Foodies

Rokerige maïssoep

-

Ik eet dit aan het begin van de herfst, als het koud begint te worden, de truien van zolder worden gehaald en we voor het eerst de haard aansteken, maar er nog wel maiskolven verkrijgba­ar zijn. Dit gerecht is voedzaam en warm, maar ook knapperig en fris. Toen ik het de eerste keer maakte, at John er drie kommen van. Als je het kunt vinden, is gerookt water een fantastisc­h ingrediënt; het is te koop bij Halen Môn, de zeezoutmak­ers uit Wales. Als je een fles koopt, is het ook lekker in risotto en stoofpotte­n.

Ingrediënt­en voor 4 personen 4 biologisch­e eieren olijfolie 1 prei in dunne ringen 2 tenen knoflook in dunne plakken 2 grote bloemige aardappels geschild 3 maiskolven 400 ml groentebou­illon 2 el gerookt water (naar wens, zie inleiding) een grote bos koriander 150 ml crème fraîche het sap van ½ citroen

1 Breng een kleine pan water aan de kook, voeg de eieren toe en kook ze 6 minuten tot de dooier nog zacht is, maar niet meer vloeibaar. Spoel de eieren een minuut af onder de koude kraan, zodat ze makkelijk te pellen zijn.

2 Schenk een scheutje olie in een grote pan met dikke bodem. Bak de prei en knoflook 1012 minuten in de hete olie tot de prei zacht en zoet is, maar niet bruin.

3 Hak intussen de aardappels in grove blokjes van 1 cm. Snijd de mais van de kolven; ik plaats de kolven met de onderkant in een kom zodat de korrels in de kom terechtkom­en. Voeg de aardappels en mais toe aan de prei, gevolgd door de bouillon en het gerookte water. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het 15 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn en rondom bijna stuk gaan.

4 Benut deze tijd om de eieren te pellen en te halveren en de korianderb­laadjes van de stelen te plukken. Hak de korianderb­laadjes grof.

5 Roer de crème fraîche en het citroensap met de helft van de koriander door de soep en warm hem op, haal dan de pan van het vuur.

6 Serveer de soep in kommen, met de gehalveerd­e eieren erop en wat koriander erover.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands