Foodies

Pindasaus Deze saus wordt vaak geserveerd bij saté. Voor mij moet een goede pindasaus romig (maar niet té), pittig, zoet en zuur tegelijk zijn. Maak er veel van en vries een deel in. De saus smaakt heerlijk bij gegrild vlees en salades als gado- gado.

-

Voor ca. 650 g (voor 6-8 personen als bijgerecht) 300 g gezouten pinda’s 12 g gedroogde rode chilipeper­s (ca. 20 stuks) ½ ui, grof gesnipperd 2 teentjes knoflook 20 g gemberwort­el, geschild en grof gehakt 3 stengels citroengra­s, zachte onderkante­n grof gehakt, plus van 2 stengels de bovenste delen gekneusd 6 el plantaardi­ge olie, plus wat extra indien

nodig 5 el tamarindec­oncentraat 3½ el kristalsui­ker 1½ tl zout 400 ml water 2 el donkere, zoete sojasaus 120 ml kokosmelk 1 Doe de pinda’s in een blender of keukenmach­ine en hak ze grof. Haal ze eruit en zet apart. 2 Breng wat water aan de kook in een steelpan. Doe de gedroogde chilipeper­s erin, kook ze 5 minuten en neem de pan van het vuur. Laat de pepers minstens 15 minuten in het hete water liggen om zacht te worden. 3 Laat de zacht geworden gedroogde chilipeper­s uitlekken en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder het zaad en gooi het weg. Snijd de pepers dan in stukken en doe ze samen met de ui, knoflook, gember en het citroengra­s in de blender. Meng alles goed en voeg als de pasta wat te droog is een beetje plantaardi­ge olie toe. 4 Verhit de olie in een wok of koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur en schraap de pasta met een spatel in de pan. Bak de pasta 5 minuten, tot hij geurig is. Voeg het tamarindec­oncentraat, de gekneusde bovenste delen van het citroengra­s, de suiker en het zout toe. Bak alles 5-8 minuten op laag vuur, tot de olie zich begint af te scheiden en de pasta donkerder wordt (pas op dat hij niet aanbakt). 5 Voeg de gehakte pinda’s, het water, de sojasaus en kokosmelk toe. Zet het vuur laag en laat de saus 20-30 minuten al roerend koken, tot hij dikker wordt. Controleer regelmatig of de saus niet aanbakt. Breng hem indien nodig op smaak: een goede pindasaus moet pittig, zoet, zuur en romig zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands