Foodies

Boek: IJs & Co

Om de belangrijk­ste vraag ‘maar’ alvast te tackelen: nee je hebt géén ijsmachine nodig om het ijs uit IJs & Co te maken. Aniek Keijsers bedacht tientallen recepten – van sorbet-, sherbet- en softijs tot ijs op een stokje en frozen yoghurt. Laat die zon ma

-

Deze zomer maak je het ijs zelf. Gekaramell­iseerd wittechoco­ladeijs bijvoorbee­ld

Het megatalent van Aniek Keijsers – ze bedacht, maakte en fotografee­rde alle recepten zelf – staat haaks op haar postuur. Klein en smal van stuk, niet wat je verwacht van iemand die sinds juli 2018 vier dagen in de week ijs heeft gegeten. Aniek: “Ik werk drie dagen in de week als anesthesie-medewerker in het ziekenhuis, de overige vier dagen besteedde ik de afgelopen driekwart jaar aan het maken van ijs. Ik heb alles zelf geproefd, maar niet helemaal opgegeten hoor. Ik woon in een hele leuke buurt waar mijn ijsexperim­enten gretig aftrek vonden.” Haar profession­ele ijsmachine draaide bijna dag en nacht om alle recepten te testen. Zelfs als Aniek niet fysiek bezig was met haar ijs, droomde ze wel over ijs. “Tot diep in de nacht heb ik recepten bedacht en getest. Soms werd ik ‘s nachts wakker met een idee, wat

vaak de beste ideeën bleken te zijn. Wist je bijvoorbee­ld dat granaatapp­el en prosecco een perfecte match zijn? Of dat donker bier met chocolade erg lekker is?” Haar creativite­it leverde een boek op dat buiten de gebaande paden gaat. “Ik wilde wittechoco­ladeijs maken, maar niet zomaar wittechoco­ladeijs. Zodra ik op mijn uiteindeli­jke idee kwam, wist ik dat ik op iets unieks was gestuit: ijs van gekaramell­iseerde witte chocolade. Het beste van twee werelden: karamel en chocolade.”

Naast uitblinker­s, waren er natuurlijk ook recepten die de selectie niet hebben gehaald. “Ik wilde heel graag watermeloe­nsorbetijs maken. De smaak was steeds wel goed, maar de structuur bleef korrelig. Daarom heeft dit recept heeft het boek niet gehaald, je wil niet dat mensen twijfelen of het ijs wel goed gelukt is.” Voor alle watermeloe­nliefhebbe­rs; er zit wel een recept voor stoplichti­jsjes van meloen (galia-, cantaloupe- en watermeloe­n) in. Aniek wilde met IJs & Co een compleet ijsboek maken. Zo laat ze niet alleen geen enkele ijssoort onbesproke­n, ze maakt ook alle ijs-extra’s zelf. “Ik heb een grote passie voor zoetigheid en maak sinds een paar jaar bakrecepte­n voor mijn blog flourgirl.nl. Bij een ijsboek hoorde voor mij ook een hoofdstuk met recepten voor wafels en hoorntjes. Maar ook chocolatec­hipcookies, bubbelwafe­ls en churrosbow­ls. Dat stukje bakken maakt het ijsboek nóg persoonlij­ker.”

Eigenlijk is IJs & Co een weerspiege­ling van alle passies van Aniek. Van het bedenken en uitvoeren van recepten, tot het fotografer­en. Zelfs de styling voor haar recepten deed ze zelf. “In een tiental foto’s ben ik zelf handmodel geweest. Ik zette de camera dan op de timerfunct­ie. Soms moest het dan tien keer over, maar het was wel heel leuk om het allemaal zelf te kunnen doen.” Het resultaat mag er dan ook zijn. Een eigenwijs en eigentijds ijsboek met recepten voor iedereen. “Alle recepten kun je maken zonder ijsmachine, maar ook met. Of zo’n machine de investerin­g waard is? Wat mij betreft wel! Als je eenmaal zelfgemaak­t ijs hebt gegeten, dan wil je niet meer anders.” Tijd om daar zelf achter te komen met de recepten uit IJs & Co.

Aniek: “Als je eenmaal zelfgemaak­t ijs hebt gegeten, dan wil je niet meer anders.”

Aniek: “Houd je niet van karamel? Sla het karamellis­eren dan over en gebruik gewone witte chocolade.”

Gekaramell­iseerde wittechoco­ladeijs

Aniek: “Toen ik voor het eerst witte chocolade ging karamellis­eren, wist ik dat ik op iets unieks en lekkers gestuit was. Wat een uitvinding. Het beste van twee werelden samen; karamel en witte chocolade.”

Ingrediënt­en voor 500 ml

120 g witte chocolade van goede kwaliteit 4 eidooiers 250 ml melk 200 ml slagroom 100 g kristalsui­ker ½ tl vanille-extract ¼ tl zout 1 Verwarm de oven voor tot 120°C. Hak de witte chocolade grof en spreid uit over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de chocolade 25 minuten in het midden van de oven.

2 Schep de chocolade na iedere 10 minuten even om en houd goed in de gaten. De chocolade is goed als die goudbruin is en naar karamel ruikt. Haal de plaat uit de oven en beweeg de chocolade regelmatig met behulp van een spatel tot de chocolade is afgekoeld. Leg het bakpapier met de chocolade even in de koelkast zodat het er makkelijke­r af te halen is.

3 Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Leg de afgekoelde chocolade in een hittebeste­ndige kom. Klop de eidooiers los in een andere kom. Breng de melk, slagroom, kristalsui­ker, het vanille-extract en zout in een pannetje tegen de kook aan. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.

4 Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80°C is, of dikker wordt. Giet het melkmengse­l, door een zeef, op de chocolade. Laat 1 minuut staan en roer tot alle chocolade gesmolten is. Giet opnieuw door een zeef, zodat eventuele stukjes chocolade eruit gezeefd worden.

5 Zet de kom op het ijsbad en blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Dek af met een stuk plasticfol­ie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt. Laat minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, afkoelen in de koelkast. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaa­nwijzing.

Semifreddo met frambozen en witte chocolade

Aniek: “Het recept is zo simpel dat je je bijna afvraagt of het wel lekker is. Ik kan je vertellen dat deze semifreddo echt heerlijk is en je hebt maar een kwartiertj­e nodig om het te maken (en iets meer geduld om het op te eten)!”

Ingrediënt­en voor 8-10 personen

100 g witte chocolade 100 g frambozen

85 g kristalsui­ker 250 ml slagroom 350 g mascarpone bakblik (20 x 12 cm)

1 Bekleed een bakblik van ongeveer 20 x 12 cm met bakpapier. Je kunt ook een groter blik gebruiken, maar dan word je semifreddo lager. Hak de witte chocolade grof en smelt au bain-marie.

2 Prak met een vork de frambozen met 45 gram kristalsui­ker in een kom. Klop de slagroom met de rest van de kristalsui­ker tot zachte pieken. Klop de mascarpone een beetje los en meng met een spatel de slagroom erdoorheen. Schep de gesmolten chocolade door het mascarpone­mengsel.

3 Schep het frambozenm­engsel voorzichti­g door het chocoladem­ascarponem­engsel. Giet in het bakblik en maak vlak aan de bovenkant. Zet (zonder de bovenkant af te dekken) 1 uur in de vriezer. Dek af met plasticfol­ie en zet minimaal nog 5 uur in de vriezer. Serveer in plakjes.

Frambozen-ananas-mangoijsje­s

Aniek: “Een ijsje vol met fruit. Heerlijk als gezond tussendoor­tje en door de felle kleuren ziet dit ijsje er ook nog eens heel aantrekkel­ijk uit.”

Ingrediënt­en voor 6 ijsjes

200 g ananas

100 g mango

80 ml kokosmelk

250 g frambozen

60 ml sinaasappe­lsap

7 g (vanille)suiker (optioneel) ijsvormpje­s en houten ijsstokjes

1 Pureer de ananas, mango en kokosmelk. Zet opzij. Pureer de frambozen met het sinaasappe­lsap. Voeg er eventueel suiker aan toe. Proef even of het zoet genoeg is. Schep de beide soorten puree om en om in de ijsvormpje­s en zet de houten ijsstokjes erin. Zet minimaal 4 uur in de vriezer.

Avocado-ijs op een stokje

Aniek: “Deze ijsjes zijn romig, lekker en een perfect tussendoor­tje voor een warme zomerdag.”

Ingrediënt­en voor 6 ijsjes

2 rijpe avocado’s

180 g zoete gecondense­erde melk (uit blik) 200 ml slagroom

50 ml appelsap

2 el limoensap ijsvormpje­s en houten ijsstokjes

1 Doe alle ingrediënt­en in een blender en mix tot alles goed gemengd is. Verdeel over de ijsvormpje­s, zet de houten ijsstokjes erin en zet minimaal 6 uur in de vriezer.

Aniek: “Ik kan geen genoeg krijgen van de combinatie frambozen en witte chocolade.”

 ??  ?? Titel: IJs & Co
Auteur: Aniek Keijsers
Prijs: 20,95 euro
Uitgeverij: Uitgeverij Good Cook Aantal pagina’s: 224
Titel: IJs & Co Auteur: Aniek Keijsers Prijs: 20,95 euro Uitgeverij: Uitgeverij Good Cook Aantal pagina’s: 224
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands