Week­end­pro­ject: Ba­gels

Foodies - - SU­MA­RIO -

Crunchy van bui­ten, che­wy van bin­nen en oog­ver­blin­dend shi­ny om te zien: met dit stap-voor­stap re­cept bak jij de lek­ker­ste ba­gels.

Na dit stap-voor-sta­pre­cept heb­ben de­ze in­ner cir­cles geen ge­hei­men meer voor jou. Zo bak je de per­fec­te ba­gel!

Ba­gels

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur + 1 uur en 30 min. wacht­tijd Per por­tie: ca. 223 kcal 7 g ei­wit 3 g vet 41 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 10 stuks

2 tl zout 2 el sui­ker 1 zak­je dro­ge gist 7g 1 el + ex­tra olijf­olie 500 g har­de bloem 1 el licht­brui­ne bas­terd­sui­ker 1 el ba­king so­da 1 ei ge­klutst maan­zaad, se­sam­zaad en zee­zout om te gar­ne­ren ver­s­houd­fo­lie 1 Schenk 300 ml wa­ter in een gro­te kom en roer het zout, de sui­ker, de gist, 1 el olie en 250 g bloem er­door­heen. Meng al kne­dend met 1 hand of met de deeg­ha­ken van een keu­ken­ma­chi­ne of mixer ge­lei­de­lijk de ove­ri­ge bloem er­door­heen tot een zacht deeg. Kneed ca. 10 mi­nu­ten tot het deeg egaal en elas­tisch aan­voelt. Druk met een vin­ger in het deeg – het moet snel weer te­rug­ve­ren. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een met met olijf­olie in­ge­vet­te kom. Be­dek met een thee­doek en laat op een war­me plek ca. 1 uur rij­zen tot het deeg in vo­lu­me is ver­dub­beld, of zet het deeg 1 nacht in de koel­kast om het lang­zaam te la­ten rij­zen. 2 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 220°C / he­te­lucht: 200°C). Ver­deel het deeg op een met bloem be­sto­ven werk­blad in 10 stuk­ken à 85 g (fo­to 1). Maak elk stuk bol­vor­mig door de uit­ein­den van het deeg steeds plat te druk­ken en on­der het mid­den van het deeg te vou­wen (fo­to 2). Draai el­ke deeg­bol on­der je hand op het werk­blad om hem ega­ler te ma­ken (fo­to 3). Druk de steel van een pol­le­pel in het mid­den van el­ke deeg­bol om er een gat in te ma­ken (fo­to 4). Steek de steel door het gat en draai de ba­gel er voor­zich­tig om­heen tot het gat ca. 3 cm groot is – dat is gro­ter dan het gat uit­ein­de­lijk wordt, om­dat het deeg weer zal rij­zen (fo­to 5). Be­dek de ba­gels los­jes met ver­s­houd­fo­lie ter­wijl je de ove­ri­ge ba­gels maakt. Laat de ba­gels ca. 30 mi­nu­ten rij­zen. 3 Breng in een gro­te pan ruim wa­ter aan de kook en strooi de bas­terd­sui­ker en de ba­king so­da er­in.* Het zal nu erg gaan brui­sen. Leg de ba­gels in het ko­ken­de wa­ter – niet meer dan 4 te­ge­lijk. Kook ze ca. 1 mi­nuut tot ze een beet­je ge­re­zen zijn en een vel­le­tje heb­ben en draai ze daar­bij een­maal om (fo­to 6). Kook de ba­gels niet lan­ger, dan wor­den ze te taai en bob­be­lig na het bak­ken. Neem de ba­gels met een schuim­spaan uit het wa­ter en laat uit­lek­ken. Leg ze op een met olie in­ge­vet­te bak­plaat. Be­strijk de ba­gels met het ei en be­strooi ze met maan­zaad, se­sam­zaad of zee­zout. Bak ze in 15-18 mi­nu­ten goud­bruin en knap­pe­rig in de oven. Laat af­koe­len op een roos­ter. *De bas­terd­sui­ker en ba­king so­da in het kook­wa­ter ge­ven de ba­gels een mooie glan­zen­de bui­ten­kant.

Een goe­de ba­gel kraakt wan­neer je er­in bijt en moet van bin­nen een beet­je taai zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.