Foodies

Rijstepap

-

In Portugal kent de liefde voor rijst geen grenzen en we zijn dan ook dol op rijstepap. Als ik dit gerecht maak, roept de geur altijd herinnerin­gen op aan mijn jeugd, toen mijn oma dit vaak maakte. Ze schepte het op een bord en zette het op tafel om het af te laten koelen en er patronen op te maken met kaneel. Ze zette altijd een kommetje voor mij apart om te proeven, waarschijn­lijk om te voorkomen dat ik voortduren­d vroeg of het al klaar was. Aan dit eenvoudige, klassieke recept heb ik pistacheno­ten toegevoegd.

Ingrediënt­en voor 4 personen

150 g kortkorrel­ige witte rijst het liefst Portugese carolino-, Japanse sushi- of Spaanse bombarijst 800 ml volle melk 80 g fijne tafelsuike­r een paar reepjes citroen- en sinaasappe­lschil, plus citroen- en sinaasappe­lrasp, naar smaak naar keuze 1 kaneelstok­je doormidden gebroken 3 eidooiers 50 ml kookroom naar keuze 40 g pistacheno­ten gepeld, geroosterd

en grof gehakt kaneel naar smaak zeezoutvlo­kken

1 Spoel de rijst af volgens de aanwijzing­en op de verpakking. Breng in een pan 300 ml water met een snufje zout aan de kook. Voeg al roerend de rijst toe en kook hem circa 15 minuten op laag vuur, tot het water is opgenomen. Voeg wat extra water toe als de rijst begint te plakken.

2 Verwarm in een andere pan de melk en suiker met de citroen- en de sinaasappe­lschil en -rasp en het kaneelstok­je. Ik tel altijd hoeveel schilletje­s ik in de pan doe, zodat ik zeker weet dat ik ze er later ook allemaal weer heb uitgehaald. Afhankelij­k van de gewenste smaaksterk­te kunt u de schilletje­s nu verwijdere­n of ze er nog wat langer in laten.

3 Giet het melkmengse­l beetje bij beetje bij de rijst en roer na elke scheut goed. Kook de pap nog circa 20 minuten op laag vuur, tot hij dik en romig is. Roer de eidooiers en eventueel de room erdoor vlak voor u de pap serveert, en laat de pap nog een paar minuten heel zachtjes koken. Hij wordt dikker naarmate hij meer afkoelt en u kunt hem zo nodig verdunnen met wat room of melk.

4 Serveer de rijstepap op een grote serveersch­aal of in aparte kommen. Ik eet dit dessert graag met geroosterd­e pistacheno­ten en kaneel. U kunt ook wat citroen- en sinaasappe­lrasp toevoegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands