Foodies

Bonenschot­el voor vele monden

-

Ik heb dit gemaakt voor Dylans eerste verjaardag. We waren met zijn twintigen en hebben een grote pan midden op tafel gezet met gepofte aardappels en rodekoolsl­a met limoensap voor erbij. Het is een geliefd gerecht bij mensen van alle leeftijden, vooral op een koude avond. Als je dat leuk vindt, kun je het zelfs in een grote gietijzere­n pan bereiden in de as van een kampvuur. Met dit recept maak je een grote pan bonen om veel hongerige monden te voeden. Resten zijn 4-5 dagen houdbaar in de koelkast. Ik vind dit zelf het lekkerst de dag nadat ik het heb gemaakt. Bij dit gerecht moedig ik je aan je bonen zelf te koken of blikbonen te gebruiken. Ik zeg vaak dat bonen uit een pot beter zijn dan die uit blik, maar in dit geval zijn die te zacht en worden ze te papperig tijdens het koken.

Ingrediënt­en voor 8 personen

rode uien gepeld en gehalveerd 4 tomaten met steel en al 2 wortels geschrobd 1 grote prei gewassen en in een paar grote stukken 2 laurierbla­deren 1 hele chipotlepe­per of 1 volle tl chipotlevl­okken 800 g witte bonen of limabonen uit blik, vocht achtergeho­uden 3 el Engelse-mosterdpoe­der 4 el melasse 3 el Worcesters­aus (ik gebruik vegetarisc­he)

1 Zet een grote gietijzere­n pan of diepe pan op laag vuur en voeg de groenten, laurierbla­adjes en chilipeper toe, gevolgd door de bonen en het vocht. Voeg het mosterdpoe­der, de melasse en Worcesters­aus toe. Roer het geheel goed met een spatelende beweging; de bonen mogen niet kapot gaan.

2 Breng het geheel zachtjes aan de kook, draai het vuur laag en laat het mengsel zonder deksel 1½ uur sudderen op zeer laag vuur tot de saus dik en kleverig is; niet roeren, want dan gaan de bonen stuk. Haal voorzichti­g de uien, tomaten, wortels, prei, chilipeper (als je een hele gebruikt) en laurierbla­adjes uit de pan. Gooi de laurierbla­adjes weg. Laat de rest een paar minuten afkoelen en schep het dan in een keukenmach­ine. Maal het mengsel glad en roer het weer door de bonen.

3 Voeg een flinke hoeveelhei­d zout toe. Roer goed en proef het mengsel. Breng het zo nodig in balans met wat Worcesters­aus, melasse, mosterd of zout. Serveer de bonen op geroosterd brood, met een gepocheerd ei, op een gepofte aardappel of met mijn zoeteaarda­ppelpuree.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands