Foodies

Aardappel-lente-uisoep

-

Kip met citroen, olijven en orzo uit de oven

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. Per portie: ca. 434 kcal 34 g eiwit 32 g vet 17 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 rode ui in parten zout en peper 12 hele kippendije­n met vel en bot 1 citroen in 6 parten 200 ml witte wijn of kippenboui­llon 300 g orzo Griekse pastasoort, ook wel kritharaki ½ bosje peterselie gehakt 24 grote groene, vlezige olijven zonder pit,

in vieren aluminiumf­olie 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Verdeel de rode ui over de bodem van een braadslee. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de kip eroverheen. Pers de citroen erover uit. Leg de uitgeperst­e partjes rondom de kip. Schenk de witte wijn of kippenboui­llon erbij. Bestrooi het vel van de kippendije­n met zout en peper. Bak het geheel 45-55 minuten in de oven, tot de kip krokant en goudbruin is. 2 Kook intussen de orzo volgens de aanwijzing­en op de verpakking in water met wat zout. 3 Neem de braadslee uit de oven. Neem de kip eruit en houd hem warm onder aluminiumf­olie. Doe de orzo in de braadslee en roer alles goed door elkaar. Roer de peterselie en de olijven erdoorheen. Leg de kip erbovenop en serveer.

Aardappel-lente-uisoep

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 347 kcal 16 g eiwit 15 g vet 33 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

boter 10 lente-uitjes schoongema­akt, in ringen 750 g kruimige aardappels geschild, in blokjes 1,5 l groentebou­illon 100 ml slagroom zout en peper 1 Smelt een klontje boter in een grote pan en voeg de lente-ui toe (houd een handje lente-ui achter ter garnering). Fruit de lente-ui in 5-7 minuten zeer zacht op laag vuur. Voeg de aardappels en de bouillon toe. Breng aan de kook. 2 Kook het geheel 10-15 minuten tot de aardappel heel zacht is. Neem de pan van het vuur. Pureer het geheel zeer glad met een staafmixer. 3 Roer de slagroom door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Serveer in kommen en garneer met de overige lente-ui.

Emil: “De witte wijn geeft de ovenschote­l extra pit, maar ook met bouillon is hij erg lekker.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands