Foodies

Foodnotes

De jassen en dassen kunnen uit de kast, maar als troost is er die geweldige herfstkeuk­en waar we ons heerlijk aan kunnen opwarmen.

- onder redactie van Willemijn van der Kamp

Alles over ko e, thee, chocoladem­elk en de verschille­n tussen de ene cacao en de andere. Maak zelf ganache voor allerhande toepassing­en. De culinaire events van het moment en een kijkje in het keukenkast­je van meesterkok Angélique Schmeinck . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ergens in september zie je de dikke groene vruchten van de walnoot barsten. Je kunt ze dan beter nog even laten hangen, omdat de noot dan nog vastzit in het groene vruchtvlee­s en het veel werk is om de noot eruit te halen. Pas als de schil helemaal is gebarsten en en er al gedeelteli­jk schil weg is, kun je aan de slag. Haal de noten uit de vruchten en laat ze drie we

ken drogen op oude kranten op een droge warme plek. Hoewel je misschien pas in de herfst zin krijgt in walnotenli­keur, is het tegen die tijd al te laat om hem te maken. Walnotenli­keur maak je in juni van de ‘natte noten’, ofwel onrijpe groene walnoten. Je snijdtsnij­d ze in vieren, zet ze met wat specerijen en suiker op wodka en brandewijn en wacht twee maanden. Gelukkig wordt er genoeg ambachteli­jke walnotenli­keur gemaakt, al dan niet van eigen oogst. Check bijvoorbee­ld horstinkwi­jn.nl (voor Brabantse walnootlik­eur), desantspuy.nl hammerhof.nl. De milde walnootoli­e van De Kleine Muyl heeft een uitgesprok­en walnootsma­ak en is heerlijk over salades, geroosterd­e groenten, paddenstoe­len en pasta. De walnootoli­e wordt in een oliemolen met de hand en koud geperst van ongerooste­rde noten. De Kleine Muyl gebruikt geen melanges; de herkomst van boerderij of erf is bekend en daardoor zijn er altijd smaaknuanc­es in de walnootoli­e. Als je een walnootboo­m in de tuin hebt, kun je zelfs je eigen olie laten persen. Lever de gepelde walnoten in en je krijgt een deel van de olie terug.

 ??  ?? nieuws agenda goodies zelf maken winkels uit eten links
nieuws agenda goodies zelf maken winkels uit eten links

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands