Foodies

Baba ganoush met lavash

-

Bereidings­tijd: ca. 45 min. Per portie: ca. 633 kcal 14 g eiwit 32 g vet 66 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

3 aubergines 50 ml + 1 el olijfolie 3 teentjes knoflook ongepeld sap van 1 citroen 2 el tahin sesampasta 1 bosje platte peterselie fijngehakt aluminiumf­olie vershoudfo­lie

Voor de lavash

300 g bloem 3 el olijfolie 1 tl zout 1 el sumak 1 el wit sesamzaad 1 el zwart sesamzaad vershoudfo­lie

1 Meng voor de lavash de bloem met de olijfolie, het zout en 150 ml lauwwarm water in een kom. Kneed in 5-10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Verpak het deeg in vershoudfo­lie en leg apart.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 260°C / hetelucht: 240°C). Prik de aubergines rondom in met een vork. Wrijf ze in met 1 el olijfolie en leg ze op een bakplaat. Verpak de knoflook in 2 lagen aluminiumf­olie en leg ook op de bakplaat.

3 Rooster de aubergines en keer ze regelmatig. Als de aubergines zacht zijn en de schil geblakerd zijn ze klaar. Neem het geheel uit de oven en laat de oven aan. Pak de knoflook uit. Leg de aubergines met de knoflook in een kom en dek af met vershoudfo­lie.

4 Schuif 2 of 3 bakplaten in de oven. Verdeel het deeg in 8 porties en rol ieder stuk uit tot een cirkel van ca. 15 cm Ø. Bestrijk de deegcirkel­s met water en strooi er de sumak en het sesamzaad overheen. Leg de platbroden op de hete bakplaten en bak ca. 3-4 minuten tot ze goudbruin en wat gerezen zijn.

5 Schep het zachte vruchtvlee­s uit de schil van de aubergines. Pel de knoflook. Doe de aubergine en de knoflook in een keukenmach­ine. Voeg het citroensap, 50 ml olijfolie en de tahin toe en pureer het geheel. Meng de peterselie erdoorheen. Serveer de baba ganoush met de versgebakk­en lavash.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands