Foodies

Kruimels en korstjes

Van welsh rarebit en broodpuddi­ng tot pangrattat­o en panzanella; de lekkerste gerechten maak je met een ingrediënt dat je altijd wel ergens hebt liggen: restjes brood. Op tot de laatste kruimel!

-

Grote kans dat je het al in huis hebt: oud brood. Een onmisbaar ingrediënt voor onder meer broodpuddi­ng, panzanella en pasta met pangrattat­o

Welsh rarebit met ei

Bereidings­tijd: ca. 25 min. Per portie: ca. 594 kcal 33 g eiwit 47 g vet 3 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 400 g cheddar 300 ml stout bier (bijv. Guinness) 4 el grove mosterd (met hele zaden) 8 sneetjes oud brood (liefst zuur

desem) 3 el zonnebloem­olie 4 eieren zeezout en peper 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Rasp de cheddar en doe hem met 50 ml bier en de mosterd in een pan. Verwarm de pan op middelhoog vuur en laat de kaas smelten. Roer goed door tot een romig en glad mengsel. 2 Week intussen het brood in 250 ml bier en leg elk sneetje in een apart ovenbesten­dig kommetje. Schenk het kaasmengse­l op het brood en bak ca. 10 minuten in de oven. 3 Verhit de olie in een pan en bak er de eieren in. Laat de eidooiers heel. 4 Neem het brood uit de oven en leg op elk sneetje een gebakken ei. Bestrooi met zout en peper en serveer direct.

Pasta met pangrattat­o, prei en olijven

Bereidings­tijd: ca. 40 min. Per portie: ca. 790 kcal 27 g eiwit 29 g vet 100 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 3 preien 4 el olijfolie 70 g blanke amandelen 1 teentje knoflook 50 g parmezaan (stuk) ½ oud stokbrood 400 g mafaldine (vervang evt. door tagliatell­e) zout en peper 100 g kleine paarse olijven (zonder pit) 1 Maak de preien schoon en verwijder daarbij de buitenste bladeren (gebruik ze evt. voor een bouillon). Snijd de prei in dunne plakjes. Verhit 2 el olijfolie en fruit er de prei ca. 5 minuten in. 2 Rooster de amandelen in een droge pan en maal of hak ze grof. Pel voor de pangrattat­o de knoflook en pers hem uit. Rasp de parmezaan. Halveer het stokbrood in de lengte en rooster het ca. 5 minuten onder de hete grill krokant. Rasp het brood grof en meng het met de knoflook en de parmezaan. 3 Kook de mafaldine volgens de aanwijzing­en op de verpakking. Giet af en bedruppel met 2 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Meng de mafaldine met de prei, de amandelen en de olijven. Bestrooi met de pangrattat­o en serveer direct.

Pangrattat­o werd vroeger in de Italiaanse keuken gebruikt als een goedkope vervanger voor Parmezaans­e kaas.

Oud brood is heel goed te verwerken in een salade, waarbij het de smaken van de dressing en de andere ingrediënt­en opneemt.

Knapperige kalfsgehak­tballetjes met salie

Bereidings­tijd: ca. 25 min. Per portie: ca. 495 kcal 29 g eiwit 30 g vet 26 g koolhydrat­en Ingrediënt­en met 4 personen 1 kleine ui 1 teentje knoflook 15 blaadjes salie 100 g oud witbrood 100 ml melk 500 g kalfsgehak­t zout en peper 50 g paneermeel (zelfgemaak­t, zie tip) 2 el olijfolie 1 el boter 1 Pel en snipper de ui en de knoflook. Was de salie, schud hem droog en hak 10 blaadjes fijn. Snijd het brood in stukken en week het in de melk. Scheur het brood in stukjes. Meng het kalfsgehak­t met het brood, de ui, de knoflook, de gehakte salie, zout en peper en kneed door. 2 Vorm ca. 20 balletjes van het gehakt en rol ze door het paneermeel. Verhit de olijfolie in een pan en bak er de balletjes in ca. 10 minuten rondom bruin in. Voeg na ca. 5 minuten de boter toe en bak de overige salieblaad­jes mee. Lekker met jonge bladsla en vers brood.

ZELFGEMAAK­T PANEERMEEL

Snijd van oude boterhamme­n (liefst wit, zonder pitten en zaden) de korstjes af. Leg ze op een bakplaat en droog ze ca. 30 minuten in de oven op 150°C. Drogen kan ook bij de verwarming of in de zon. Maal het brood wanneer het ook aan de binnenkant helemaal knapperig is fijn in de keukenmach­ine.

Panzanella met gegrilde groenten en sinaasappe­l

Bereidings­tijd: ca. 40 min. Per portie: ca. 545 kcal 16 g eiwit 20 g vet 71 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 400 g oud stokbrood of ciabatta 4 el olijfolie 2 el balsamico zout en peper 6 lenteuitje­s 1 bloemkool 200 g doperwten (diepvries) 150 g jonge bladspinaz­ie 2 sinaasappe­ls 3 el pompoenpit­olie 1 Snijd het brood in plakken en halveer de plakken. Leg het brood in een schotel en besprenkel het met een scheutje koud water, 3 el olijfolie en de balsamico. Bestrooi met zout en peper en week het brood ca. 30 minuten. 2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Maak de lente-uitjes schoon en halveer ze. Maak de bloemkool schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de roosjes in dunne plakjes. Leg de lente-ui en de bloemkool op een bakplaat. Besprenkel de groenten met 1 el olijfolie en gril ze in 15-20 minuten goudbruin. 3 Kook de doperwten 2-3 minuten in kokend water met wat zout. Giet ze af en spoel ze kort onder koud stromend water. Was de spinazie en laat hem goed uitlekken. Snijd de schil inclusief de witte huid van de sinaasappe­ls. Snijd de partjes vruchtvlee­s tussen het vlies uit en vang daarbij het sap op. Klop het sinaasappe­lsap door de pompoenpit­olie en breng de dressing op smaak met zout en peper. 4 Meng in een kom het brood met de spinazie, de gegrilde groenten, de sinaasappe­l en de doperwten. Bedruppel met de dressing en breng op smaak met zout en peper.

"Je kunt hiervoor ook prima diepvriesf­ruit gebruiken. Net zo lekker!"

Broodpuddi­ng met rood fruit

Bereidings­tijd: ca. 45 min. Per portie: ca. 575 kcal 13 g eiwit 32 g vet 55 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 5 sneetjes oud casinobroo­d 100 g gezouten + extra boter 1 vanillesto­kje 3 eieren 100 g suiker 500 ml volle melk 150 g frambozen (evt. diepvries) 100 g bramen (evt. diepvries) poedersuik­er om te bestuiven 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Halveer de sneetjes brood diagonaal. Vet een ovenschaal in met boter. Smelt 100 g gezouten boter en bestrijk de sneetjes brood ermee. 2 Splijt het vanillesto­kje en schraap het merg eruit. Kluts de eieren met de suiker en het vanillemer­g. Voeg de melk toe en klop goed door. 3 Verdeel het brood dakpansgew­ijs over de lengte van de schaal. Schenk er de overige gesmolten boter overheen. Verdeel er de frambozen en de bramen omheen en schenk er het eimengsel overheen. Bak in ca. 30 minuten goudbruin in de oven. Bestuif voor het serveren met poedersuik­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Welsh rarebit met ei
Welsh rarebit met ei
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands