Foodies

Boek: Polvo & Pato

-

Vers gevangen kabeljauw en gazpacho van zongerijpt­e tomaten. Zo proeft Portugal

Jeroen: “DeAlgarvek­en vel g zich en. Je kun er z wel uxe als impel diner n.”

Bacalhau com grão Kabeljauw op kikkererwt­enpuree

Streek: Lisboa

Jeroen: “De stad is een smeltkroes van smaken, stijlen, geuren en kleuren. Van tasca tot sterrenres­taurant en alles wat daartussen zit: elke poging om de culinaire scene van Lissabon in woorden te vatten, voelt als onbegonnen werk. Al is het maar omdat er bijna dagelijks weer nieuwe restaurant­s bij komen.”

Ingrediënt­en voor 2-4 personen

600 g bacalhaufi­lets van de toko (of verse kabeljauwf­ilets, zie tip)

400 ml olijfolie tijm rozemarijn

4 tenen knoflook geperst

4 rode uitjes in ringen

300 ml azijn

200 ml gembersiro­op oregano zout en peper

400 g kikkererwt­en koriander

2 witte uien in ringen tuinkers om te garneren shiso purple cress (bijv. van Koppert Cress) om te garneren

1 Leg de bacalhaufi­lets in een schaal met water, dek deze af en laat de vis 24 uur weken in de koelkast. Ververs het water elke 6 uur.

2 Marineer de geweekte bacalhau voor nog eens 24 uur in een marinade van olijfolie, tijm en rozemarijn naar smaak en de helft van de geperste knoflook.

3 Marineer de rode-uiringen 24 uur in een marinade van azijn, gembersiro­op en naar smaak oregano, peper en zout. Marineer de kikkererwt­en 24 uur in een marinade van olijfolie, koriander en de overgeblev­en geperste knoflookte­entjes. Laat de gemarineer­de rode-uiringen en kikkererwt­en uitlekken op keukenpapi­er.

4 Kook de de kikkererwt­en ca. 30 minuten met de witte uiringen, een scheut olijfolie en wat zout. Schep de helft van de kikkererwt­en en alle uiringen uit het water en pureer ze in de keukenmach­ine of blender tot een gladde crème.

5 Pluk de gemarineer­de bacalhau in grove stukken. Verdeel de crème over de borden en leg hierop de stukken vis. Verdeel de rode-uiringen en de andere helft van de gekookte kikkererwt­en over de vis en garneer met tuinkers en Shiso Purple Cress.

Tip: Gebruik in plaats van de gezouten bacalhau, die eerste geweekt/ontzout moet worden, kabeljauwf­ilet en bak deze met olijfolie in de pan gaar.

Pica pao Varkenshaa­s in spicy marinade

Streek: Algarve

Jeroen: “De Algarve heeft vele gezichten. Wil je luxe? Dan kun je luxe krijgen. Wil je simpel? Ga dan naar het tentje ernaast. Voor nog geen tien euro geniet je van een prato do dia met wijn en dessert. Volle glazen wijn bij een picanha steak van de barbecue, pica pau (reepjes varkensvle­es in spicy marinade) of frango piri-piri. Houd je van vis en schaal- en schelpdier­en, dan zit je nergens beter dan hier. Op de vismarkt van Olhão komt alles samen: octopus, sardientje­s, oesters en veel meer.”

Ingrediënt­en voor 2 personen

500 g varkensfil­et in blokjes 2 teentjes knoflook

150 ml witte wijn 2 laurierbla­deren

1 el paprikapoe­der zout en peper evt. chilipoede­r

2 el boter

3 el olijfolie

150 g zilveruitj­es verse koriander gehakt

1 Meng het varkensvle­es in een kom met 1 geperste knoflookte­en, de witte wijn, laurierbla­deren, het paprikapoe­der, wat zout en peper en eventueel wat chilipoede­r. Laat het mengsel 15 minuten staan.

2 Verhit de boter en olijfolie op hoog vuur in een pan. Voeg de resterende knoflookte­en (geperst) en het vlees toe. Bak het vlees zo gaar als je wilt. Draai het vuur laag en voeg de zilveruitj­es toe.

3 Voeg wat extra boter toe zodat de saus romig wordt.

4 Bestrooi het geheel met de koriander en schep de pica-pau op de borden.

Quetzal gaspacho met gebakken petingas Tomatengaz­pacho met gebakken sardines

Streek: Alentejo Jeroen: “Vidigueira, in het hart van de Alentejo, is een van de oudste wijnstreke­n op het Iberisch Schiereila­nd. Hier wordt al sinds de Romeinse tijd wijn gemaakt. De heuvels rondom en de mineraalri­jke ondergrond van leisteen liggen aan de basis van een uniek microklima­at. Dit is de geboortegr­ond van antão vaz. Van dit sterke druivenras worden de beste Alentejo-wijnen gemaakt, wit, fris en fruitig.”

Ingrediënt­en voor 4 personen Voor de sardines

12 kleine sardientje­s

3 tenen knoflook geperst

1 laurierbla­d

20 ml wittewijna­zijn

8 g anattopoed­er (oranje kleurstof) zout bloem zonnebloem­olie om te frituren

Voor de gazpacho

500 g grote, rijpe tomaten 100 g rode druiven ½ komkommer

½ ui

½ rode paprika

1 teen knoflook

100 g geschaafd ijs zout olijfolie azijn croutons

1 Maak voor de sardientje­s de sardientje­s schoon. Meng de geperste knoflook, het laurierbla­d, wittewijna­zijn, anattopoed­er en zout tot een marinade en marineer de sardientje­s 24 uur.

2 Haal de gemarineer­de sardientje­s door zoveel bloem dat ze goed bedekt zijn. Verhit de zonnebloem­olie tot 170°C en frituur de sardientje­s 5-tot 8 minuten.

3 Snijd voor de gazpacho de tomaten, druiven, komkommer, ui, paprika en knoflook fijn en houd een deel (ca. 30 g) apart om later als garnering te gebruiken. Doe de rest in de blender met het geschaafde ijs en pureer.

4 Schep de gazpacho in kommen en verdeel de achtergeho­uden garnering van groenten (met naar smaak zout, olijfolie en azijn) erover, plus wat croutons. Serveer de petingas bij de gaspacho en schenk er een koel glas witte wijn bij.

 ??  ?? Kabeljauw op kikkererwt­enpuree
Kabeljauw op kikkererwt­enpuree
 ??  ?? Varkenshaa­s in spicy marinade
Varkenshaa­s in spicy marinade
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands