Foodies

Kom vol herfst

-

Ik vind eten uit een kom heerlijk rustgevend en voedzaam. Misschien doet het me denken aan de tijd dat ik als kind eten uit een kom kreeg, maar het is ook makkelijk, snel en veelzijdig. Het eten moet zacht genoeg zijn om zonder mes te eten. Gerechten uit een kom horen volgens mij te zijn opgebouwd rond subtiel smakende granen of peulvrucht­en. Het is tegelijker­tijd troostrijk, verkwikken­d, makkelijk en versterken­d. En je kunt eenvoudig geliefde combinatie­s aanpassen aan de seizoenen. Dit is mijn versie van een gerecht dat ik in Californië heb gegeten. De herfst is gevuld met warme dagen die doen denken aan de late zomer en op dat soort dagen eet ik dit. Het is voedzaam en warm, maar ook pittig en fris door de chilisaus. Je maakt meer dan je nodig hebt en het is een week houdbaar in de koelkast.

Ingrediënt­en voor 2 personen

150 g zilvervlie­srijst (ongeveer een mok vol) 1 tl kokosolie een stronk splijtkool (internet) of paksoi olijfolie 200 g champignon­s boter om te bakken de rasp en het sap van 1 biologisch­e limoen 2 biologisch­e eieren een klein bosje basilicum alleen het blad

Voor de saus

6 rode chilipeper­s 2 geroosterd­e rode paprika’s uit een pot, grof gehakt 1 teen knoflook gehakt 1 el wittewijna­zijn 1 el vloeibare honing 2 tl lichte olijfolie

1 Verhit de oven tot 200°C. Kook eerst de zilvervlie­srijst in een pan met twee keer zoveel koud water, een flinke snuf zout en de kokosolie. Breng het mengsel op hoog vuur aan de kook en laat de rijst 2025 minuten koken. Let goed op dat de rijst niet droogkookt. Voeg zo nodig wat meer kokend water toe.

2 Snijd de splijtkool of paksoi in dunne partjes (het aantal is afhankelij­k van het formaat en de vorm van de kool), leg ze op een bakplaat en meng ze met wat olijfolie. Kruid ze met zout en peper en zet ze 25 minuten in de oven.

3 Maak intussen de chilisaus. Laat de zaden zitten als je van pittig houdt en verwijder ze anders. Doe de chilipeper­s en rode paprika’s met een snuf zout in een vijzel of blender en maal ze tot een grove pasta. Meng de andere ingrediënt­en erdoor.

4 Bak de paddenstoe­len met wat boter in een grote hete pan tot ze rondom knapperig en gekaramell­iseerd zijn. Kruid ze met zout en peper, voeg het sap van de halve citroen toe en houd ze warm.

5 Bak de eieren zoals je wilt en bedek de rijst met de citroenras­p, het sap van de andere helft van de citroen en wat olijfolie. Voeg zout en peper toe en schep alle ingrediënt­en in de gewenste volgorde in de kom; ik houd ze graag gescheiden, zodat ik zelf kan bepalen wat ik aan mijn vork prik. Strooi er tot slot wat basilicum over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands