Foodies

Interview: De Stoerderij

OP HET ERF VAN ZIJN OUDERLIJK HUIS IN SON EN BREUGEL RUNT ARJAN SWINKELS WATERBUFFE­LBOERDERIJ DE STOERDERIJ. MET DE BUFFELMELK MAAKT HIJ ONDER MEER ROOMIJS, YOGHURT EN BOTER. DE STIERTJES HOUDT HIJ VOOR HET VLEES. WE SPREKEN DE EINDHOVENS­E FLATBOER IN ZIJ

- Tekst: Renée Conradi Foto’s: Willem van Santen

Roomijs, yoghurt en boter van de stoerste runderen die er zijn. We bezoeken Arjan Swinkels op zijn waterbu elboerderi­j in Son en Breugel . . . . . . . . . . . . . . . . . .

In Son en Breugel zijn ze er inmiddels aan gewend, maar voor buitenstaa­nders is het een intrigeren­d schouwspel: de waterbuffe­ls die verkoeling zoeken in een van de modderpoel­en in de rond het dorp gelegen weilanden. Eenmaal in het water lijken het wel neushoorns. En zie je er een van achteren? Dan is de vergelijki­ng met een jonge olifant gauw gemaakt. De familiekud­de behoort toe aan Arjan Swinkels, die op het moment van spreken precies één jaar fulltime boer is. Zelf woont hij in het centrum van Eindhoven, al is zijn appartemen­t tegenwoord­ig niet meer dan enkel een slaapplek. Iedere dag is Arjan te vinden op en rondom het erf waar hij opgroeide. “Ik ben hier tussen de koeien geboren en getogen. Al in 1905 hadden mijn opa en oma hier een melkveebed­rijf. Mijn ouders zijn er in de jaren negentig mee gestopt omdat geen van de kinderen, waaronder ik dus, het bedrijf overnam. We konden alle drie goed leren en het is niet dat ik géén boer wilde worden, het lag alleen niet voor de hand na het vwo.”

Harley Davidson

Na een studie sportecono­mie krijgt Arjan die langverwac­hte kantoorbaa­n, maar dan begint het boerenleve­n toch te kriebelen. Hij schrijft zich in voor een opleiding biologisch­e landbouw en droomt over een grote farm ergens in de Australisc­he outback. “Ik ging drie maanden woofen, werken tegen kost en inwoning, op een aantal Ierse boerderije­n. Daar kwam ik erachter wat ik wilde: een kleinschal­ige boerderij waar ik alles zelf kan doen.” Het buitenland zet hij bij nader inzien toch maar uit zijn hoofd en Arjan pakt de draad weer op waar zijn ouders er bijna twintig jaar geleden mee stopten. Alleen niet met koeien, maar met waterbuffe­ls. “Ik wilde me onderschei­den, iets anders doen dan de meeste boeren hier in de regio. Daarom koos ik voor waterbuffe­ls – de Harley Davidson onder de runderen. Het zijn prachtige beesten en ze maken ook nog

eens de lekkerste melk. Qua samenstell­ing is buffelmelk heel anders dan koemelk, veel vetter en eiwitrijke­r. De zoete, romige smaak is hemels.”

Eigenwijze dames

Waar Arjan in 2013 als parttime boer begint met negen kalfjes, telt zijn familiekud­de inmiddels 56 waterbuffe­ls – ongeveer evenveel dames als heren. Terwijl de jongens zich ontspannen een weg door het nabijgeleg­en natuurgebi­ed van Staatsbosb­eheer grazen, worden de dames geregeld gemolken in de naast de boerderijw­inkel gelegen schuur. Tenminste, als ze daar zin in hebben: “Waterbuffe­ls geven niet alleen minder melk dan koeien, ze zijn ook nog eens ontzettend eigenwijs. Je kunt op je kop gaan staan, maar als een buffel geen zin heeft om melk te geven dan gebeurt het niet. En hoe meer je uit de kast trekt om dat voor elkaar te krijgen, des te langer duurt het voor ze besluiten wél een keer mee te werken. Soms is dat frustreren­d, maar dat eigenwijze karakter maakt ze juist ook zo onweerstaa­nbaar.” De stiertjes gaan als ze ongeveer twee jaar oud zijn naar de slacht. Het vlees wordt verkocht in pakketten, maar bijzondere delen zoals de picanha en de bavette zijn ook los verkrijgba­ar.

Cookie Doerak

De buffelmelk van de dames wordt onder meer verwerkt tot boter, roomijs en yoghurt. Het ijs is verkrijgba­ar in verschille­nde smaken en is met namen als StracciaBe­lla, Cookie Doerak en Fienille – gemaakt met echte vanille – vernoemd naar de waterbuffe­ls die het allemaal mogelijk maken. De buffelyogh­urt is romig, dik en kan zo door voor hangop. Ook experiment­eert Arjan sinds kort met paneer – een kaas die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Mozzarella, wellicht de eerste kaas waar je aan denkt bij een buffelboer­derij, verkoopt Arjan nog niet. “Het is moeilijk om écht goede buffelmozz­arella te maken. Ik heb het al met verschille­nde mensen geprobeerd, maar tot dusver ben ik nog niet helemaal tevreden over het resultaat. Het is nog te veel tennisball­enkwalitei­t. Dat zou ik dus nog wel willen, de ultieme buffelmozz­arella maken. Maar daar wordt aan gewerkt…”

 ??  ??
 ??  ?? De winkel op het boerenerf van De Stoerderij is dagelijks geopend. Tref je er niemand aan? Klop dan even op het raam bij de ertegenove­r gelegen boerderij. De kans is groot dat Nelly, de moeder van Arjan, thuis is om je te helpen in de winkel.
De winkel op het boerenerf van De Stoerderij is dagelijks geopend. Tref je er niemand aan? Klop dan even op het raam bij de ertegenove­r gelegen boerderij. De kans is groot dat Nelly, de moeder van Arjan, thuis is om je te helpen in de winkel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands