Foodies

Zelfgemaak­t gezouten spek

-

Ingrediënt­en voor 1 grote portie

2,5 kg buikspek ribben verwijderd

Voor de droge pekel

300 g fijn zout 200 g lichte basterdsui­ker demerarasu­iker

of ruwe rietsuiker 2 el lichtgekne­usd korianderz­aad 2 el gekneusde zwarte peperkorre­ls 2 of 3 takjes rozemarijn naaldjes gerist en

grofgehakt 1 klein bosje tijm blaadjes gerist 2 teentjes knoflook gepeld en in dunne plakjes

(optioneel) 1 Maak eerst de droge pekel. Meng alle ingrediënt­en, inclusief de kruiden en de knoflook (als je deze gebruikt), goed door elkaar in een grote kom. Strooi een handvol droge pekel over een schaal die groot genoeg is voor het buikspek en ook nog in de koelkast past. Leg het buikspek op de pekel en bestrooi met nog een handvol pekel. Zorg ervoor dat ook alle snijvlakke­n van het vlees met pekel zijn bedekt. Probeer in totaal ongeveer 100 gram pekel te gebruiken. Dek het buikspek af en zet 24 uur in de koelkast. Bewaar de rest van de pekel. 2 Schenk de volgende dag het vocht weg dat het zout aan het vlees heeft onttrokken. Strooi opnieuw wat droge pekel onder en op het buikspek en zet terug in de koelkast. Herhaal dit proces nog 3 dagen (dus 5 dagen in totaal).

3 Spoel het buikspek onder koud stromend water af en dep droog met een schone theedoek. Als je het gezouten spek in de winter maakt, hang het dan buiten te drogen op een plek uit de zon en uit de regen waar er veel koele lucht langs kan. Onder een afdak is ideaal, of in een frisse schuur of garage.

4 Als de temperatuu­r stijgt en de vliegen terugkomen, kun je het spek beter in de koelkast laten drogen. Leg gewoon onafgedekt op een schone, droge theedoek. Ik laat het spek graag een paar weken aan de lucht drogen voor ik ervan eet. Het spek wordt dan steviger en krijgt meer smaak. Zodra het gezouten spek droog is, kun je het een paar maanden gewikkeld in een schone theedoek in de koelkast bewaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands