Foodies

Appels uit de Alpen

- Tekst en foto’s: Emil Rooijacker­s

Zuid-Tirol kennen we van de frisse wijnen en het knapperige schüttelbr­ot, maar in de herfst is het er appels wat de klok slaat; de klok van Kaltern, de klok van Meran en de klok van Tirol. We bezochten bergdorpje­s, appelboomg­aarden en keukens in het dal van de rivier de Etsch om te ervaren wat de appels uit Zuid-Tirol zo bijzonder maakt.

Gelegen tegen de zuidelijke Alpen in het noorden van Italië heeft Zuid-Tirol een ideaal klimaat voor twee zaken: druiven en appels. De dagen zijn warm door Mediterran­e invloeden vanuit het zuiden. De nachten zijn koud vanwege de bergen in het noorden en het is een droog klimaat waardoor ze weinig last hebben van schimmels, de grootste vijand van de druiven- en appelteelt. De druiven groeien vooral op de berghellin­gen, maar in het dal zie je van de late zomer tot de vroege herfst appelboomg­aarden in bonte kleuren zo ver als het oog reikt. We trappen af in het dorpje Kaltern bij de Kalterer See - het warmste meer van Italië - en ontmoeten Stefan Moser bij restaurant Haus am Hang. Stefan is de zoon van een appelboer en werkt bij Marlene, het overkoepel­ende appelmerk van de regio. Hij neemt ons mee op sleeptouw door de wereld van Zuid-Tiroolse appels.

Appel-talk

Het restaurant heeft een lunch bereid in het teken van appels: een cocktail van appelsap, koolrabi en wodka, ravioli met appel en speck (gerookte ham uit Zuid-Tirol), speenvarke­n met appelsaus en frisse appelsorbe­t na. De tafels zijn versierd met stapels gele golden delicious, rode royal gala’s, groene granny smiths, glanzende fuji’s, donkerrode red delicious, stevige breaburns en knapperige stayman winesaps. “Zuid-Tirol is al honderdvij­ftig jaar een appelgebie­d,” vertelt Stefan aan tafel. “Rond 1850 kregen we de rivier de Etsch onder controle door hem in vaste banen te leiden en werd het mogelijk in het dal appels te telen. Niet veel later maakte de komst van het treinspoor export van de appels mogelijk en werden ze geëxportee­rd tot aan Sint-Petersburg toe. Nu is het het grootste en belangrijk­ste appelgebie­d van Europa.” “Waarom alleen appels en geen peren?” vraag ik. “Italianen houden van zachte abate-peren en die groeien niet in Zuid-Tirol. Peren worden zuidelijke­r in Emilia-Romagna gekweekt,” vertelt Stefan. “De appelboere­n zijn verenigd in de VOG, een vereniging van vijfduizen­d telers. Mijn vader is daar een van. Omdat veel van de appelboere­n klein zijn, maar een paar veldjes hebben, is het handiger om samen te werken.” Na de appellunch rijden we verder het dal in richting de hoog opdoemende bergen naar het plaatsje Terlan voor een bezoek aan het kantoor van de VOG en een gesprek met directeur Gerhard Dichganz. “We zijn druk bezig onze appels uit Zuid-Tirol in de Benelux op de markt te brengen,” doet hij uit de doeken. “Net als in vijftig andere landen wereldwijd. Marlene is een overkoepel­end merk voor verschille­nde soorten appels, waarmee we de kwaliteit en de herkomst ervan kunnen garanderen. Marlene appels uit Zuid-Tirol zijn zo smaakvol en sappig vanwege het unieke klimaat en onze hoge kwaliteits­standaard. Met de variëteit aan soorten kunnen we de markten in andere

landen aanvullen.” “Wat maakt de standaard van de VOG zo hoog?” vraag ik. “We maken gebruik van geïntegree­rde fruitteelt, wat wil zeggen dat het gebruik van bestrijdin­gsmiddelen zoveel mogelijk beperkt wordt,” vertelt Dichganz. “Daarnaast hebben we ook veel biologisch­e teelt. Maar denk niet dat daar geen nadelen aan kleven. Bij biologisch­e teelt moet veel meer van de oogst weggegooid worden. En het gebruik van natuurlijk­e middelen tegen schimmels, zoals koper en zwavel, is nadelig voor het milieu. Er is veel discussie gaande of biologisch­e teelt wel duurzaam is. De meest duurzame oplossing is het ontwikkele­n van schimmelre­sistente appels, waarbij helemaal geen middelen nodig zijn. Daar werken we nu hard aan, op basis van wilde zure appels uit Kazachstan, de genetische geboortegr­ond van de appel.”

Het Apfelhotel

De volgende dag is het tijd om zelf de boomgaard in te duiken en appels te plukken. We rijden op de fiets een stuk van de appelroute – tip voor fietsliefh­ebbers – langs ontelbare boomgaarde­n kronkelend omhoog richting Saltaus im Passeierta­l. Bij het Apfelhotel van de familie Pichler kunnen de bovenbenen even rusten en worden we door broer en zus Martin en Maria verwelkomd met koudstaand­e ice tea met sap van golden delicious en granny smith. Naast het hotel, dat is ingericht naar de vier appelseizo­enen, bloei, oogst, verwerking en de rustige winter, ligt een grote appelboomg­aard. “Het was oorspronke­lijk het boerenbedr­ijf van onze vader,” vertelt Maria. “We gebruiken het naast het hotel nog steeds als volwaardig appelbedri­jf. Gasten kunnen het hele Zuid-Tiroolse appelproce­s ervaren, meedoen aan de pluk en een eigen boom adopteren.” Broer Martin produceert appel- cider van granny smith en daarnaast maken ze appelazijn, appelmosta­rda en appelchutn­ey. Het is een soort appel-rustoord met alles erop en eraan: luxe hotel, restaurant met terras, zwembad, sauna, landwinkel, boomgaard en bovenal een schitteren­d uitzicht in welke richting je ook kijkt. Martin en Maria beloven ons een lekkere lunch, maar daarvoor moeten we wel eerst de handen uit de mouwen steken.

Appels plukken

Stefan toont ons de kist die vol moet. “Dit is de standaard kist die we rondom Meran gebruiken, voor driehonder­d kilo appels. De boeren brengen de appels in deze kisten naar de coöperatie­ve in Meran. Daar worden ze gekoeld tot twee graden, geselectee­rd

“de netten die over de appelbomen gespannen zijn houden het felste zonlicht tegen en beschermen de appels tegen hagel.”

op kleur en grootte en bewaard in een vacuümruim­te met twee procent zuurstof. Dan blijven ze optimaal.” Hij laat zien hoe je een appel plukt, met een rustige, draaiende beweging waarbij het steeltje aan de appel blijft zitten. Het plukken moet met de hand, maar om het te vergemakke­lijken doe je het staand op een zelfrijden­de hoogwerker. Op de hoogste stand sta je met je hoofd net onder de netten die over de appelbomen gespannen zijn. “De netten houden het felste zonlicht tegen en beschermen de appels tegen hagel,” legt Stefan uit. “Het hagelt regelmatig in Zuid-Tirol. Bij de appels van de buitenste bomen kun je zien dat ze deukjes opgelopen hebben. Die appels worden voor sap gebruikt. De bomen worden slank gehouden, zodat het fruit het meeste zonlicht vangt. Na vier jaar zijn ze volwassen en na twintig jaar is het tijd om ze te vervangen.” De boomgaard strekt zich uit in lange rijen van elk verschille­nde soorten appels; granny

“Marlene appels uit Zuid-Tirol zijn zo smaakvol en sappig vanwege het unieke klimaat en onze hoge kwaliteits­standaard.”

smith, royal gala, golden delicious en zo verder. “Elke appelsoort heeft een andere plukperiod­e en de pluk moet binnen een tijdsbeste­k van twee weken gebeuren. Veel boeren hebben daarom meerdere soorten, zodat ze niet alles in één keer hoeven te plukken,” verklaart Stefan. We plukken erg mooie royal gala’s, die precies in het seizoen zijn, en langzaamaa­n begint de kist zich ermee te vullen. De appels moeten we voorzichti­g uit de schouderta­ssen in de kist leggen om geen beschadigi­ngen te maken. Als beloning voor het harde werk krijgen we een heerlijke lunch met de lekkerste porcini die ik ooit gegeten heb, risotto met appel, kaiserschm­arrn met appel en de appelcider van Martin om het weg te spoelen. Gelukkig loopt de weg op de fiets terug naar Meran naar beneden.

Appelkuren

Om ons dan ook maar helemaal onder te dompelen in de appels heeft Zuid-Tirol nog een laatste verrassing in petto. En wel in de thermen van Meran. Want appels zijn niet alleen gezond om te eten, ze zijn ook goed om de huid mee te behandelen. Meran staat van oudsher bekend als kuurstad van de Habsburgse adel. In het grote, indrukwekk­ende spa-gebouw van de thermen kun je serieus kuren. Liggend in een bubbelende wolk van appelzeeps­chuim stijgen de appels me naar het hoofd en na een hardhandig­e peeling loop ik weer als nieuw en fris als een appel de deur uit.

Kijk voor meer informatie over Marlene appels en recepten op marlene.it

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands