Bo­nen­scho­tel voor ve­le mon­den

Foodies - - BOEK -

Ik heb dit ge­maakt voor Dy­lans eer­ste ver­jaar­dag. We wa­ren met zijn twin­ti­gen en heb­ben een gro­te pan mid­den op ta­fel ge­zet met ge­pof­te aard­ap­pels en ro­de­kool­sla met li­moen­sap voor er­bij. Het is een ge­liefd ge­recht bij men­sen van al­le leef­tij­den, voor­al op een kou­de avond. Als je dat leuk vindt, kun je het zelfs in een gro­te giet­ij­ze­ren pan be­rei­den in de as van een kamp­vuur. Met dit re­cept maak je een gro­te pan bo­nen om veel hon­ge­ri­ge mon­den te voe­den. Res­ten zijn 4-5 da­gen houd­baar in de koel­kast. Ik vind dit zelf het lek­kerst de dag na­dat ik het heb ge­maakt. Bij dit ge­recht moe­dig ik je aan je bo­nen zelf te ko­ken of blik­bo­nen te ge­brui­ken. Ik zeg vaak dat bo­nen uit een pot be­ter zijn dan die uit blik, maar in dit ge­val zijn die te zacht en wor­den ze te pap­pe­rig tij­dens het ko­ken.

In­gre­di­ën­ten voor 8 per­so­nen

ro­de ui­en ge­peld en ge­hal­veerd 4 to­ma­ten met steel en al 2 wor­tels ge­schrobd 1 gro­te prei ge­was­sen en in een paar gro­te stuk­ken 2 lau­rier­bla­de­ren 1 he­le chi­pot­le­pe­per of 1 vol­le tl chi­pot­le­vlok­ken 800 g wit­te bo­nen of li­ma­bo­nen uit blik, vocht ach­ter­ge­hou­den 3 el En­gel­se-mos­terd­poe­der 4 el me­las­se 3 el Wor­ces­ter­saus (ik ge­bruik ve­ge­ta­ri­sche)

1 Zet een gro­te giet­ij­ze­ren pan of die­pe pan op laag vuur en voeg de groen­ten, lau­rier­blaad­jes en chi­li­pe­per toe, ge­volgd door de bo­nen en het vocht. Voeg het mos­terd­poe­der, de me­las­se en Wor­ces­ter­saus toe. Roer het ge­heel goed met een spa­te­len­de be­we­ging; de bo­nen mo­gen niet ka­pot gaan.

2 Breng het ge­heel zacht­jes aan de kook, draai het vuur laag en laat het meng­sel zon­der dek­sel 1½ uur sud­de­ren op zeer laag vuur tot de saus dik en kle­ve­rig is; niet roe­ren, want dan gaan de bo­nen stuk. Haal voor­zich­tig de ui­en, to­ma­ten, wor­tels, prei, chi­li­pe­per (als je een he­le ge­bruikt) en lau­rier­blaad­jes uit de pan. Gooi de lau­rier­blaad­jes weg. Laat de rest een paar mi­nu­ten af­koe­len en schep het dan in een keu­ken­ma­chi­ne. Maal het meng­sel glad en roer het weer door de bo­nen.

3 Voeg een flin­ke hoe­veel­heid zout toe. Roer goed en proef het meng­sel. Breng het zo no­dig in ba­lans met wat Wor­ces­ter­saus, me­las­se, mos­terd of zout. Ser­veer de bo­nen op ge­roos­terd brood, met een ge­po­cheerd ei, op een ge­pof­te aard­ap­pel of met mijn zoe­te­aard­ap­pel­pu­ree.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.