Co­lumn Emil

Emil is re­dac­teur bij foodies. Hij eet graag Ita­li­aans van­we­ge zijn Ita­li­aan­se roots en zijn lief­de voor zoet en vet gaat door de maag, met al­le ge­vol­gen van dien.

Foodies - - CONTENTS -

Tij­dens een ont­dek­kings­reis naar de bes­te cas­soulet in de Mi­di-Py­ré­nées stuit­te Emil op crè­me ca­ta­la­ne en dat na­ge­recht liet hem niet meer los

Vo­rig jaar was ik rond de­ze tijd in Frank­rijk in de Mi­di-Py­ré­nées als lid van een on­der­zoeks­team dat op ont­dek­kings­reis ging naar de ori­gi­ne van cas­soulet. Be­hal­ve met de le­gen­da­ri­sche Zuid-Fran­se bo­nen­scho­tel kwam ik er voor het eerst in con­tact met crè­me ca­ta­la­ne, een an­de­re pri­mi­tie­ve soort van cus­tard en ge­bran­de sui­ker in plat­te aar­de­wer­ken schaal­tjes. Op de eer­ste dag van on­ze ex­pe­di­tie pro­beer­de ik het als des­sert en keek ik hal­ver­we­ge met een stra­lend blije kop om me heen naar de in­heem­se res­tau­rant­gas­ten die on­ver­stoord hun crè­me ca­ta­la­ne za­ten te eten. Voor hen blijk­baar rou­ti­ne en de nor­maal­ste zaak van de we­reld. Op de twee­de dag nam ik het nog een keer om­dat mijn we­ten­schap­pe­lij­ke brein ge­tor­men­teerd werd door de vraag: was dat spul écht zo lek­ker? Op de der­de dag sam­pel­de ik het voor al­le ze­ker­heid nog­maals en was ik ze­ker van mijn on­der­zoeks­re­sul­taat: het was écht zo lek­ker. De komst van de on­stui­mi­ge herfst doet me weer te­rug­den­ken aan het avon­tuur en de ont­be­rin­gen in de Zuid-Fran­se heu­vels vo­rig jaar en maakt dat ik in­eens enorm veel zin heb in crè­me ca­ta­la­ne. Het liefst zou ik mijn uit­rus­ting weer aan­trek­ken en op de TGV stap­pen naar het leef­ge­bied van de­ze il­lus­te­re cus­tard. Maar het thuis­blijf­al­ter­na­tief is ook leuk. We klo­nen hem in on­ze ei­gen ver­trouw­de ha­bi­tat, de in­bouw­keu­ken op drie hoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.