Fran­se ui­entaart

Voilà: in ne­gen stap­pen staat de­ze klas­sie­ker uit de Fran­se bi­stro bij jou op ta­fel.

Foodies - - OP HET MENU -

Fran­se ui­entaart

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur + wacht­tijd Per por­tie: ca. 430 kcal 10 g ei­wit 32 g vet 25 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 8 stuks

50 g bo­ter 2-3 gro­te ui­en ca. 600 g, in hal­ve rin­gen 150 ml slag­room 3 ei­e­ren 100 g gruy­è­re ge­raspt zout en pe­per

Voor het tijm­deeg

200 g + ex­tra bloem 100 g bo­ter 2 tl ver­se tijm­blaad­jes of 1 tl ge­droog­de tijm

1⁄ tl zout 2 ver­s­houd­fo­lie bak­pa­pier bak­bo­nen om blind te bak­ken 1 Zet een kop­je koud wa­ter ca. 10 mi­nu­ten in de diep­vries. Maal voor het tijm­deeg 200 g bloem, de bo­ter, de tijm en het zout in een keu­ken­ma­chi­ne tot een krui­me­lig deeg. 2 Doe het krui­mel­deeg in een kom en voeg scheu­tje voor scheu­tje het ijs­kou­de wa­ter toe. Meng het wa­ter in een snij­den­de be­we­ging met een mes door het deeg. Voeg zo veel wa­ter toe tot het deeg net sa­men­han­gend is. Kneed het deeg kort in een bal, ver­pak hem met ver­s­houd­fo­lie en leg ca. 30 mi­nu­ten in de koel­kast. Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 190°C / he­te­lucht: 170°C). 3 Rol het deeg op een met bloem be­sto­ven werk­blad uit tot een cir­kel van ca. 3 mm dik­te. 4-5 Vouw het deeg om de deeg­rol­ler en leg daar­mee de deeg­cir­kel in een taart­vorm (ca. 23 cm Ø). Druk aan de ran­den aan. Laat over­tol­lig deeg over de rand han­gen.

6 Zet de taart­vorm op een bak­plaat. Be­kleed het deeg met bak­pa­pier en vul het met bak­bo­nen. Bak ca. 15 mi­nu­ten in de oven. Ver­wij­der het bak­pa­pier in­clu­sief de bak­bo­nen en bak 5-10 mi­nu­ten ver­der tot het deeg over­al gaar is. Neem uit de oven en laat ca. 5 mi­nu­ten af­koe­len. 7 Snijd, wan­neer het deeg nog warm is, de over­han­gen­de deeg­rand af met een klein ge­kar­teld mes­je. 8 Smelt de bo­ter in een gro­te pan. Voeg de ui toe en fruit hem al roe­rend op laag vuur tot hij goud­kleu­rig en zacht is (dit duurt 20-30 mi­nu­ten. De smaak van de taart is af­han­ke­lijk van hoe ver de ui ge­ka­ra­mel­li­seerd is, dus heb ge­duld). 9 Klop de slag­room, de ei­e­ren en de gruy­è­re door el­kaar. Breng ruim op smaak met zout en pe­per. Ver­deel de ui over de deeg­bo­dem en schenk het ei­meng­sel er­over­heen. Bak 20-25 mi­nu­ten in de oven bij ge­lij­ke tem­pe­ra­tuur, tot de vul­ling net ge­stold is. Ser­veer warm.

1 4 2 7 5 3 9 8 6

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.