem droog en hak 10 blaad­jes fijn. Snijd het brood in stuk­ken en week het in de melk. Scheur het brood in stuk­jes. Meng het kalfs­ge­hakt met het brood, de ui, de knof­look, de ge­hak­te sa­lie, zout en pe­per en kneed door. 2 Vorm ca. 20 bal­le­tjes van het ge­hakt en rol ze door het pa­neer­meel. Ver­hit de olijf­olie in een pan en bak er de bal­le­tjes in ca. 10 mi­nu­ten rond­om bruin in. Voeg na ca. 5 mi­nu­ten de bo­ter toe en bak de ove­ri­ge sa­lie­blaad­jes mee. Lek­ker met jon­ge blad­sla en vers brood.

ZELF­GE­MAAKT PA­NEER­MEEL

Snijd van ou­de bo­ter­ham­men (liefst wit, zon­der pit­ten en za­den) de korst­jes af. Leg ze op een bak­plaat en droog ze ca. 30 mi­nu­ten in de oven op 150°C. Dro­gen kan ook bij de ver­war­ming of in de zon. Maal het brood wan­neer het ook aan de bin­nen­kant he­le­maal knap­pe­rig is fijn in de keu­ken­ma­chi­ne.

Pan­za­nel­la met ge­gril­de groen­ten en si­naas­ap­pel

Be­rei­dings­tijd: ca. 40 min. Per por­tie: ca. 545 kcal 16 g ei­wit 20 g vet 71 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 400 g oud stok­brood of ci­a­bat­ta 4 el olijf­olie 2 el bal­sa­mi­co zout en pe­per 6 lente­uitjes 1 bloem­kool 200 g dop­erw­ten (diep­vries) 150 g jon­ge blad­spi­na­zie 2 si­naas­ap­pels 3 el pom­poen­pitolie 1 Snijd het brood in plak­ken en hal­veer de plak­ken. Leg het brood in een scho­tel en be­spren­kel het met een scheu­tje koud wa­ter, 3 el olijf­olie en de bal­sa­mi­co. Be­strooi met zout en pe­per en week het brood ca. 30 mi­nu­ten. 2 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 225°C / he­te­lucht: 200°C). Maak de lente-uitjes schoon en hal­veer ze. Maak de bloem­kool schoon, ver­deel hem in roos­jes en snijd de roos­jes in dun­ne plak­jes. Leg de lente-ui en de bloem­kool op een bak­plaat. Be­spren­kel de groen­ten met 1 el olijf­olie en gril ze in 15-20 mi­nu­ten goud­bruin. 3 Kook de dop­erw­ten 2-3 mi­nu­ten in ko­kend wa­ter met wat zout. Giet ze af en spoel ze kort on­der koud stro­mend wa­ter. Was de spi­na­zie en laat hem goed uit­lek­ken. Snijd de schil in­clu­sief de wit­te huid van de si­naas­ap­pels. Snijd de part­jes vrucht­vlees tus­sen het vlies uit en vang daar­bij het sap op. Klop het si­naas­ap­pel­sap door de pom­poen­pitolie en breng de dres­sing op smaak met zout en pe­per. 4 Meng in een kom het brood met de spi­na­zie, de ge­gril­de groen­ten, de si­naas­ap­pel en de dop­erw­ten. Be­drup­pel met de dres­sing en breng op smaak met zout en pe­per.

"Je kunt hier­voor ook pri­ma diep­vries­fruit ge­brui­ken. Net zo lek­ker!"

Brood­pud­ding met rood fruit

Be­rei­dings­tijd: ca. 45 min. Per por­tie: ca. 575 kcal 13 g ei­wit 32 g vet 55 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 5 snee­tjes oud ca­si­no­brood 100 g ge­zou­ten + ex­tra bo­ter 1 va­nil­le­stok­je 3 ei­e­ren 100 g sui­ker 500 ml vol­le melk 150 g fram­bo­zen (evt. diep­vries) 100 g bra­men (evt. diep­vries) poe­der­sui­ker om te be­stui­ven 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C). Hal­veer de snee­tjes brood dia­go­naal. Vet een oven­schaal in met bo­ter. Smelt 100 g ge­zou­ten bo­ter en be­strijk de snee­tjes brood er­mee. 2 Splijt het va­nil­le­stok­je en schraap het merg er­uit. Kluts de ei­e­ren met de sui­ker en het va­nil­le­merg. Voeg de melk toe en klop goed door. 3 Ver­deel het brood dak­pans­ge­wijs over de leng­te van de schaal. Schenk er de ove­ri­ge ge­smol­ten bo­ter over­heen. Ver­deel er de fram­bo­zen en de bra­men om­heen en schenk er het ei­meng­sel over­heen. Bak in ca. 30 mi­nu­ten goud­bruin in de oven. Be­stuif voor het ser­ve­ren met poe­der­sui­ker.

Wel­sh ra­re­bit met ei

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.