Foodies

Gedraaid brood met pesto

-

“De semolina in het brooddeeg geeft het brood een extra lekkere structuur. Mocht je dat niet kunnen vinden, dan kun je het vervangen door eenzelfde hoeveelhei­d bloem.”

Ingrediënt­en voor 1 brood Voor het brood 300 g bloem 200 g semolina (fijn griesmeel) 7 g gedroogde gist 10 g zout 1 el olijfolie 320 ml water, lauwwarm Ook nodig plantaardi­ge olie, om in te vetten pesto naar keuze boter, om in te vetten bloem, voor het werkblad

1 Meng de ingrediënt­en voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte, licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen. Maak intussen de pesto. 2 Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25 bij 50 centimeter. Bestrijk de deeglap met de pesto en rol het deeg vanaf de korte kant op. Snijd de rol in de lengte doormidden, leg de 2 ronde kanten van de rol tegen elkaar aan en draai de 2 helften om elkaar heen. Leg het deeg in een met boter ingevette broodvorm. Dek de vorm losjes af met plasticfol­ie en laat het nog 1 uur rijzen. 3 Verwarm de oven voor op 200˚C. Bak het brood in 35 tot 45 goudbruin en gaar. Dek de bovenkant van het brood tijdens het bakken af met aluminiumf­olie als de bovenkant te donker dreigt te worden. Stort het brood na het bakken op een rooster en serveer het zo vers mogelijk.

MET PESTO ALLA GENOVESE Doe 25 g basilicumb­laadjes, 1 grof gehakte teen knoflook, 20 g geroosterd­e pijnboompi­tten en een snufje zout in een vijzel. Wrijf de ingrediënt­en fijn tot een glad mengsel. Voeg 35 g geraspte Parmezaans­e kaas toe en wrijf deze er kort doorheen. Voeg vervolgens 60 ml olijfolie toe en meng tot een smeuïge pesto. Houd dezelfde volgorde van de ingrediënt­en aan als je de pesto gaat maken in een hakmolentj­e of keukenmach­ine. MET RODE PESTO Doe in een hakmolentj­e of keukenmach­ine met messen 10 gram verse basilicum, 70 gram uitgelekte zongedroog­de tomaten in olie, 25 gram geroosterd­e pijnboompi­tjes, 1 teen grof gehakte knoflook en 35 gram geraspte Parmezaans­e kaas en hak dit fijn. Voeg 50 milliliter olijfolie en 1 theelepel balsamicoa­zijn toe en mix dit erdoorheen. Breng de rode pesto op smaak met zout en peper.

MET RUCOLAPEST­O Doe in een hakmolentj­e of keukenmach­ine met messen 60 gram rucola, 30 gram geroosterd­e amandelen, 40 gram geraspte oude kaas en 1 teen grof gehakte knoflook en hak dit fijn. Voeg 50 milliliter olijfolie en 1 theelepel citroensap toe en mix dit erdoorheen. Breng de rucolapest­o op smaak met zout en peper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands