Foodies

Nog eentje dan…

De klassieke combi van aardbeien en room op een donut. Zeg maar dag tegen je dieet!

-

Veel te lekker om niet te proberen: aardbei-roomdonuts

Aardbei-roomdonuts

Bereidings­tijd: ca. 1 uur + wachttijd

Ingrediënt­en voor 18 stuks

175 ml volle melk

75 g suiker

2 tl droge gist

425 g bloem

½ tl zout

2 eieren losgeklopt

75 g boter zacht merg van 1 vanillesto­kje olie om te frituren

4 el aardbeienj­am

Voor het glazuur

100 g witte chocolade

2 el slagroom

1 el poedersuik­er

1 el gevriesdro­ogde aardbeien

1 Verwarm de melk tot hij net niet kookt en laat afkoelen tot lauwwarm. Klop er 1 tl suiker en de gist doorheen. Laat op een warme plek ca. 5 minuten rusten tot de gist een schuimlaag op de melk vormt.

2 Meng de bloem, de overige suiker en het zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de eieren, de boter, de gistmelk en het vanillemer­g toe. Meng met een houten lepel tot een zacht deeg. Kneed het deeg verder op een werkblad in ca. 5 minuten tot het glad en elastisch is. Leg het deeg in een schone kom. Laat afgedekt op een warme plek ca. 1 uur en 30 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.

3 Kneed het deeg op een werkblad ca. 30 seconden licht door. Vorm 18 balletjes ter grootte van een walnoot. Laat ze onder met olie ingevet vershoudfo­lie 30 minuten rusten.

4 Vul een pan voor niet meer dan 1⁄3 met olie en verhit tot 180°C of tot een blokje brood in de olie binnen 45 seconden goudbruin kleurt. Frituur 3 donuts per keer in enkele minuten per zijde goudbruin en opgeblazen. Laat uitlekken op keukenpapi­er en laat afkoelen.

5 Smelt voor het glazuur de chocolade met de slagroom au bain-marie. Voeg de poedersuik­er toe en roer glad. Voeg 1 el warm water toe en roer glad. Prik met een houten prikker een gaatje in de donuts en vul ze met behulp van een spuitzak met wat aardbeienj­am. Dip de donuts in het glazuur en bestrooi ze met de gevriesdro­ogde aardbeien.

Per stuk: ca. 238 kcal

5 g eiwit | 11 g vet | 29 g koolhydrat­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands