Becha­mel ba­sics

De moe­dersaus uit de klas­sie­ke keu­ken is on­mis­baar in la­sag­ne en heer­lijk voor gratins. Je maakt hem op ba­sis van bo­ter, bloem en melk.

Foodies - - CONTENTS -

Een aard­ap­pel- of groen­te­gra­tin maak je net wat lek­ker­der met be­cha­mel­saus in plaats van slag­room. Zo maak je de saus zelf

Be­cha­mel­saus

Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per 750 ml: ca. 882 kcal 24 g ei­wit 64 g vet 57 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 750 ml

600 ml vol­le melk 1 lau­rier­blad pe­ter­se­lie 1 hand­je steel­tjes (op­ti­o­neel) 6 pe­per­kor­rels 50 g bo­ter 40 g bloem zout en (wit­te) pe­per 1 Doe de melk met het lau­rier­blad, de steel­tjes pe­ter­se­lie (op­ti­o­neel) en de pe­per­kor­rels in een steel­pan en breng op laag tot mid­del­hoog vuur te­gen de kook aan. Zeef de melk in een kan. Spoel de steel­pan uit en smelt er op laag vuur de bo­ter in. Roer met een hou­ten le­pel de bloem door de bo­ter en bak ca. 1 mi­nuut. Laat de bo­ter en bloem niet bruin kleu­ren. Neem de pan van het vuur en voeg in 3 de­len de melk toe. Roer na elk deel het meng­sel glad. 2 Zet de pan te­rug op het vuur en breng de saus al roe­rend op laag vuur aan de kook. Blijf roe­ren zo­dat er geen klont­jes ont­staan. Laat de saus wan­neer hij is in­ge­dikt nog ca. 5 mi­nu­ten sud­de­ren op laag vuur on­der af en toe roe­ren tot hij mooi zij­de­zacht is. Breng de saus op smaak met zout en wit­te pe­per (of zwar­te pe­per als je spik­kel­tjes in de saus niet erg vindt). Moch­ten er toch nog klont­jes in­zit­ten, wrijf de saus dan door een zeef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.