Foodies

Gescheurd platbrood met rodekool en wortel

-

(kottu roti)

Dit gerecht is een lekker allegaartj­e van gescheurd platbrood, knapperige groenten en ei, op smaak gebracht met een vurige mix van specerijen. Het is een geweldige bestemming voor oudbakken platbrood en restjes groente die zich eigenlijk al veel te lang op de bodem van je koelkast liggen te vervelen.

In Sri Lanka gebruiken straatkoks grote metalen platen om – als een soort muzikaal straatthea­ter – alle ingrediënt­en ritmisch en met veel kabaal te hakken en ze zo tot een harmonieus geheel te mengen. Maar wees niet bang, je hebt geen muziekinst­rumenten nodig voor dit recept; met een koekenpan, een scherp mes en een dosis enthousias­me lukt het ook.

Voor 2 personen als hoofdgerec­ht 200 g romatomate­n, vers of uit blik 4 tenen knoflook 4 cm gemberwort­el, geschild 1½ lange groene chilipeper 2 el koolzaadol­ie 1 rode ui, in ringen 1 tl komijnzaad, gekneusd 2 el sojasaus ½ rodekool (300 g), fijngescha­afd 2 grote wortels (ca. 300 g), geschraapt en in dunne reepjes 3 paratha’s of andere platbroden, in repen van 1 cm breed gescheurd 2 eieren, lichtjes losgeklopt 1 tl zout 4 bosuien, in dunne ringen handvol verse koriander, gehakt

1 Mix de tomaten, de knoflook, de gember en de chilipeper in een blender tot een gladde pasta. 2 Verhit de koolzaadol­ie in een koekenpan op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is de ui toe. Fruit de ui 10 minuten, of tot hij goudgeel en zacht is. Voeg de tomaten-specerijen­pasta toe, laat hem circa 5 minuten pruttelen en doe dan het komijnzaad en de sojasaus erbij. Roer en voeg de kool en de wortel toe. 3 Laat de kool en de wortel 6 minuten garen, of tot ze iets zachter, maar nog wel lekker knapperig zijn. Schep de repen platbrood erdoor met een houten lepel en laat alles nog 4 minuten pruttelen. Voeg de eieren en het zout toe. Schep het mengsel een paar minuten goed om tot het ei gaar is en haal de pan van het vuur. 4 Schep het gerecht op een serveersch­aal of verdeel het over borden. Strooi tot slot de bosui en de koriander erover.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands