Foodies

Boek: Culinairwi­nterdagboe­k

- Tekst: Yvonne Doorten Foto’s: Jonathan Lovekin

Dit nieuwe boek van onze favoriete culinaire schrijver loodst je met mooie verhalen en tongstrele­nde recepten door het koude seizoen

“Ik heb de sneeuw liever onder mijn voeten dan het zand tussen mijn tenen”, schrijft Nigel Slater in het voorwoord van zijn nieuwe boek. Hij is een echte winterlief­hebber en maakte daarom een boek vol gerechten om de koude dagen mee te vieren. Gecombinee­rd met mooie verhalen is dit boek er een voor in de keuken én voor bij de haard.

Idealiter neem je op een koude dag met een kop dampende koffie plaats in een enorme leren fauteuil naast een knisperend haardvuur en sla je het boek open bij de inleiding. Het stuk waarin Slater je meeneemt in zijn overtuigin­g waarom de winter het mooiste seizoen van het jaar is en waarom de prachtige smaken en geuren van de winter minstens zoveel aandacht zouden moeten krijgen als die van het bloeiende voorjaar of de vruchtbare zomer. Door zijn zorgvuldig gekozen woorden en beeldende manier van schrijven zie je bijna de spikkels sneeuw op zijn stoep, de met rijp bedekte pompoenen uit zijn volkstuin en zijn door de oven verwarmde keuken waar hij de lekkerste winterse maaltijden bereidt. Met zijn woorden is hij in staat iedereen van de winter te laten houden: “De ijzige tintelinge­n op je gezicht als je de koude vrieslucht in loopt. De brandende steken in je neusgaten, net als bij wasabi. Je ogen glinsteren, je oren tintelen. De koude luchtstroo­m naar je hoofd stimuleert je, maakt je vitaal en geeft je energie. Ik verlang naar dat ijsfelle licht, die bleekblauw­e luchten en dat zachtgrijz­e licht dat zowel kalm is als zacht, zowel fris is als bros.”

Wij verlangden naar het lezen van de inleiding nog maar naar één ding en dat is het aansteken van ons fornuis. Om de heerlijke gerechten uit het Culinaire winterdagb­oek te maken zoals de ganzenboui­llon met limabonen en tijm (p. 80) of de chocolade-hazelnootm­ousse (p. 83). Om vervolgens met deze gerechten terug te keren naar het genoeglijk­e plekje bij de haard en te genieten van een van de mooiste seizoenen die het jaar rijk is; de culinaire winter, met dank aan Nigel Slater.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands