Ea­sy gril­len

Wie wei­nig tijd heeft denkt niet met­een aan bar­be­cue­ën. Toch ver­zorg je met de­ze re­cep­ten in no-ti­me een heer­lijk di­ner van de grill. Zelfs na een mid­dag op het ter­ras.

Foodies - - VOORWOORD -

Als de ko­len heet zijn zet je in no-ti­me mooie bar­be­cue­ge­rech­ten op ta­fel. Van ge­gril­de ma­kreel tot een­den­borst en abri­ko­zen en pa­pil­lot­te . . . . . . . . . . . . . . . .

Ge­gril­de ma­kreel met ba­si­li­cum

Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 814 kcal 57 g ei­wit 61 g vet 8 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 4 ma­kre­len (pan­klaar)* 2 bos­jes ba­si­li­cum 3 el olijf­olie zout en pe­per 1 au­ber­gi­ne 2 cour­get­tes 1 tl ro­ze­pe­per­kor­rels fleur de sel keu­ken­ga­ren vis­klem (voor 4 stuks) vij­zel 1 Spoel de ma­kre­len af en dep ze goed droog. Was het ba­si­li­cum en schud het droog. Houd en­ke­le tak­jes ba­si­li­cum apart. Wik­kel om ie­de­re ma­kreel ½ bos­je ba­si­li­cum en knoop het goed vast met keu­ken­ga­ren. Klem de ma­kre­len tus­sen de vis­klem. Be­spren­kel met 2 el olijf­olie en be­strooi met zout en pe­per. Gril de ma­kre­len in ca. 5 minuten per zij­de op de bar­be­cue net gaar. 2 Was de au­ber­gi­ne en de cour­get­te. Kneus de ro­ze­pe­per­kor­rels in de vij­zel. Snijd de groen­ten in schij­ven van ca. 1 cm dik. Vet de grill van de bar­be­cue in met de ove­ri­ge olijf­olie en gril de groen­ten in ca. 2 minuten per zij­de gaar. Be­strooi de ge­gril­de groen­ten met de ro­ze­pe­per­kor­rels en fleur de sel. Ser­veer met de ma­kreel en het ove­ri­ge ba­si­li­cum. Lek­ker met vers stok­brood en een kneep­je ci­troen­sap. *Koop pan­kla­re ma­kreel of vraag de vis­boer de ma­kreel schoon te ma­ken.

Bruschet­ta met ge­gril­de sar­di­nes en krui­den­pes­to

Be­rei­dings­tijd: ca. 25 min. Per por­tie: ca. 443 kcal 18 g ei­wit 35 g vet 13 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen ½ bos­je + ex­tra ore­ga­no ½ bos­je munt 50 ml + ex­tra olijf­olie 1 tl grof zee­zout 1 teen­tje knof­look 3 zwar­te pe­per­kor­rels 3 el par­me­zaan (ge­raspt) 3 el blan­ke aman­de­len 8 snee­tjes (stok)brood 8 sar­di­nes 200 g ri­cot­ta 1 Pu­reer ½ bos­je ore­ga­no, de munt, 50 ml olijf­olie, het zee­zout, de knof­look, de pe­per­kor­rels, de par­me­zaan en de blan­ke aman­de­len tot een glad­de pes­to. Voeg als de pes­to te dik is wat ex­tra olijf­olie toe. 2 Wrijf on­der koud stro­mend wa­ter de schub­ben van de sar­di­nes (van de staart rich­ting de kop). Snijd met een mes­je de buik van de sar­di­nes in en ver­wij­der de in­ge­wan­den. Spoel de sar­di­nes schoon on­der koud stro­mend wa­ter en dep ze goed droog. 3 Be­strijk het brood met olijf­olie en roos­ter het op de grill van de bar­be­cue goud­bruin. Gril de sar­di­nes ca. 30 se­con­den per zij­de op de bar­be­cue. 4 Ver­deel de pes­to en de ri­cot­ta over het ge­roos­ter­de brood. Ver­wij­der even­tu­eel de kop en staart van de sar­di­nes en leg op ie­de­re toast een sar­di­ne. Be­strooi de bruschet­ta met de ove­ri­ge ore­ga­no en ser­veer warm.

Gegla­ceer­de een­den­borst met ker­sen

Be­rei­dings­tijd: ca. 40 min. + 2 uur wacht­tijd Per por­tie: ca. 506 kcal 14 g ei­wit 37 g vet 28 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 4 el bloe­men­ho­ning 1 tl chi­li­vlok­ken zout en pe­per 2 een­den­bor­sten (met huid) 400 g ker­sen fleur de sel evt. ker­sen­ont­pit­ter ver­s­houd­fo­lie grill­plaat 1 Meng in een kom de bloe­men­ho­ning met de chi­li­vlok­ken, zout en pe­per. Gla­ceer de een­den­borst met de ho­ning­ma­ri­na­de. Leg de een­den­borst in een die­pe schaal en ver­deel de ove­ri­ge ma­ri­na­de er­over­heen. Dek de schaal af met ver­s­houd­fo­lie. Zet ca. 2 uur in de koel­kast en draai het vlees re­gel­ma­tig om. 2 Spoel de ker­sen on­der koud stro­mend wa­ter en dep ze goed droog. Ont­pit de ker­sen met een ker­sen­ont­pit­ter (zie p. 77). Neem de een­den­borst uit de ma­ri­na­de, dep droog en snijd de huid kruis­lings in. 3 Plaats een grill­plaat op de bar­be­cue en ver­hit ca. 5 minuten. Bak de een­den­borst 8-10 minuten op de huid. Draai de een­den­borst om en voeg de ker­sen toe. Bak de een­den­borst in ca. 5 minuten (ro­sé) of in ca. 10 minuten (door­bak­ken) gaar. 4 Neem de een­den­borst uit de pan en laat ca. 5 minuten rus­ten. Snijd de een­den­borst in plak­ken, schep wat van het bak­vet er­over­heen en ser­veer met de ker­sen.

Inkt­vis met tijm en ci­troen

Be­rei­dings­tijd: ca. 15 min. Per por­tie: ca. 194 kcal 32 g ei­wit 7 g vet 1 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 teen­tje knof­look 6 tak­jes ci­troen­tijm 800 g klei­ne pijl­inkt­vis­jes (pan­klaar)* 2 el olijf­olie zout en pe­per 2 el ci­troen­sap grill­plaat 1 Pel en snip­per de knof­look. Was de ci­troen­tijm en schud hem droog. Houd 2 tak­jes apart en ris de blaad­jes van 4 tak­jes. 2 Meng in een kom de pijl­inkt­vis met de olijf­olie, de knof­look en de tijm. Breng op smaak met zout en pe­per. 3 Plaats een grill­plaat op de bar­be­cue en ver­hit ca. 5 minuten. Gril de inkt­vis in 2-3 minuten gaar op de grill­plaat. Be­spren­kel met het ci­troen­sap en ver­deel de ove­ri­ge ci­troen­tijm er­over­heen. Ser­veer di­rect. Lek­ker met po­len­ta of ri­sot­to. *Koop pan­kla­re pijl­inkt­vis (de lijf­jes en de ten­ta­kels zijn dan los van el­kaar) of vraag de vis­boer de pijl­inkt­vis­jes voor je schoon te ma­ken.

Abri­ko­zen en pa­pil­lot­te

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min. Per por­tie: ca. 210 kcal 1 g ei­wit 12 g vet 22 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 12 abri­ko­zen 4 tak­jes aal­bes­sen 4 va­nil­le­stok­jes (goe­de kwa­li­teit) ½ li­moen (bi­o­lo­gisch) 4 el riet­sui­ker 4 el bo­ter 2 klei­ne bak­blik­ken bak­pa­pier 1 Was de abri­ko­zen, hal­veer ze en ver­wij­der de pit. Was de aal­bes­sen en laat kort uit­lek­ken. Splijt de va­nil­le­stok­jes en schraap het merg er­uit. Was de li­moen met heet wa­ter en wrijf hem droog. Rasp de schil er fijn af en pers het sap uit de li­moen. 2 Be­dek de bak­blik­ken met een flink stuk bak­pa­pier. Zorg er­voor dat de ran­den van het bak­pa­pier om­hoog blij­ven staan. Smelt de bo­ter en vet het bak­pa­pier er­mee in. Ver­deel de abri­ko­zen en de aal­bes­sen over het bak­pa­pier. Be­strooi het fruit met de riet­sui­ker, het va­nil­le­merg en de ge­rasp­te li­moen­schil. Be­spren­kel met het li­moen­sap. 3 Be­dek de bak­blik­ken met een twee­de vel bak­pa­pier en vouw de ran­den sa­men met de ran­den van het on­der­ste vel goed dicht (en pa­pil­lot­te). Plaats de bak­blik­ken op de he­te grill van de bar­be­cue en stoof het fruit in ca. 10 minuten gaar. Lek­ker met licht ge­zoe­te slag­room of Griek­se yog­hurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.