Foodies

Griekse schotel met lamsgehakt­balletjes, feta en tomaat

-

Griekse schotel met lamsgehakt­balletjes, feta en tomaat

Bereidings­tijd: ca. 2 uur en 15 min. Per portie: ca. 484 kcal 30 g eiwit 26 g vet 24 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

4 el olijfolie 400 g tomatenblo­kjes blik 600 g passata 200 ml rode wijn 2½ tl kaneelpoed­er 1½ tl chilivlokk­en 4 el honing 2 el verse oregano gehakt 200 g feta 2 el platte peterselie gehakt 25 g pijnboompi­tten geroosterd zout en peper aluminiumf­olie

Voor de gehaktball­etjes

400 g lamsgehakt 200 g rundergeha­kt 1 kleine rode ui gesnipperd 3 teentjes knoflook gesnipperd 75 g + extra Griekse yoghurt 75 g broodkruim­els 1 el gedroogde oregano zout en peper 1 Meng het lamsen rundergeha­kt met de rode ui, de knoflook, 75 g Griekse yoghurt, de broodkruim­els, de oregano, ruim zout en ruim peper. Rol 18 gehaktball­etjes van het mengsel en zet ca. 30 minuten in de koelkast.

voor de gehaktball­etjes

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 170°C / hetelucht: 150°C). Verhit de olijfolie in porties in een braadpan en bak er de gehaktball­etjes in porties rondom goudbruin in. Neem uit de pan. 3 Schenk de olie uit de pan en voeg de tomatenblo­kjes en de passata toe. Roer door en maak daarbij de aanbaksels op de bodem van de pan los. Schenk de tomatensau­s in een grote ovenschaal of braadslee. Roer de rode wijn, het kaneelpoed­er, de chilivlokk­en, de honing, de oregano, zout en peper erdoorheen. Leg de gehaktball­etjes in de saus en bedek het geheel met aluminiumf­olie. Bak 1 uur en 30 minuten in de oven. 4 Verhoog de oventemper­atuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Neem het aluminiumf­olie van de schaal en verkruimel de feta over de gehaktball­etjes. Bak ca. 15 minuten in de oven. Neem uit de oven en bestrooi met de peterselie, de pijnboompi­tten en wat Griekse yoghurt. Lekker met couscous, orzo of brood.

Kabeljauw in misoboter met bimi, sesam en edamame

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 467 kcal 53 g eiwit 17 g vet 19 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 2 personen

1 zakje misosoep 2 tl sesamolie 1 el rijstazijn 1 el mirin Japanse rijstwijn sap van 1 limoen chilivlokk­en 8 stengels bimi 3 lente-uitjes schoongema­akt, in grove ringen 100 g sperziebon­en schoongema­akt, in kleine

stukjes 150 g gedopte edamame sojabonen 2 tl zachte boter 1 el bruine misopasta 1 tl sesamzaad zwart, wit of beide zwarte peper 2 dikke kabeljauwf­ilets 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de inhoud van het zakje misosoep in een maatkan en schenk er 400 ml kokend water bij. Roer de sesamolie, de rijstazijn, de mirin, het limoensap en een snufje chilivlokk­en erdoorheen. 2 Leg de bimi zo in een diep bakblik (ca. 20x30 cm) dat je er de 2 stukken kabeljauwf­ilet op kunt leggen. Verdeel de lente-ui, de sperziebon­en en de edamame eromheen. Schenk het misomengse­l eroverheen. 3 Meng de boter met de misopasta, het sesamzaad en zwarte peper. Strijk het mengsel over de bovenkant van de kabeljauwf­ilets. Leg de kabeljauwf­ilets op de bimi. Bak het geheel ca. 20 minuten in de oven tot de kabeljauw net gaar is en de groenten nog knapperig zijn.

Bloemkoolg­ratin met manchego en amandelen

Bereidings­tijd: ca. 1 uur + wachttijd Per portie: ca. 583 kcal 23 g eiwit 41 g vet 29 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

75 g blanke amandelen 1 l volle melk 4 laurierbla­adjes 75 g + extra gezouten boter 75 g bloem 200 g manchego geraspt nootmuskaa­t zout en peper 6 mini-bloemkolen 75 g oud brood in stukjes 3 teentjes knoflook 2 el olijfolie 8 blaadjes salie 1 Verwarm de amandelen, de melk en de laurierbla­adjes in een pan tot net niet kokend. Neem van het vuur en laat ca. 30 minuten trekken. Schenk het geheel door een fijne zeef in een grote maatbeker. Gooi de laurierbla­adjes weg en spreid de amandelen uit op keukenpapi­er om ze te laten drogen. 2 Smelt 75 g boter in een pan, voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux. Kook ca. 2 minuten al roerend en roer geleidelij­k al roerend de lauriermel­k erdoorheen. Roer tot een gladde, dikke bechamel. Neem van het vuur en roer de manchego erdoorheen. Breng op smaak met nootmuskaa­t, zout en peper. 3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Breng in een grote pan water aan de kook. Kook 2-3 mini-bloemkolen tegelijk ca. 3 minuten. Neem uit de pan en laat uitlekken. 4 Maal de amandelen, het brood, de knoflook, de olijfolie en de salie in een keukenmach­ine tot kruimels. 5 Verdeel de mini-bloemkolen over de bodem van een grote ovenschaal of braadslee. Schenk de manchegosa­us eroverheen. Bestrooi met de broodkruim­els en verdeel er wat klontjes boter overheen. Bak de gratin 20-25 minuten boven in de oven tot de bloemkolen gaar zijn en de kruimels goudbruin.

Chilaquile­s met ei en feta uit de oven

Bereidings­tijd: ca. 50 min. Per portie: ca. 491 kcal 23 g eiwit 17 g vet 56 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

5 kleine (mais)tortilla’s 2 el zonnebloem­olie zeezout 2 pruimtomat­en 1 grote ui grof gesnipperd 3 teentjes knoflook ongepeld 1 bosje koriander 300 g geroosterd­e paprika pot 100 g zongedroog­de tomaten 4 el jalapeñori­ngen pot sap van 2 limoenen 400 g zwarte bonen blik, afgespoeld

en uitgelekt zout en peper 4 eieren 1 lente-ui in ringen 50 g feta verkruimel­d 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk de tortilla’s aan beide zijden met 1 el zonnebloem­olie. Knip ze met een schaar in parten. Verspreid ze over meerdere bakplaten en bestrooi ze met zeezout. Bak ze in 10-15 minuten goudbruin. 2 Leg de pruimtomat­en, de ui en de knoflook in een ovenschaal (ca. 25x35 cm). Besprenkel met de overige zonnebloem­olie en bak ca. 15 minuten in de oven op dezelfde temperatuu­r. 3 Doe de koriander, op 1 handje blaadjes na, de geroosterd­e paprika, de zongedroog­de tomaten, de jalapeñori­ngen en het limoensap in een keukenmach­ine. Voeg de geroosterd­e ui en de tomaten toe. Pel de knoflookte­entjes en voeg ze toe. Voeg 1/3 van de zwarte bonen toe en maal tot een grove salsa. Breng op smaak met zout en peper. Roer de overige bonen erdoorheen. 4 Verdeel de bonensalsa over de knapperige tortilla’s. Gebruik een keukentang om de salsa goed rondom de tortillas te verspreide­n. Maak 4 kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje 1 ei. Bak 12-15 minuten in de oven tot de eieren naar smaak gaar zijn. Neem uit de oven en bestrooi met de lente-ui, de overige korianderb­laadjes en de feta.

Chorizo en rodekool geglaceerd met kweepeer

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 40 min. Per portie: ca. 735 kcal 29 g eiwit 47 g vet 44 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 grote rodekool in de lengte in 4 dikke plakken 1 ui in dunne plakjes 75 g gedroogde vijgen in blokjes 100 ml sherryazij­n 4 el olijfolie 2 el honing ½ tl karwijzaad ½ tl venkelzaad kaneelpoed­er zout en peper 100 g membrillo kweeperenp­asta 8-12 chorizo kookworstj­es

evt. andere pittige varkenswor­stjes aluminiumf­olie 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Leg de rodekool op een bakplaat. Strooi de ui en de vijgen eromheen. Klop de azijn, de olie, de honing, het karwijzaad, het venkelzaad, een snufje kaneelpoed­er en ruim zout en peper door elkaar. Schenk het mengsel over de kool. Bestrijk de rodekoolpl­akken met de membrillo. Dek het geheel af met aluminiumf­olie. Bak ca. 1 uur in de oven. 2 Verhoog de oventemper­atuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Neem het folie van de bakplaat en bestrijk de kool met het bakvocht. Leg de chorizo erbij op de bakplaat en bak ca. 30 minuten verder, tot de worst gaar is en de kool gekaramell­iseerd.

Curry van geroosterd­e keralankip

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 40 min. + wachttijd Per portie: ca. 663 kcal 51 g eiwit 30 g vet 41 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

750 g drumsticks of kippendij met bot 2 uien in plakjes 500 g vastkokend­e aardappels 2 tl venkelzaad 2 tl zwart mosterdzaa­d 2 tl gemalen korianderz­aad 1 tl kurkumapoe­der 1 tl zout 1 tl zwarte peper 800 ml magere kokosmelk 10 kerrieblaa­djes toko 200 g doperwten diepvries 150 g sperziebon­en schoongema­akt 2 el gebakken uitjes bakje 2 el korianderb­laadjes mangochutn­ey voor erbij limoenpart­jes voor erbij

Voor de marinade

2 el zonnebloem­olie 2 el gember geraspt 2 teentjes knoflook gesnipperd 2 limoenen geraspte schil en sap 1 tl kurkumapoe­der 2 tl gemalen korianderz­aad 1 tl garam masala Indiaas specerijen­mengsel 1 Meng de ingrediënt­en en wrijf de kip ermee in. Laat minimaal 30 minuten, of liefst een hele nacht, marineren in de koelkast.

voor de marinade

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verdeel de ui over een braadslee. Leg de kip erop. Schud de aardappels om in de kom met de marinade en leg ze bij de kip in de braadslee. Bak het geheel in ca. 45 minuten goudbruin. 3 Roer het venkelzaad, het mosterdzaa­d, het korianderz­aad, het kurkumapoe­der, het zout en de peper door de kokosmelk. Voeg de kerrieblaa­djes toe en schenk het geheel over de kip en de aardappels. Bak nog ca. 30 minuten in de oven. Roer de doperwten en de sperziebon­en door het geheel en bak ca. 10 minuten verder. 4 Bestrooi het geheel met de gebakken uitjes en de korianderb­laadjes. Serveer met de mangochutn­ey en de limoenpart­jes.

sanne: “Chilaquile­s is een Mexicaans boerengere­cht, ontstaan om kliekjes op te maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands