Foodies

Boek: Salades van Janneke Philippi

De ‘wat eten we vandaag’-vraag van deze zomer wordt beantwoord door Janneke Philippi. Zij maakte samen met haar man Serge een saladeboek waar een biefstuk nog verlegen van wordt.

-

Een feest van kleuren en smaken. Dit is Janneke’s saladehitp­arade die je niet wilt missen

Jan ek : “Druiven in e n sal de uderwe s en sa i? Nie als je z ers er !”

Het ligt wel erg voor de hand, salades in juli. Maar dit boek had net zo goed in ons decembernu­mmer kunnen verschijne­n. Want Salades laat zien dat je van deze doorgaans zo frisse maaltijd in een handomdraa­i een stevig, winters gerecht maakt. Volgens Janneke zijn de mogelijkhe­den eindeloos en ze gaat in haar boek dan ook los met groenten, granen, pasta, rijst, peulvrucht­en, fruit en verse kruiden. Maar ze gebruikt ook vlees, kip, vis, kaas of een ei. En natuurlijk frisse sla, voor veel mensen nog steeds de start van een salade. Kraakverse sla die het liefst net van het land komt of sla die je even oppept in een ijsbadje. Wat je allemaal wilt toevoegen is the chefs choice, maar Janneke geeft in haar boek zo’n 100 ideeën ter inspiratie. Wij kozen onze favorieten die helemaal bij de zomer passen.

Janneke-touch

Zo veranderli­jk als de salades in dit boek zijn, zo onverander­lijk is de stijl van Janneke Philippi. Bij de recepten van Janneke weet je altijd wat je krijgt; goed en lekker eten dat met weinig ingrediënt­en is gemaakt. Altijd net even anders dan de rest, maar herkenbaar genoeg om een groot publiek aan te spreken. Met een kleine twist wordt een recept ‘echt Janneke’. In het nieuwe boek zien we toevoeging­en als krokante olijvenkru­imels, knoflookcr­ème, gin-dressing en walnoot-vinaigrett­e; je moet er maar opkomen. Of wat te denken van het roosteren van druiven; wij snoepen ze vooral uit het vuistje in de zomer, maar in een salade met geitenkaas (p. 33) zijn de geroosterd­e druiven een fantastisc­he smaaklever­ancier. Het roosteren haalt het zoete nog meer naar boven. In de spinazie-boterslasa­lade (p. 33) komt de verrassing van de in kokosmelk gepocheerd­e kip. Zacht, mals en met een lichte kokostoets. De krab-radijssala­de valt op door zijn eenvoud; meng vijf ingrediënt­en in een kom en je hebt heerlijk lunchbeleg. Het mozzarella­brood tot slot is een onmisbaar recept voor deze zomer. Niet moeilijk om te maken en tien keer lekkerder dan dat met kruidenbot­er gevulde stokbrood uit de supermarkt­koeling (die stiekem ook al prima is!). Hét perfecte bijgerecht bij de alle salades die je deze zomer serveert.

Waterkers met warme crottin, geroosterd­e druiven en honingwaln­ootvinaigr­ette

Janneke: “Druiven in een salade ouderwets en saai? Niet als je ze roostert! De zoete, sappige druiven zijn heerlijk bij de pittige waterkers en zachte geitenkaas­jes.”

Bereidings­tijd:

15 min. + 15-20 min. wachttijd

Ingrediënt­en voor 4 personen

300 g blauwe druiven 6 el olijfolie extra vierge 1 bosje waterkers

3 el walnootoli­e

1 tl mosterd

1 el wittewijna­zijn

2 tl vloeibare honing 4 crottins de chèvre

1 el pijnboompi­tten bakpapier 1 Verwarm de oven voor tot 200ºC. Verdeel de tros druiven in kleinere trosjes en leg ze op de bakplaat. Besprenkel de druiven met 3 eetlepels olijfolie en rooster ze 15-20 minuten in de voorverwar­mde oven.

2 Pluk de worteltjes en eventuele stugge steeltjes van de waterkers. Was en droog de waterkers en verdeel over 4 borden.

3 Klop een vinaigrett­e van de walnootoli­e met de mosterd, de wijnazijn en de honing. Breng op smaak met zout en peper.

4 Leg de crottins op een stuk bakpapier bij de druiven en bak ze 6-8 minuten in de oven; houd ze goed in de gaten want de kaasjes lopen snel uit. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompi­tten goudbruin en schud ze op een bord.

5 Leg de warme geitenkaas­jes op de waterkers. Besprenkel de salades met de vinaigrett­e. Leg de geroosterd­e druiven erop en bestrooi met de pijnboompi­tten.

Spinazie-boterslasa­lade met in kokosmelk gepocheerd­e kip

Janneke: “Deze salade maak ik vooral in het voorjaar en de zomer, wanneer de erwtjes heerlijk zoet en knapperig zijn. Door het pocheren blijft de salade lekker licht en luchtig. Je kunt de kip lauwwarm over de salade verdelen of in het pocheervoc­ht laten afkoelen zodat het vlees mals en sappig blijft.”

Bereidings­tijd:

ca. 30 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 4 personen

500 g kipfilet

1 blik kokosmelk (400 ml) 1 kippenboui­llontablet 1 stengel citroengra­s 200 g verse doperwten 2 sjalotjes

100 g botersla

100 g (baby)spinazie 1 bosje koriander

2-3 el sesamolie

2 el geraspte kokos

1-2 tl chilivlokk­en

1 Doe de kip let met het blik kokosmelk en het bouillonta­blet in een pan. Kneus het citroengra­s en voeg met een leeg blik water toe. Breng aan de kook.

2 Draai het vuur laag en pocheer de kip let 15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de kip let in het pocheervoc­ht afkoelen tot lauwwarm of kamertempe­ratuur.

3 Kook de doperwten in 8 minuten knapperig gaar. Snijd de sjalot in reepjes. Hak de koriander grof.

4 Verdeel de botersla met de spinazie, de sjalot en de erwten over 4 borden. Neem de kip let uit het pocheervoc­ht en snijd in plakjes. Verdeel de kip let met de koriander over de sla.

5 Zeef het romige pocheervoc­ht en lepel het als dressing royaal over de salades. Besprenkel de salades met de sesamolie en bestrooi met de kokos en chilivlokk­en naar smaak.

 ??  ?? Titel: Salade
Auteur: Janneke Philippi Prijs: 24,99 euro Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Aantal pagina’s: 256
Titel: Salade Auteur: Janneke Philippi Prijs: 24,99 euro Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar Aantal pagina’s: 256
 ??  ??
 ??  ?? Waterkers met warme crottin, geroosterd­e druiven en honing-walnootvin­aigrette
Waterkers met warme crottin, geroosterd­e druiven en honing-walnootvin­aigrette
 ??  ?? Spinazie-boterslasa­lade met in kokosmelk gepocheerd­e kip
Spinazie-boterslasa­lade met in kokosmelk gepocheerd­e kip
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands