Foodies

Linzenpast­ei met bloemkoolp­uree

-

Ik heb deze pastei gemaakt na een winterse strandwand­eling in Wales over langgerekt­e zandstrand­en met dennenbome­n aan één kant en de verleideli­jk glinsteren­de zee aan de andere. Na het pootjebade­n in het ijskoude water renden we naar de auto. Onderweg naar huis kreeg ik zin in pastei en een uur later genoten we van een laag bloemkoolp­uree op een machtige saus van bijna zacht gekookte linzen. Hij warmde ons op tot in onze tenen. Ik gebruik bloemkool, maar aardappel of andere wortelgroe­nte is ook goed.

Ingrediënt­en voor 4 personen olijfolie 2 el mosterdzaa­d circa 20 kerrieblad­eren liefst vers 2 wortels geschild en fijngehakt 1 ui fijngehakt 1 el komijnzaad gekneusd 1 el korianderz­aad 2 tenen knoflook gepeld en in dunne plakken een stuk gemberwort­el ter grootte van een

duim geschild en fijngehakt 400 g puy-linzen uit blik uitgelekt 400 g tomaten uit blik 1 tl groentebou­illonpoede­r of

1 bouillonbl­okje 2 ontpitte dadels (ik gebruik medjool) 1 rode chilipeper zaden verwijderd en gehakt het sap van 1 biologisch­e citroen 2 middelgrot­e bloemkolen (circa 1 kg zonder

bladeren) 1 el kokosolie of olijfolie

1 Verhit de oven tot 220°C. Giet een flinke scheut olie in een grote, zware pan tot hij goed heet is. Bak het mosterdzaa­d en de kerrieblad­eren tot het mosterdzaa­d ploft. Haal de pan van het vuur, houd de helft van de zaden en bladeren apart en zet de pan met het resterende mengsel op het vuur.

2 Voeg de wortels en ui toe en bak die 1015 minuten mee tot ze zacht, zoet en mooi bruin zijn. Bak het komijnzaad, de knoflook en gember 34 minuten mee tot het zaad geroosterd is en de olie uit de knoflook en gember is vrijgekome­n. Let op dat de knoflook niet verbrandt.

3 Voeg de linzen, tomaten, bouillon en een half blik kokend water toe. Hak de dadels grof en doe ze in de pan met de chilipeper en de rasp van de helft van de citroen. Kruid het mengsel met zout en laat het op matig vuur 1520 minuten sudderen tot het dik en smakelijk is.

4 Maak intussen de puree. Breek de bloemkool in roosjes, snijd de steel in stukken en doe het geheel in een pan met 2 cm kokend water. Doe het deksel op de pan en stoom de bloemkool mals. Giet hem af, doe hem weer in de pan en zet hem een minuut op het vuur tot hij droog is.

5 Laat de bloemkool iets afkoelen en maal hem in een keukenmach­ine met de kokosolie en een flinke snuf zout. Spatel het achtergeho­uden mosterdzaa­d en de kerrieblad­eren door de gladde puree.

6 Roer het citroensap door het linzenmeng­sel. Schep het in een ovenschaal, bedek het met de bloemkoolp­uree en bak het geheel 20 minuten tot het goudbruin is en borrelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands