Bra­men­taart met lau­rier­blad en ho­ning

Foodies - - BOEK -

Het een­vou­di­ge aman­del-spelt­deeg van de­ze taart om­hult een met ho­ning ge­zoe­te fran­gi­pa­ne, een flin­ke laag bra­men­com­po­te en een laag­je bra­men. Als de bra­men erg zuur zijn, kun je ze zoe­ten met wat sui­ker of ho­ning. Het lau­rier­blad is erg sub­tiel en geeft (an­ders dan in stoof­pot­ten) een mil­de smaak af, zo­dat je flink veel bla­de­ren kunt toe­voe­gen. Kriek­prui­men zijn hier­in ook lek­ker.

In­gre­di­ën­ten voor 8 per­so­nen Voor het deeg

200 g spelt­bloem plus ex­tra om te be­stui­ven een snuf zee­zout­vlok­ken 50 g ge­ma­len aman­de­len 2 tl vloei­ba­re ho­ning 125 g kou­de on­ge­zou­ten bo­ter in blok­jes 1 gro­te bi­o­lo­gi­sche ei­dooi­er los­ge­klopt 150 g on­ge­zou­ten bo­ter op ka­mer­tem­pe­ra­tuur, plus ex­tra om in te vet­ten 6 el vloei­ba­re ho­ning 3 mid­del­gro­te bi­o­lo­gi­sche ei­e­ren 150 g ge­ma­len aman­de­len 3 el bloem (ik ge­bruik spelt­bloem) de rasp van 1 bi­o­lo­gi­sche ci­troen de rasp van 1 bi­o­lo­gi­sche cle­men­ti­ne de za­den van 1 va­nil­le­stok­je 350 g bra­men 4-6 lau­rier­bla­de­ren

Voor er­bij

4 vol­le el Griek­se yog­hurt 1 bi­o­lo­gi­sche li­moen een scheut vloei­ba­re ho­ning

1 Je kunt het deeg met de hand ma­ken of in een keu­ken­ma­chi­ne. Doe de spelt­bloem, ge­ma­len aman­de­len en ho­ning in een gro­te kom. Wrijf met je vin­gers de bo­ter door het meng­sel tot het een krui­me­lig meng­sel vormt. Voeg het ei toe en meng het ge­heel met de hand tot er een deeg­bal ont­staat. Be­werk het deeg niet te veel, an­ders wordt het taai. Wik­kel het deeg in plas­tic­fo­lie en laat het min­stens 30 mi­nu­ten rus­ten in de koel­kast.

2 Vet een spring­vorm van 22 cm met an­ti­aan­bak­laag in met bo­ter. Rol het deeg op een met bloem be­sto­ven werk­vlak uit tot het een hal­ve cen­ti­me­ter dik is; keer het af en toe. Rol het deeg voor­zich­tig rond de deeg­rol­ler en rol het uit in de bak­vorm. Druk het deeg aan te­gen de bak­vorm en druk het goed te­gen de zij­kan­ten. Snijd over­tol­lig deeg af en prik de deeg­bo­dem in met een vork. Zet hem 30 mi­nu­ten in de vrie­zer.

3 Ver­hit de oven tot 200°C. Maak een prop van een groot vier­kant stuk bak­pa­pier, strijk het weer glad en be­dek de deeg­bo­dem er­mee. Vul de deeg­bo­dem tot de rand met on­ge­kook­te rijst of bak­bo­nen en bak hem 10 mi­nu­ten blind in de he­te oven. Haal de deeg­bo­dem uit de oven, ver­wij­der de rijst en het bak­pa­pier ( je kunt de rijst nog een keer ge­brui­ken om deeg blind te bak­ken) en zet de deeg­bo­dem nog 5­10 mi­nu­ten in de oven tot hij ste­vig en bij­na koek­ach­tig aan­voelt. Laat hem af­koe­len.

4 Maak ter­wijl de deeg­bo­dem af­koelt de fran­gi­pa­ne. Klop de bo­ter en ho­ning zacht. Voeg een voor een de ei­e­ren toe en roer het meng­sel goed. Meng de aman­de­len, bloem, ci­troen­rasp, cle­men­ti­ne­rasp en va­nil­le­za­den er­door en roer het meng­sel tot een glad­de pas­ta.

5 Pu­reer de helft van de bra­men met een staaf­mixer en giet de pu­ree over de taart­bo­dem. Be­dek hem met de fran­gi­pa­ne. Ver­deel de res­te­ren­de bra­men er­over en druk ze licht in de fran­gi­pa­ne. Leg de lau­rier­bla­de­ren er­op en druk die ook aan. Zet de taart 30­40 mi­nu­ten in de oven tot de fran­gi­pa­ne uit­ge­hard en goud­bruin is. Als de ran­den of de bo­ven­kant van de taart te snel bruin wor­den, dek je ze af met fo­lie.

6 Meng de yog­hurt met li­moen­rasp, wat li­moen­sap en de ho­ning. Zet het meng­sel tot ge­bruik in de koel­kast.

7 Laat de taart in de bak­vorm iets af­koe­len. Haal hem uit de bak­vorm en ver­wij­der de lau­rier­bla­de­ren. Ser­veer hem warm in gro­te stuk­ken met schep­pen li­moen­yog­hurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.