Foodies

Column Christian Weij

-

Christian laat zien hoe je zelf frisdrank maakt. Iedereen aan de kefir-cassis!

De zon kruipt achter een wolk vandaan. Een heerlijke warme straal komt door de ramen en valt op mijn gezicht. Ik sluit mijn ogen en droom weg. Ik droom van een volmaakte, zonnige zomer. Een zomer vol lekker en licht eten. Geurige groenteger­echten, krokante kippetjes, frisse salades en dito ijsjes. En dat alles begeleid door mijn eigen – suikerarme – soda’s.

De afgelopen jaren heb ik bij aardig wat toprestaur­ants fermentati­elessen mogen geven. Hele hordes met chefs zette ik aan het werk met groenten, fruit, zuivel en soms wat schimmels. Maar de laatste maanden verschijne­n op die lesdagen niet alleen de chefs. Steeds vaker komen ook de sommeliers een potje mee fermentere­n. Niet voor de zure groenten, maar juist voor het smaakvolle vocht dat er tijdens het fermentere­n ontstaat.

Met fermentati­e kun je van groenten, fruit en/of kruiden niet alleen de allerlekke­rste smaakmaker­s creëren. Je kunt er zelfs prikhouden­de dranken mee maken. Veel micro-organismen produceren namelijk CO2 bij het fermentere­n. En als dat gas – in een afgesloten fles bijvoorbee­ld – geen kant op kan, wordt het opgeslagen in de drank zelf en komt het als bubbels pas weer vrij wanneer de fles wordt opengemaak­t. Die prik is veel aangenamer dan de prik in cola of andere winkelfris­dranken. Het is dezelfde zachte bubbel als die in champagne. Niet zo raar aangezien de champagneb­ubbel ontstaat door een nagisting op de fles.

Er zijn verschille­nde fermentati­etechnieke­n voor het maken van prikhouden­de soda’s. Kombucha en kefir zijn waarschijn­lijk de bekendste soorten. Beide zijn symbioses waarin meerdere soorten micro-organismen samenwerke­n. Om deze twee dranken te kunnen maken, moet je een levende starter kopen (of krijgen) en die voeden met suiker, water, sap en/of thee. Suiker is de voeding voor je micro-organismen. Je hebt dus altijd wat nodig bij het maken van gefermente­erde frisdrank. Maar 20 gram op een liter is al meer dan genoeg. En dat is al snel 90 gram minder dan in supermarkt­frisdranke­n.

Maar er is een alternatie­f: een veel makkelijke­re methode om prik in je soda te krijgen, is door een schepje droge gist of een scheutje van je zuurdesem als starter te gebruiken. En als je – zoals in het recept op de pagina hiernaast – het uitlekvoch­t van melkkefir (die tegenwoord­ig gewoon in de supermarkt verkrijgba­ar is) gebruikt, voeg je niet alleen bubbels aan je drank toe, maar ook nog eens miljarden levende bacteriën die je gezondheid bevorderen en de frisheid van je drank enorm opkrikken.

Christian: “SteEds vaker komen oOk de somMeliers eEn potje meE fermenterE­n.”

 ??  ??
 ??  ?? De fermentati­e-expert Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot Lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermentere­n en organiseer­t bijna wekelijks workshops en masterclas­ses in zijn SmaakPark in Ede, kijk op smaakpark.nl.
De fermentati­e-expert Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot Lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermentere­n en organiseer­t bijna wekelijks workshops en masterclas­ses in zijn SmaakPark in Ede, kijk op smaakpark.nl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands