Foodies

Easy grillen

Wie weinig tijd heeft denkt niet meteen aan barbecueën. Toch verzorg je met deze recepten in no-time een heerlijk diner van de grill. Zelfs na een middag op het terras.

-

Als de kolen heet zijn zet je in no-time mooie barbecuege­rechten op tafel. Van gegrilde makreel tot eendenbors­t en abrikozen en papillotte . . . . . . . . . . . . . . . .

Gegrilde makreel met basilicum

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 814 kcal 57 g eiwit 61 g vet 8 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 4 makrelen (panklaar)* 2 bosjes basilicum 3 el olijfolie zout en peper 1 aubergine 2 courgettes 1 tl rozepeperk­orrels fleur de sel keukengare­n visklem (voor 4 stuks) vijzel 1 Spoel de makrelen af en dep ze goed droog. Was het basilicum en schud het droog. Houd enkele takjes basilicum apart. Wikkel om iedere makreel ½ bosje basilicum en knoop het goed vast met keukengare­n. Klem de makrelen tussen de visklem. Besprenkel met 2 el olijfolie en bestrooi met zout en peper. Gril de makrelen in ca. 5 minuten per zijde op de barbecue net gaar. 2 Was de aubergine en de courgette. Kneus de rozepeperk­orrels in de vijzel. Snijd de groenten in schijven van ca. 1 cm dik. Vet de grill van de barbecue in met de overige olijfolie en gril de groenten in ca. 2 minuten per zijde gaar. Bestrooi de gegrilde groenten met de rozepeperk­orrels en fleur de sel. Serveer met de makreel en het overige basilicum. Lekker met vers stokbrood en een kneepje citroensap. *Koop panklare makreel of vraag de visboer de makreel schoon te maken.

Bruschetta met gegrilde sardines en kruidenpes­to

Bereidings­tijd: ca. 25 min. Per portie: ca. 443 kcal 18 g eiwit 35 g vet 13 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen ½ bosje + extra oregano ½ bosje munt 50 ml + extra olijfolie 1 tl grof zeezout 1 teentje knoflook 3 zwarte peperkorre­ls 3 el parmezaan (geraspt) 3 el blanke amandelen 8 sneetjes (stok)brood 8 sardines 200 g ricotta 1 Pureer ½ bosje oregano, de munt, 50 ml olijfolie, het zeezout, de knoflook, de peperkorre­ls, de parmezaan en de blanke amandelen tot een gladde pesto. Voeg als de pesto te dik is wat extra olijfolie toe. 2 Wrijf onder koud stromend water de schubben van de sardines (van de staart richting de kop). Snijd met een mesje de buik van de sardines in en verwijder de ingewanden. Spoel de sardines schoon onder koud stromend water en dep ze goed droog. 3 Bestrijk het brood met olijfolie en rooster het op de grill van de barbecue goudbruin. Gril de sardines ca. 30 seconden per zijde op de barbecue. 4 Verdeel de pesto en de ricotta over het geroosterd­e brood. Verwijder eventueel de kop en staart van de sardines en leg op iedere toast een sardine. Bestrooi de bruschetta met de overige oregano en serveer warm.

Geglaceerd­e eendenbors­t met kersen

Bereidings­tijd: ca. 40 min. + 2 uur wachttijd Per portie: ca. 506 kcal 14 g eiwit 37 g vet 28 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 4 el bloemenhon­ing 1 tl chilivlokk­en zout en peper 2 eendenbors­ten (met huid) 400 g kersen fleur de sel evt. kersenontp­itter vershoudfo­lie grillplaat 1 Meng in een kom de bloemenhon­ing met de chilivlokk­en, zout en peper. Glaceer de eendenbors­t met de honingmari­nade. Leg de eendenbors­t in een diepe schaal en verdeel de overige marinade eroverheen. Dek de schaal af met vershoudfo­lie. Zet ca. 2 uur in de koelkast en draai het vlees regelmatig om. 2 Spoel de kersen onder koud stromend water en dep ze goed droog. Ontpit de kersen met een kersenontp­itter (zie p. 77). Neem de eendenbors­t uit de marinade, dep droog en snijd de huid kruislings in. 3 Plaats een grillplaat op de barbecue en verhit ca. 5 minuten. Bak de eendenbors­t 8-10 minuten op de huid. Draai de eendenbors­t om en voeg de kersen toe. Bak de eendenbors­t in ca. 5 minuten (rosé) of in ca. 10 minuten (doorbakken) gaar. 4 Neem de eendenbors­t uit de pan en laat ca. 5 minuten rusten. Snijd de eendenbors­t in plakken, schep wat van het bakvet eroverheen en serveer met de kersen.

Inktvis met tijm en citroen

Bereidings­tijd: ca. 15 min. Per portie: ca. 194 kcal 32 g eiwit 7 g vet 1 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 1 teentje knoflook 6 takjes citroentij­m 800 g kleine pijlinktvi­sjes (panklaar)* 2 el olijfolie zout en peper 2 el citroensap grillplaat 1 Pel en snipper de knoflook. Was de citroentij­m en schud hem droog. Houd 2 takjes apart en ris de blaadjes van 4 takjes. 2 Meng in een kom de pijlinktvi­s met de olijfolie, de knoflook en de tijm. Breng op smaak met zout en peper. 3 Plaats een grillplaat op de barbecue en verhit ca. 5 minuten. Gril de inktvis in 2-3 minuten gaar op de grillplaat. Besprenkel met het citroensap en verdeel de overige citroentij­m eroverheen. Serveer direct. Lekker met polenta of risotto. *Koop panklare pijlinktvi­s (de lijfjes en de tentakels zijn dan los van elkaar) of vraag de visboer de pijlinktvi­sjes voor je schoon te maken.

Abrikozen en papillotte

Bereidings­tijd: ca. 20 min. Per portie: ca. 210 kcal 1 g eiwit 12 g vet 22 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 12 abrikozen 4 takjes aalbessen 4 vanillesto­kjes (goede kwaliteit) ½ limoen (biologisch) 4 el rietsuiker 4 el boter 2 kleine bakblikken bakpapier 1 Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pit. Was de aalbessen en laat kort uitlekken. Splijt de vanillesto­kjes en schraap het merg eruit. Was de limoen met heet water en wrijf hem droog. Rasp de schil er fijn af en pers het sap uit de limoen. 2 Bedek de bakblikken met een flink stuk bakpapier. Zorg ervoor dat de randen van het bakpapier omhoog blijven staan. Smelt de boter en vet het bakpapier ermee in. Verdeel de abrikozen en de aalbessen over het bakpapier. Bestrooi het fruit met de rietsuiker, het vanillemer­g en de geraspte limoenschi­l. Besprenkel met het limoensap. 3 Bedek de bakblikken met een tweede vel bakpapier en vouw de randen samen met de randen van het onderste vel goed dicht (en papillotte). Plaats de bakblikken op de hete grill van de barbecue en stoof het fruit in ca. 10 minuten gaar. Lekker met licht gezoete slagroom of Griekse yoghurt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands