Foodies

Rundvleess­piesjes met chouriço en laurierbla­d

-

Zolang ik me kan herinneren eet ik al kebabs van chouriço en rundvlees, aan twijgjes van een laurierboo­m geregen en geroosterd boven een houtvuur. Ze zijn ongeëvenaa­rd: de geur van de laurierbla­adjes geeft het vlees een heerlijk aroma en de rokerige chouriço zorgt voor een perfecte smaakbalan­s en een krokante bite. Het vlees is te vervangen door dikke ringen heel verse inktvis: mar e terra (surf and turf ) is een van de beste kebabcombi­naties ooit. Heerlijk met maiskoek en een eenvoudige salade van waterkers met een flinke hoeveelhei­d gekneusde zwarte peper.

Ingrediënt­en voor 2 personen

30 g boter plus extra om te bedruipen 2 teentjes knoflook geperst 1 laurierbla­adje 2 el madera 250 g ossenhaas of entrecote in middelgrot­e stukken 1 kleine witte ui 70 g chouriço vel verwijderd, in plakjes van 2 cm dik een kleine hand fijngehakt peterselie­blad versgepers­t sap van 1 kleine citroen zeezoutvlo­kken en versgemale­n witte peper

1 Week houten satéprikke­rs of twijgjes van een laurierboo­m een nacht in water om aanbranden te voorkomen. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en bak de knoflook, laurier en madera tot de knoflook gaat geuren. Neem de pan van het vuur, laat de marinade afkoelen tot kamertempe­ratuur en schenk hem over het vlees. Voeg zout en peper toe en laat het vlees 6 uur, maar het liefst een nacht, marineren in de koelkast.

2 Snijd de ui doormidden en haal de rokken los. Leg hem in een kom met een snuf zout, zet hem onder water en laat hem 10-15 minuten weken. (Zo verliest de ui iets van zijn scherpe smaak.)

3 Droog de prikkers af met keukenpapi­er. Rijg er eerst een stukje ui, dan een plakje chouriço en tot slot een stuk vlees aan. Herhaal dit tot de prikkers vol zijn, maar laat aan het uiteinde een stukje vrij om ze vast te kunnen pakken.

4 Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en vet hem in met boter. Leg de spiesjes in de hete pan en bak ze 2-3 minuten aan elke kant voor medium rare. Bedruip ze daarbij regelmatig met boter. Neem de spiesjes uit de pan en laat ze rusten. (Op de barbecue schroeit u de spiesjes op de heetste plek 3 minuten dicht; rooster ze dan op een koelere plek nog 2 minuten, maar blijf ze bedruipen.) Verhit de braadsappe­n in de pan, neem de pan van het vuur, roer de peterselie en het citroensap door de saus en sprenkel die over de spiesjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands