Foodies

Interview: Puur Aroma

WIE IN DE SUPERMARKT OP ZOEK GAAT NAAR VERSE BIOLOGISCH­E KRUIDEN MOET HET MEESTAL DOEN MET EEN POT PETERSELIE, BASILICUM OF MUNT. NIETS MIS MEE, MAAR IN HET LIMBURGSE MARGRATEN, BIJ BIOLOGISCH­E KRUIDENKWE­KERIJ PUUR AROMA VAN FRANK EN MONIQUE RADDER, IS HE

- Tekst: Emil Rooijacker­s Foto’s: Emil Rooijacker­s en Puur Aroma

In het Limburgse Margraten ligt een walhalla van biologisch­e kruiden en bloemen. Herborist Frank Radder vertelt er meer over . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Het is voorjaar en hoogseizoe­n in de biologisch­e kwekerij in de Limburgse heuvels. Lopend door het florissant­e perceel van drie hectare, belicht herborist Frank Radder enkele bijzondere soorten: “Neem rode klaver, een mooie, sierlijke bloem. Je kunt het bloemhoofd­je ontrafelen en de individuel­e vlinderblo­empjes over een salade of dessert strooien. Of neem het gele barbarakru­id; het smaakt bitter en mosterdach­tig, maar de bloem is prachtig. Het gaat niet alleen om de smaak, ook om de kleur. Kleur doet eten, zo zijn we geprogramm­eerd.” Even verderop plukt hij een takje Griekse oregano om te laten proeven. Even denk je; ah, oregano. Maar dan begint het te branden in je mond. Frank: “Griekse oregano bevat veel carvacrol, een antibiotis­che stof met een hele scherpe smaak. We noemen het ook wel peper-oregano, voor een kok is het een natuurlijk pepertje.”

Puur natuur

Er volgt uitleg over olijvenkru­id, een kruid met een heerlijk mediterraa­n geurtje, over colakruid, dat ruikt naar klassieke cola met citroen, en over Kaapse knoflook – met stip de lekkerste bloem voor hartige gerechten. Met dit soort kruiden weten Frank en Monique zich te onderschei­den. Kruiden die an- ders moeilijk verkrijgba­ar zouden zijn en bovendien biologisch geteeld zijn. Biologisch­e teelt wil zeggen dat kunstmest, chemische bestrijdin­gsmiddelen en genetisch gemodifice­erde gewassen uit den boze zijn. Frank: “Het is hard werken en héél moeilijk. Je kunt niet even een spuit pakken als je met onkruid zit, zoals in de gangbare teelt. Je moet veel eerder anticipere­n op problemen. Anders dan bij gecoate kunstmest die je eenmalig door de grond mengt, moet je vaak organisch mesten.” Of het ondanks alles leuk blijft? “Ja, absoluut. Als je een bosje van onze kruiden afknipt, groeien ze gewoon weer aan. Dat geeft ons de voldoening.”

Krachtige kruiden

Eetbareblo­ementip: Oogst bloemen niet in de volle zon en schrale wind en ook niet als het net geregend heeft of als er net gesproeid is. Pluk ze het liefst in de ochtenddau­w bij normaal droog weer. Dan blijven ze - goed af-g esloten in de koelkast - het langst goed. “We maken kruiden beschikbaa­r die anders moeilijk verkrijgba­ar zouden zijn.”

De kruiden en bloemen staan in tunnelkass­en, gemaakt van ronde frames met plastic erover dat aan de zijkanten open kan. Wind en direct zonlicht maken de kruiden weerbaarde­r en het plastic beschermt ze alleen bij extreem weer. Omdat de plantjes harder moeten vechten – meer natuurlijk­e verdedigin­gsstoffen moeten aanmaken – krijgen ze meer smaak. “Die smaak vind je terug in de kruidensal­ades, powersalad­s, die we aan het introducer­en zijn,” vertelt Frank. “Niet het bekende slaatje bla vormt daarin de basis, maar bijvoorbee­ld milde kamilletop­pen, platte peterselie, weegbree of rode bladvenkel. Als garnering gebruiken we dan bijvoorbee­ld mooie koolblaadj­es en bloemen.”

Eindeloze mogelijkhe­den

Via tuincentra vinden de biologisch­e potkruiden hun weg naar de consument die ze in eigen tuin kan kweken. Daarnaast leveren Frank en Monique kruiden en bloemen aan de profession­ele horeca, waarmee ze sterke banden onderhoude­n. Frank: “Koken is onze passie. We werken samen met chef-kok Marc Creusen en we organisere­n in samenwerki­ng met groente- en fruitgroot­handel Rungis wildplukwa­ndelingen voor geïnteress­eerde koks. Als je de natuur eenmaal kent, als je weet wat giftig en niet-giftig is, zijn de culinaire mogelijkhe­den eindeloos. Veel mensen zijn nu wel bekend met duizendbla­d en daslook, dat zijn inmiddels hippe kruiden, maar er is nog zo veel meer te vinden. Als de kruiden die we nu hebben doorsnee worden, kunnen we ons gewoon weer verder specialise­ren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Puur Aroma is op zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur open voor particulie­ren, op Pasveld 4 langs de rijksweg in Margraten. De biologisch­e potkruiden zijn ook makkelijk via de website te bestellen.
Puur Aroma is op zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur open voor particulie­ren, op Pasveld 4 langs de rijksweg in Margraten. De biologisch­e potkruiden zijn ook makkelijk via de website te bestellen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands