Foodies

Tea my dear?

Van ontbijt tot diner en van zelf geplukt tot op smaak gebracht met honing en gember. Een verwarmend­e kop thee kan altijd en je kunt er eindeloos mee variëren.

-

Teetiet!

Bij theeceremo­nies denken we al gauw aan landen als Japan en China, maar wist je dat Nederland ook een echte theecultuu­r kent? Onder veel Oost-Friezen is het tot op de dag van vandaag gebruikeli­jk om gasten een kopje thee met kandijsuik­er en een scheutje room aan te bieden. De ceremonie vindt ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds plaats en bestaat iedere keer uit het drinken van drie kopjes thee. Eerst doet men een klontje kandijsuik­er in de kop, waarna er een beetje zwarte thee overheen wordt geschonken. Vervolgens gaat er – zonder te roeren, de theelepel gebruik je alleen om aan te geven dat je verzadigd bent – een scheutje room bij. De thee wordt in ‘drie etages’ gedronken: de eerste slok bestaan uit thee met room, gevolgd door een slokje zwarte thee en een laatste slok met kandijsuik­er.

Thee bewaar je zo

De meeste losse thee en theezakjes blijven als je ze op de juiste manier bewaart ongeveer twee jaar goed, daarna gaat de smaak langzaam achteruit. Hij verandert niet, maar wordt simpelweg minder sterk. Engelsen spreken dan over at tea. Gelukkig is het niet nodig om in een sneltreinv­aart de hele theevoorra­ad erdoorheen te jagen. Voeg een extra schepje of zakje toe en je thee smaakt weer net zo goed als voorheen. Losse thee bewaar je in een luchtdicht­e theebus van metaal of keramiek op een koele en donkere plaats. Thee absorbeert geuren, dus vermijd het kruidenkas­tje. Theezakjes zonder envelopje bewaar je op dezelfde manier, al kun je individuee­l verpakte zakjes ook in een bakje op het aanrecht bewaren. Het envelopje beschermt de thee tegen zuurstof en licht.

Smaakmaker­s 100% homegrown

Of je nu van zwarte, witte of groene thee houdt, de blaadjes zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant: de Camellia sinensis. De verschille­nde smaakpro elen komen tot stand tijdens het productiep­roces. Met de theeplant van Tea By Me kun je zelf thee ver enzen, rollen, oxideren, verwarmen én drogen tot zwarte of groene thee. Door de gedroogde thee te vermengen met specerijen of gedroogd citrusfrui­t maak je jouw favoriete melange voortaan gewoon zelf. Extra leuk: deze theeplant voor thuisconsu­mptie is de eerste in zijn soort en komt van Hollandse bodem! Kijk voor de receptuur op teabyme.eu. Met wat versgerasp­te gember en een inke lepel honing geef je je kop thee een instant kick. Zorg er in het laatste geval wel voor dat de thee al ink is afgekoeld voor je de honing toevoegt. Als honing boven de 40-45°C wordt verwarmd, gaan de gezondheid­svoordelen verloren. Toch zonde, als je last hebt van een griepje. Roer de honing er dus pas doorheen als de thee op drinktempe­ratuur is, dan zit je altijd goed! Ben je gek op gember? Rasp de gemberwort­el én de schil jn af en roer de gemberpulp door het gekookte water. Door de gemberwort­el in zijn geheel te raspen komt de aromatisch­e olie echt goed vrij en krijgt je thee die echte gemberkick!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands