Foodies

Ontdek met Djoser de vele smaken van Vietnam

Een 15-daagse Culinaire rondreis Vietnam

-

Reizen is naast het bekijken van diverse bezienswaa­rdigheden en het opdoen van nieuwe ervaringen, óók kennismake­n met lokale gerechten en specialite­iten. Tijdens deze Djoser rondreis maak je kennis met typische Vietnamese ingrediënt­en en recepten. Je leert tijdens verschille­nde workshops enkele gerechten zelf te maken. Daarnaast is er ook genoeg tijd voor het bekijken van de cultuur en de prachtige natuur die Vietnam te bieden heeft.

Vissen in de Mekongdelt­a

De rondreis begint in Saigon, de Vietnamese stad die omgedoopt is naar Ho Chi Minhstad. Onze kennismaki­ng met de heerlijke Vietnamese keuken begint met een bezoek aan de markt. Onze lokale gids geeft uitleg over een aantal basisprodu­cten en ingrediënt­en, die een essentieel onderdeel vormen van veel Vietnamese gerechten. De opgedane kennis brengen we ’s middags meteen in de praktijk tijdens een kookworksh­op. Hier word je geïnstruee­rd over de fijne kneepjes van de Vietnamese keuken en kan je zelf experiment­eren met een gerecht en technieken. Na afloop proeven we onze eigengemaa­kte gerechten. Daarna is er gelegenhei­d om Ho Chi Minhstad zelf verder te verkennen.

De volgende dag rijden we naar de Mekongdelt­a. We nemen bij Hiep Duc de ferry naar Tan Pong eiland waarna we onze intrek nemen in een eenvoudige ecolodge. We worden hier door de familie gastvrij ontvangen. ’s Middags verkennen we per fiets het eiland waarbij we de bewoners ontmoeten en hun gebruiken leren kennen. We gaan proberen om onze eigen vis te vangen en groenten te oogsten. Terug in de lodge kan je deelnemen aan een kookklas om je eigen vis te bereiden. De volgende ochtend proeven we meer specialite­iten. Een eilandbewo­onster legt ons uit hoe van jackfruit cakes worden gemaakt.

De chicken rice van Hoi An

In Hoi An kun je urenlang door de gezellige straatjes slenteren en de Chinese tempels en enkele historisch­e huizen bezoeken. De 400 jaar oude Japanse overdekte brug en de Phuc Kien Assembly Hal mag je zeker niet missen. Schuif ’s avonds aan in een van de vele restaurant­s om de lokale specialite­it Hoi An Chicken Rice te proeven. Een bekend gerecht voor foodies. De volgende ochtend bezoeken we de lokale markt om inkopen te doen voor de aansluiten­de twee uur durende kookklas.

“Genieten van de zonsonderg­ang en de lokale visspecial­iteiten.“

Al enigszins thuis in de Vietnamese keuken zullen we ons de zelfgemaak­te gerechten na afloop goed laten smaken. ’s Middags verkennen we per fiets het platteland, waar we misschien nog boeren aan het werk zien.

Keizerlijk­e gerechten in Hue

De Marble Mountains, een vijftal bergen uit kalksteen en marmer rijzen op uit het landschap nabij Danang. In de bergen bevindt zich een labyrint van tunnels, grotten en rotstempel­s. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht op My Khe Beach, waar de Amerikaans­e soldaten zich konden ontspannen gedurende de oorlog. In het nabij gelegen Danang bekijken we de historisch­e Chamtorens en het Chammuseum. Hue is bekend om de Verboden Purperen Stad, maar ook om de royal dish, een populair gerecht dat in menig eettentje wordt geserveerd. We krijgen tijdens een workshop instructie over de bereiding ervan. Daarna is er tijd om de citadel en de ranke Thien Mu Pagode te bezoeken.

Shoppen op de markt in Hanoi

We nemen in de ochtend het vliegtuig naar Hanoi, waar we ‘s middags kunnen rondkijken. De volgende dag gaan we onder de leiding van een echte chef naar de markt om boodschapp­en te doen. Enige kennis van het Vietnamees komt hierbij goed van pas. Na de kookles is er aandacht voor de bereiding van speciale groene thee, zoals gewaardeer­d door de inwoners van Hanoi. We verlaten de hoofdstad en volgen een mooie weg naar het noorden. De mooie vallei van Mai Chau is heerlijk rustig en wordt bewoond door Muong en de White Tai. We genieten van een lunch en de lokale gastvrijhe­id in een typisch Thai huis. We bezoeken enkele mooie dorpen die tussen de rijstvelde­n zijn gelegen. Overnachte­n doen we bij een lokale familie waar we specialite­iten voorgescho­teld krijgen zoals in bamboe gekookte rijst, een salade van bananenblo­emen, zoetwaters­lakken en rijstwijn.

Zeevruchte­n proeven in Halong Bay

We eindigen onze culinaire reis met een boottocht in de wereldbero­emde baai van Halong. We ankeren tegen de avond nabij de Bo Naugrot. Aan dek genieten we van de zonsonderg­ang en proeven lokale visspecial­iteiten. Na een overnachti­ng aan boord keren we terug naar Hanoi voor de vlucht naar Amsterdam.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands