Foodies

Speculaas of pisto

-

Soms maakten de Sint en de Kerstman vanuit Spanje en Lapland een tussenstop in Napels voordat ze ons huis aandeden. Dan stond er ineens een grote blikken kist op tafel vol koekjes, marsepein en suikerwerk van banketbakk­erij Scaturchio. Die liet mijn opa uit Italië bij ons bezorgen en je begrijpt, dan was het feest. Om die herinnerin­g levend te houden bak ik ieder jaar in de winter wel een keer roccocò’s. Dat zijn ronde koekjes uit Napels die ook altijd in die kist zaten. En ieder jaar probeer ik mijn recept weer wat te finetunen. Typisch voor koekjes uit Napels zijn de aldaar gebruikte koekkruide­n, die net even anders smaken dan onze standaard koekkruide­n. Ze noemen het kruidenmen­gsel daar ‘pisto’ – spreek uit píéstoh. Het heeft veel overeenkom­sten met speculaask­ruiden, maar is toch anders en heeft iets geheel eigens. Ik breek me al jaren het hoofd over wat de verhouding­en van die pisto nu precies zijn. Mijn beste benadering tot nu toe is een mengsel van twee derde deel kaneel op een derde deel van nootmuskaa­t, kruidnagel en koriander in gelijke hoeveelhed­en, plus een snufje steranijs en een snufje vanille. Als ik het zou moeten omschrijve­n proef je in speculaas meer de kaneel en kardemom - dat laatste zit niet in pisto - en proef je in pisto meer de kruidighei­d van de kruidnagel, koriander en nootmuskaa­t ten opzichte van de mildere kaneel. Pisto heeft een wat puntiger effect, zoals een Pulcinella-neus, om in Napolitaan­se termen te blijven. Speculaask­ruiden zijn wat milder en ronder. Maar ik dacht, dit jaar bak ik, ter ere van Sinterklaa­s en voor ons aller gemak, de roccocò’s een keer met een snufje speculaask­ruiden in plaats van die ingewikkel­de pisto. Het resultaat is helemaal niet verkeerd.

 ??  ?? Emil is redacteur bij foodies. Hij eet graag Italiaans vanwege zijn Italiaanse roots en zijn liefde voor zoet en vet gaat door de maag, met alle gevolgen van dien.
Emil is redacteur bij foodies. Hij eet graag Italiaans vanwege zijn Italiaanse roots en zijn liefde voor zoet en vet gaat door de maag, met alle gevolgen van dien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands