Foodies

Bechamel basics

De moedersaus uit de klassieke keuken is onmisbaar in lasagne en heerlijk voor gratins. Je maakt hem op basis van boter, bloem en melk.

-

Een aardappel- of groentegra­tin maak je net wat lekkerder met bechamelsa­us in plaats van slagroom. Zo maak je de saus zelf

Bechamelsa­us

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per 750 ml: ca. 882 kcal 24 g eiwit 64 g vet 57 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 750 ml

600 ml volle melk 1 laurierbla­d peterselie 1 handje steeltjes (optioneel) 6 peperkorre­ls 50 g boter 40 g bloem zout en (witte) peper 1 Doe de melk met het laurierbla­d, de steeltjes peterselie (optioneel) en de peperkorre­ls in een steelpan en breng op laag tot middelhoog vuur tegen de kook aan. Zeef de melk in een kan. Spoel de steelpan uit en smelt er op laag vuur de boter in. Roer met een houten lepel de bloem door de boter en bak ca. 1 minuut. Laat de boter en bloem niet bruin kleuren. Neem de pan van het vuur en voeg in 3 delen de melk toe. Roer na elk deel het mengsel glad. 2 Zet de pan terug op het vuur en breng de saus al roerend op laag vuur aan de kook. Blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Laat de saus wanneer hij is ingedikt nog ca. 5 minuten sudderen op laag vuur onder af en toe roeren tot hij mooi zijdezacht is. Breng de saus op smaak met zout en witte peper (of zwarte peper als je spikkeltje­s in de saus niet erg vindt). Mochten er toch nog klontjes inzitten, wrijf de saus dan door een zeef.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands